Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Propozycja inwestycji funduszu akcji.

Napisany przez McFly_76
Kochana społeczność,

chciałbym poznać Wasze opinie na temat sugestii inwestycyjnej, którą moja żona otrzymała od niezależnej firmy doradztwa finansowego (FBU). Chodzi o kwotę nieco ponad 20 000€, która ma zostać zainwestowana na długi horyzont czasowy (20 lat i więcej). Pieniądze zostały zainwestowane około 5 lat temu w różne fundusze akcyjne, które od tamtej pory wykazały dość zróżnicowaną wydajność. Od kilku miesięcy można zauważyć ponownie nieco pozytywny trend w tym portfelu.

Teraz doradca z FBU, na podstawie analizy przy użyciu narzędzia firmy Research Affiliates, zaleca restrukturyzację portfela (patrz załączony wykres). Wszystkie pozycje funduszy mają zostać sprzedane, a pieniądze zainwestowane zgodnie z sugestią w nowe pozycje.

Oferta firmy FBU obejmuje następujące usługi: pokrywają oni opłaty przy zakupie funduszy, w zamian płacimy roczną opłatę zarządzania w wysokości 2%. W zamian otrzymujemy regularne spotkania doradcze i zaktualizowane propozycje restrukturyzacji portfela.

Dziękuję za Wasze opinie!!!

Napisany przez 2titan1981
Czy zajmowaliście się ETF-ami?
Jeśli nie, to teraz macie okazję to zrobić.

Punkt 1. Hin- und Her macht deine Tasche leer.
Punkt 2. Dlaczego tak wiele nowych funduszy na 20 000€?
Punkt 3. Kto wybierał stare fundusze?
Punkt 4. Oczekiwany zysk przed lub po wszystkich kosztach? Na ile lat?

Dlaczego nie wybrać jednego ETF-a na cały świat kosztem

Napisany przez ZehWeh
"20.000€ podzielone na 8 pozycji to po prostu największa bzdura. Na pierwszy rzut oka jest tam wiele funduszy sektorowych/branżowych, których nikt nie potrzebuje.

Do 2% opłaty za zarządzanie dochodzą opłaty funduszy i koszty prowadzenia rachunku depozytowego, szacuję, że ogółem oznacza to koszty na poziomie 4%. Te koszty muszą najpierw zostać odzyskane, zanim w ogóle zaczniecie osiągać zyski. Dodatkowo, są też lata kiepskie, gdy rynek idzie na boki lub nawet w dół, [url]giełda[/url] nie jest jednokierunkową drogą i nawet wtedy trzeba płacić 2% opłaty za zarządzanie!

MSCI World to w zasadzie wskaźnik odniesienia dla szeroko zróżnicowanych funduszy na całym świecie, z którymi musicie się mierzyć. Mówi się, że MSCI World osiąga roczną stopę zwrotu na poziomie ~7-8%, wasze [url]konto[/url] musiałoby średnio zarabiać przynajmniej 12% rocznie, aby przebić MSCI World, ale faktycznie tylko 8,84% zostaje wykazane, a ponieważ ta kalkulacja pochodzi od FBU, można pewnie odjąć jeszcze 1%, z pominięciem kosztów 4%, Wasza konfiguracja może przynieść realny zwrot około 3-4%, co sprowadza Was na poziom [url]lokaty[/url] bankowej!

Jedynymi osobami, które na tym prawdziwie zarabiają są FBU! 2% opłaty za zarządzanie oznaczają rocznie tylko 400€ kosztów zarządzania dla FBU, czyli co najmniej 4000€ w ciągu 10 lat! Inwestuję w ETF od ponad 12 lat, łączne koszty depozytu/zlecenia w tym czasie: mniej niż 100€, większość z nich na moim pierwszym koncie, gdzie regularnie musiałem płacić opłaty za zlecenia. W międzyczasie przeszedłem do nowoczesnego brokera, gdzie wszystko jest całkowicie darmowe.

Mogę się tylko zgodzić z Titanem1981: Zapoznajcie się z tematem ETF i zainwestujcie te 20.000€ samodzielnie w światowy ETF lub All World. To naprawdę nie jest skomplikowane, nawet jeśli Sparkassen & Co ciągle to twierdzą. Na YouTube znajdziesz kanał Finanzfluss, który szczegółowo wyjaśnia, jak działają ETF-y i jak proste jest otwarcie własnego konta i zarządzanie nim samodzielnie."

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata