Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytania dotyczące zmiany statusu małego przedsiębiorcy na standardową stawkę podatkową.

Napisany przez todde
Cześć wszystkim, jestem tutaj nowy i będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Sytuacja wygląda następująco:
Jestem zatrudniony na pełen etat i zdecydowałem się w zeszłym roku zarejestrować działalność gospodarczą dodatkowo.
Ponieważ każdy musi zacząć od małego, skorzystałem dla mojej firmy z tzw. małego podatnika.
Proszę mnie poprawić, jeśli popełniam błąd myślowy lub istnieje inna/lepsza rozwiązanie.

Jak dotąd wszystko dobrze. Jestem świadomy, że obecnie muszę wypełnić nie tylko zeznanie podatkowe od dochodów, ale także zeznanie podatkowe od działalności gospodarczej oraz zeznanie podatkowe od podatku od towarów i usług, nawet jeśli dotychczas nie wykazywałem podatku od towarów i usług na fakturach ze względu na korzystanie z małego podatnika.

Zmieniła się dla mnie sytuacja, ponieważ mam przeważnie klientów korporacyjnych, czyli B2B. Dlatego chciałbym przejść na ogólny system opodatkowania, ponieważ wtedy będę mógł odliczać podatek naliczony od zakupów, a także mój klient korporacyjny będzie mógł odliczyć udokumentowany podatek od towarów i usług.

Teraz pojawia się pytanie, czy koniecznie potrzebuję numeru identyfikacji podatkowej (NIP) ?
Bardzo możliwe, że kupuję i sprzedaję głównie wewnątrz Niemiec w ponad 95% przypadków. Obecnie nabywam towary tylko z Niemiec i sprzedaję tylko klientom korporacyjnym z Niemiec. Oczywiście, sytuacja może się zmienić, ale rozważmy nadal tę sytuację.
Czy potrzebuję numeru NIP przy transakcjach tylko niemieckich, czy nie jest to konieczne? Moim zdaniem wystarczy mój numer podatkowy znajdujący się już na fakturze, czyż nie?

Druga sprawa:
Oczywiście, że mój klient korporacyjny powinien otrzymać odpowiednią fakturę i mieć możliwość odliczenia podanego na niej podatku od towarów i usług w swoim zeznaniu VAT. Czy w tym celu wystarczy mój zwykły numer podatkowy, który został mi przypisany dla mojej firmy? Czy to działa tylko wtedy, gdy na mojej fakturze podano numer NIP. Byłoby świetnie, gdyby mój zwykły numer podatkowy był wystarczający i obie strony mogły skorzystać z odliczenia podatku naliczonego.

Oczywiście, numer NIP nie jest niczym trudnym do uzyskania i można go szybko otrzymać, ale jeśli nie jest to konieczne, wolałbym z tego zrezygnować. Ważne jest dla mnie tylko, aby w przyszłości zarówno ja, jak i moi klienci mogli poprawnie odliczać podatek naliczony.

Jeśli macie jakieś inne istotne uwagi, o których nie wspomniałem, będę bardzo wdzięczny za każdą poradę na temat mojego problemu.

Pozdrawiam,
todde

Re: Pytania dotyczące zmiany statusu małego przedsiębiorcy na standardową stawkę podatkową.

Napisany przez 2tneub
Pomijając kwestię konieczności posiadania numeru identyfikacji podatkowej VAT, zawsze uważam za sensowne użycie numeru identyfikacji podatkowej VAT zamiast numeru podatkowego na fakturach..
1.
Numer identyfikacji podatkowej VAT nigdy się nie zmienia. Z kolei numer podatkowy może się zmienić z powodu przeprowadzki, połączenia urzędów skarbowych itp. Mamy już obie sytuacje i trzeba było zmieniać wszelkie formularze, ustawienia programów, podpisy itp.

2. Z numerem podatkowym można zrobić więcej głupot, niż z numerem identyfikacji podatkowej VAT.
Kiedyś wystarczył numer podatkowy, aby oszukać i np. złożyć zrzeczenie się dla konkurenta w biurze skarbowym. Z odpowiednią umową o obciążenie szkody, mielibyście oficjalnie puste konto, zajętego lub coś w tym rodzaju. Zawsze wydawało mi się to bardzo niepokojące.
Chociaż to już dzisiaj nie działa, wciąż można uzyskać informacje z biura skarbowego z numerem podatkowym.

Zasada przewiduje w Kodeksie podatkowym w §15 w połączeniu z §14 Kodeksu podatkowego numer podatkowy lub numer identyfikacji podatkowej VAT jako warunek dla odliczenia podatku należnego.
Zasadniczo numer podatkowy jest wystarczający.

Pamiętaj o tym, że rezygnując z przepisu dotyczącego zwolnienia małych przedsiębiorstw, jesteś związany na 5 lat. Jeśli dokonałeś większych zakupów, dotychczas nie mógłbyś odliczyć podatku należnego, ale teraz musisz odprowadzać podatek od sprzedaży. W takim przypadku można rozważyć §15a Kodeksu podatkowego.
Kiedyś przeczytałem, że można być może zmienić decyzję (mały przedsiębiorca) nawet wstecznie.
To ma sens tylko wtedy, gdy nie napisałeś jeszcze zbyt wielu faktur, ponieważ musiałbyś wysłać poprawione faktury klientom i żądać zwrotu pieniędzy.

Czy klient rzeczywiście korzysta z odliczenia podatku naliczonego, zawsze zależy także od kalkulacji. Jeśli prowadzisz działalność handlową, możesz sam odliczać podatek naliczony i oferować swoje usługi taniej netto. Natomiast jeśli prowadzisz czysto usługową działalność (np. fotografia), po prostu doliczysz podatek VAT. Jednak w przypadku 2 osoba prywatna zapłaciłaby znacznie więcej.

Zawsze radziłbym zwrócić o numer identyfikacji podatkowej VAT, ponieważ łatwo można znaleźć się w sytuacji, w której będziesz korzystać z usług zagranicznych.
Obecnie nikt nie myśli o tym, ale wystarczy umieścić reklamę w internecie ... kilka kliknięć w google, reklama na facebooku, usługi od Microsoftu, kilka obrazów z Shutterstock na swojej stronie internetowej, rejestracja jako sprzedawca na eBayu, Amazonie itp. etc.

Napisany przez todde
Dziękuję Ci serdecznie za bardzo szczegółową odpowiedź.
Bardzo mi pomogło.
Część informacji, które napisałeś, była mi znana, ale na przykład nie wiedziałem, że numer identyfikacji podatkowej VAT jest bezpieczniejszy.
Jeszcze raz dzięki!

Napisany przez 2tneub
todde pisze:
Większość tego, co napisałeś, było mi znane, ale na przykład nie wiedziałem, że NIP jest bezpieczniejszy.

Prawdopodobnie nigdzie nie znajdziesz takiego tekstu, to raczej moje osobiste doświadczenie. Kiedy obowiązek podawania numeru identyfikacji podatkowej na fakturach został wprowadzony 20 lat temu, pracowałem w biurze podatkowym i brałem udział w wielu szkoleniach w tamtym czasie. Jeśli dobrze pamiętam, to były to wewnętrzne rozważania kursowe, co można zrobić z informacjami na fakturze, w tym numerem podatkowym, gdy ma się trochę kryminalnej energii. Komunikacja z organami podatkowymi zawsze działała poprzez numer podatkowy, można było na przykład dowiedzieć się, czy ustalono zgodę na obciążenie rachunku. Wniosek o taką płatność można było również szybko przygotować i wrzucić do skrzynki, a nie było żadnego zawiadomienia, na które rzeczywisty przedsiębiorca mógłby zareagować skargą. W przypadku płatności kartą za pomocą incasso, pieniądze po prostu były pobierane. Dzisiaj, w dobie elektronicznych przekazów, nie jest to już takie proste.
Mam nadzieję, że dzisiaj świadomość dotycząca ochrony danych przy rozmowach telefonicznych z urzędnikami podatkowymi jest inna niż kiedyś.

Mieliśmy również przypadek, gdy było niejasne, czy osoba wystawiająca fakturę faktycznie jest przedsiębiorcą. Numer podatkowy może mieć również osoba prywatna - numer identyfikacji podatkowej ma tylko przedsiębiorca.
Przykład: Obecnie jestem odpowiedzialny m.in. za zamknięcia księgowe kilku salonów samochodowych. Kiedy kupujemy samochody używane, ważne jest odróżnienie, czy kupujemy je od przedsiębiorstwa z VAT, czy od osoby prywatnej bez VAT. W zależności od tego, podczas dalszej odsprzedaży stosuje się regularne opodatkowanie lub opodatkowanie różnicowe. Księgowi nie pomaga, jeśli sprzedawca rozmawia z osobą prywatną i mówi: Potrzebuję od ciebie fakturę z VAT i numerem podatkowym. W najgorszym przypadku osoba prywatna to zrobi, co może stanowić poważny problem podczas kontroli podatkowej. W przypadku podania numeru identyfikacji VAT gwarantuje się natomiast pewność prawna, że mamy do czynienia z przedsiębiorcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata