Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podział finansowania budowy?

Napisany przez Kasper123
Cześć.... mam pytanie dotyczące refinansowania. Załóżmy, że za 4 lata moje kredytowanie domu dobiegnie końca. Pozostaje do sfinansowania kwota 100.000 €. Ponieważ obecnie dostępne są atrakcyjne kredyty z opcją Forward, zastanawiam się nad zabezpieczeniem takiej opcji.... Z drugiej strony, aktualny kredyt jest znacznie tańszy i jeśli utrzyma się w tym zakresie, będę żałował później. Z drugiej strony istnieje ryzyko wzrostu stóp procentowych. Teraz moje pytanie. Czy możliwe jest zawarcie umowy na część kwoty (np. 50.000 €) jako kredyt Forward na 10 lat, a reszty pozostawić na bieżąco do rozważenia??? Czy kredyt hipoteczny można refinansować tylko w całości?? Miałoby to dwa zalety. 1) Miałbym pewność akceptowalnej stopy procentowej dla pewnej kwoty 2) W razie potrzeby mógłbym pozostawić resztę krótkoterminowo, gdy stopy procentowe są wysokie > na 5 lat z odpowiednio atrakcyjną stopą procentową. Im niższa, tym lepiej. 3) Mógłbym skorzystać z możliwości dodatkowych spłat tam, gdzie płacę więcej odsetek. Nie znalazłem nigdzie w internecie informacji na temat takiego podziału..... czy w ogóle jest to możliwe, czy banki akceptują jedynie kompleksowe refinansowanie??

Napisany przez MThiemann
Cześć Kasper123, teoretycznie jest możliwe podzielenie kredytu rewolwingowego. Jednak odradzam to z następujących powodów: Bank, który obecnie oferuje Ci kredyt rewolwingowy do spłaty za 4 lata, chce otrzymać pierwszy zastaw hipoteczny. Bank, który ma zabezpieczyć Ci drugą część kredytu za 4 lata, również chce być pierwszym w kolejności w księdze wieczystej. Oznacza to, że za 4 lata będziesz musiał znowu zwrócić się do tego samego banku, który udzielił Ci kredytu rewolwingowego. W rezultacie możesz stracić niezbędną elastyczność działania. Obecnie dla jednego z moich klientów dokonałem refinansowania z kredytem rewolwingowym na rok 2012 i otrzymaliśmy 4,65% na 10 lat. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Kasper123
Obecnie pomogłem jednemu z moich klientów w znalezieniu refinansowania z zabezpieczeniem w postaci kredytu terminowego na rok 2012 po 4,65% na 10 lat. Dokładnie w tym samym zakresie znajduje się również oferta > 4,67 efektywna (na rok 2013). Problem pojawia się w momencie wpisu do księgi wieczystej. Dlatego wszystko albo nic.....dobrze, Dziękuję za informację.

Napisany przez MThiemann
Cześć Kasper123, to naprawdę dobra oferta i zapewni ci stabilność planowania na najbliższe lata. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata