Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Odyssee BHW Stara umowa - Premia odsetkowa nie jest wypłacana

Napisany przez Christian99
Cześć,
być może interesujące dla posiadaczy starych umów oszczędnościowych budowlanych, które są połączone z premią lub odsetkami premiowymi za rezygnację z pożyczki.

Mam kilka takich starych umów, początkowo z Colonia, następnie AXA, a następnie BHW, wszystkie przydzielone i dość wysoko zasobione.
Jedną z nich właśnie rozliczyłem, taryfa ZA z 1990 roku z odsetkami gwarantowanymi w wysokości 2,5%, w przypadku rezygnacji z pożyczki wzrasta ona do 4% poczynając od zawarcia umowy.
.
Na początku odpowiednia opiekunka, którą można znaleźć na każdym wyciągu z konta, w ogóle nie mogła zobaczyć umowy i w konsekwencji nie mogła przeprowadzić rozliczenia.
Okres oczekiwania na wypłatę wynosi zazwyczaj siedem dni roboczych.

Kiedy okazało się, że rozliczenie nie mogło być przeprowadzone przez opiekunkę, złożyłem wniosek o nie przeciwko BHW samodzielnie, termin wypłaty został natychmiast podany.
Po ponad dwóch tygodniach, podczas których nic się nie działo, skontaktowałem się z infolinią, tutaj zazwyczaj trzeba mieć cierpliwość.
Pierwsza informacja brzmiała, że w ciągu dwóch następnych dni otrzymam pocztą.
Po upływie tej kolejnej kolejki skontaktowałem się ponownie z infolinią. Informacja brzmiała, że przetwarzanie jeszcze nie zostało wykonane i sprawa zostanie uznana za pilną.
Po kolejnych trzech dniach trzeci telefon do infolinii. Została obiecana wypłata, jednak tylko w wysokości zgromadzonej kwoty, czyli z 2,5% odsetek bazowych.
Nie udzielono mi dalszych informacji na temat rozliczenia.
Dzisiaj kwota została wpłacona, zgodnie z oczekiwaniami bez odsetek premiowych. Nie otrzymałem żadnych listów, rozliczeń ani wyciągów dotyczących tego.
Dzięki lokalnej opiekunce dowiedziałem się szczęśliwie, kto dokonał rozliczenia w Deutsche Bank.
Faktycznie, udało mi się skontaktować z tą panią od razu telefonicznie.

Przyjazna pracownica nie mogła mi powiedzieć, dlaczego odsetki premiowe nie zostały wypłacone, cały proces przebiega automatycznie i zazwyczaj nie jest sprawdzany ręcznie.
Oczywiście nie zna ona starego taryfy ZA.

Zauważyła jednak, że odsetki premiowe w wysokości kilku tysięcy euro zostały zaksięgowane automatycznie.
Umowa nie została ani scalona, ani częściowo wypłacona itp.
Nie mogła wyjaśnić mi tego procesu i obiecała, że do jutra poinformuje mnie telefonicznie o dalszych krokach.

Tak więc uważajcie przy rozliczaniu starych umów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata