Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zmiana lub podwyższenie mojego ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Napisany przez ADMCI4
Wiele lat temu wykupiłem ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Wówczas nie mogłem jeszcze płacić tak wysokich składek. Obecnie mógłbym wpłacić więcej i chciałbym zwiększyć ubezpieczenie. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy w związku z tym automatycznie odbędzie się ponowne badanie zdrowia i czy ubezpieczyciel może odrzucić mój wniosek o zwiększenie składek z tego powodu? Przecież nie podważył dotychczasowej umowy. Clouseau

Napisany przez ADMCI4
Clouseau pisze: Już wiele lat temu zawarłem ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy. Wtedy nie mogłem jeszcze płacić tak wysokich składek. Obecnie mogę wpłacać więcej i chciałbym zwiększyć ubezpieczenie. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy wtedy automatycznie nastąpi kolejne badanie lekarskie i czy ubezpieczyciel może odrzucić mój wniosek o zwiększenie ze względu na to? W końcu nie podważał on bieżącej umowy. Clouseau
Nie znam się na aspekcie prawny, ale mogę sobie wyobrazić, że kolejne badanie lekarskie może również okazać się strzałem samobójczym...

Napisany przez PI112
Cześć Clouseau, w ubezpieczeniach istnieje klauzula tzw. gwarancji następczej, czy i w jaki sposób działa, najlepiej powie Ci Twój pośrednik/makler. W takim przypadku nie ma pytań dotyczących zdrowia. Jeśli podwyżka musi zostać złożona w normalny sposób, to ubezpieczyciel ponownie zadaje pytania dotyczące zdrowia i ocenia je na nowo. Może to również skutkować odrzuceniem wniosku o podwyżkę. Nie ma to jednak wpływu na istniejącą umowę! @Tulpendieb: Jeśli sam mówisz, że się nie znasz, dlaczego piszesz coś, co jest nieprawdziwe? To nie przyczynia się do jakości forum. Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata