Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dofinansowanie aktualnie również wsparciefinansowanie.

Napisany przez agopton100
Cześć Forum,
mam nadzieję, że możecie mi dać kilka wskazówek.
Chciałbym skorzystać z dofinansowania KFW (dostępne dopiero po zakończeniu budowy)
i dodatkowej kwoty finansowanej następczo przez lokalną Raibę.

Obecnie Dom z działką obciążony kwotą 280.
Wartość około 500.
Teraz potrzebuję dodatkowego finansowania w wysokości około 50 poprzez dofinansowanie
i kolejne 50.

Moje pytanie brzmi: czy wziąć kolejny kredyt hipoteczny na kwotę 100, a następnie zainwestować dofinansowanie, gdy przyjdzie, i spłacić od razu?
Nie wiem, jak długo potrwa wypłata dofinansowania po zakończeniu budowy.
(widzę problem w tym, że przy krótkoterminowych kredytach oprocentowanie jest dosyć wysokie, a przy dużej nadpłacie również).

Jak byście postąpili?
Dom będzie w pełni wynajmowany, 2 mieszkania i ewentualnie niewielka jednostka komercyjna.
Przychody z najmu około 1400 euro, oszacowane umiarkowanie.
Dla pierwszego kredytu rata wynosi około 800 euro.

Czy możecie mi dać jakieś wskazówki...

Ponownie do tej samej banku czy poszukać na wolnym rynku...

Z góry dziękuję
agopton

Napisany przez NaTwoim13
Pierwszym punktem kontaktowym powinien być pierwotny wierzyciel, do którego należy zasięgnąć niezależnych koncepcji finansowania/ofert finansowania od doświadczonego pośrednika finansowego.

50 000 euro musi być finansowane zmiennie, 50 000 euro długoterminowo, ewentualnie należy wziąć pożyczkę ponadporządkową na kwotę 50 000 euro, która może zostać spłacona po zakończeniu i otrzymaniu środków.

Jeśli finansowanie będzie towarzyszyć zewnętrzny bank, należy wcześniej wycenić obiekt zabezpieczenia przez pośrednika finansowego, aby oszacować limit obciążenia i odpowiedni bank będący pierwszorzędowym wierzycielem.

To brzmi początkowo trochę skomplikowanie.
Rozumiem, o co chodzi z pierwszym rangą bankową.
Ale gdzie można znaleźć porządnych, niezależnych doradców finansowych.
Niestety nie znam na to platformy.
Spotkanie z pierwszym bankiem/pierwszym rangą mam 22 lutego.
Zamieszczę informacje, co mężczyzna mi zaproponuje, potem się odezwę.
Jeśli chodzi o niezależnych doradców, to się nie znam.
Gdzie można ich znaleźć?

Dziękuję, Agopton

Napisany przez NaTwoim13
14 lat - publicznie występujący - członkostwo ekspertów na tym forum, 13 000 postów, 1 000 podziękowań, około 400 towarzyszeń pomocnych i poszukujących informacji z tego forum w obszarze zarządzania biznesem, kredytu i niezliczonych relacji z doświadczeń ..... nie mam więcej do zaoferowania

To już coś...
jak już wspomniałem, poczekam do 22. i wtedy chętnie się odezwę

Czy mogę Ci wysłać prywatną wiadomość?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, możesz też zadzwonić, jeśli chcesz.

Cześć,

dzięki

Cześć Forum,
niestety z powodów zawodowych dopiero dziś odpowiadam.
Mieliśmy spotkanie z naszym bankowcem. Na początek powiedział, że nie powinniśmy finansować części projektu za pomocą wkładu własnego, lecz całkowicie zadłużyć się. (on także to zrobiłby) zamiast 90%, od razu na 100%. Według niego w ten sposób stopa procentowa przy 10-letnim okresie kredytowania byłaby korzystniejsza (ok. 0,15%). Jako uzasadnienie podał m.in. to, że inwestycja ma na celu stworzenie obiektu wynajmu, więc można odejmować od dochodów z najmu odsetki od finansowania (czyli oszczędności podatkowe). Trzeba to dokładnie policzyć. Jako stopę procentową zaoferował nam walkowy poziom 4,22%. Po dłuższej rozmowie powiedzieliśmy, że poczekamy jeszcze jeden lub dwa miesiące, ponieważ prawdopodobnie stopy procentowe jeszcze spadną i uda nam się zejść poniżej 4%. Zobaczymy, jak dalej potoczy się ta historia. Dziękujemy wszystkim... odpowiem jeszcze w ciągu kilku dni (szczególnie Noelmaxim)

Napisany przez StGe1973
Oprocentowanie główne Europejskiego Banku Centralnego i stawki rynkowe to różne rzeczy. Szczyt stawek rynkowych miał miejsce w grudniu zeszłego roku, a stawki już spadły, ponieważ rynek wycenił już obniżkę stóp procentowych ECB na lato/ wczesne lato.

Dla stawek rynkowych decydujące będzie to, co ECB zamierza komunikować przy obniżeniu stóp procentowych:

Albo: Inflacja spada, gospodarka słaba, dlatego dalsze obniżki stóp procentowych w ciągu roku = spadające stawki rynkowe
Albo: Inflacja spada, gospodarka słaba, ale wiele z masowych podwyżek płac działa dopiero stopniowo na ceny (inflację) i dlatego ECB chce jeszcze poczekać, jak to się rozwinie = stawki rynkowe wzrosną.

Możesz czekać, to twoja decyzja. Jednak, mimo że obniżka stóp procentowych ECB nastąpi, to czy stawki rynkowe spadną, czy nie, jest czystą spekulacją. Zależy to od tego, co ECB będzie komunikować, a niestety dowiemy się tego dopiero na konferencji prasowej Lagarde dotyczącej obniżki stóp procentowych.

Jeśli zdecydujesz się poczekać, musisz być świadomy, że oba scenariusze mogą mieć miejsce...

Więc moja córka ponownie była w banku. Teraz doradca, niezależnie od kwestii finansowania, zaproponował zwiększenie jej umowy oszczędnościowej mieszkaniowej. Nie mam zielonego pojęcia, czy to ma sens. Obecnie suma oszczędności mieszkaniowych wynosi 15 000 €, a nowa propozycja to zwiększenie sumy oszczędności mieszkaniowych do 100 000 €. Otrzymałaby ona roczny procent w wysokości 010%. Musiałaby wpłacać około 6700 € przez 8 lat, a potem w następnym roku jeszcze 420 €, aby osiągnąć saldo w wysokości 55 000 €. Roczna spłata kredytu (niemal 45 000 euro) wynosiłaby 5400 € w pierwszym roku, a potem rocznie 7100 €. Według funduszu mieszkania procentowa stopa wynosiłaby 1,44%. Czy w ogóle ma to sens? Nie otrzyma ona dofinansowania do oszczędności mieszkaniowych (wyższy dochód brutto). Całkowite koszty wynoszą około 3000 euro. Co o tym sądzicie? Dziękuję za Waszą opinię. Agopton

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, to w ogóle nie ma sensu i nie ma nic wspólnego z właściwym zamiarem, raczej to chodzi o zrobienie interesu, co wam nie służy!

Wygląda na to, że chodzi o uzyskanie tańszego kredytu po zakończeniu pierwszego finansowania. Osobiście uważam, że istnieją inne możliwości. Zwłaszcza że internet podaje, że jeśli stopy procentowe rosną, przydziały kredytów mieszkaniowych mogą trwać dłużej. Czy nie ma lepszych sposobów oszczędzania? (myślę tutaj o planach oszczędnościowych w funduszach inwestycyjnych lub podobnych). Osobiście nie wierzę, że stopy procentowe wzrosną do np. 8%, ponieważ wtedy branża budowlana kompletnie zawali się... ale nigdy nie wiadomo... Wygląda na to, że bank jest tutaj pod presją... i musi coś sprzedać?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, musi coś sprzedać! Teraz bardziej niż kiedykolwiek!

Samą zasadę oszczędzania na budowę nie potępiam, ale trzeba zastanowić się, w jaki sposób to będzie wykorzystane, i spojrzeć na sytuację całościowo, zwłaszcza dostosować sumę oszczędności na budowę do indywidualnych potrzeb.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata