- pn paź 12, 2009 8:41 am
Cześć.... mam pytanie dotyczące refinansowania.
Załóżmy, że za 4 lata moje kredytowanie domu dobiegnie końca. Pozostaje do sfinansowania kwota 100.000 €. Ponieważ obecnie dostępne są atrakcyjne kredyty z opcją Forward, zastanawiam się nad zabezpieczeniem takiej opcji.... Z drugiej strony, aktualny kredyt jest znacznie tańszy i jeśli utrzyma się w tym zakresie, będę żałował później. Z drugiej strony istnieje ryzyko wzrostu stóp procentowych.
Teraz moje pytanie. Czy możliwe jest zawarcie umowy na część kwoty (np. 50.000 €) jako kredyt Forward na 10 lat, a reszty pozostawić na bieżąco do rozważenia??? Czy kredyt hipoteczny można refinansować tylko w całości??
Miałoby to dwa zalety.
1) Miałbym pewność akceptowalnej stopy procentowej dla pewnej kwoty
2) W razie potrzeby mógłbym pozostawić resztę krótkoterminowo, gdy stopy procentowe są wysokie > na 5 lat z odpowiednio atrakcyjną stopą procentową. Im niższa, tym lepiej.
3) Mógłbym skorzystać z możliwości dodatkowych spłat tam, gdzie płacę więcej odsetek.
Nie znalazłem nigdzie w internecie informacji na temat takiego podziału..... czy w ogóle jest to możliwe, czy banki akceptują jedynie kompleksowe refinansowanie??