Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest odrzucenie finansowania po fakcie na podstawie błędnych informacji w raporcie kredytowym?

Napisany przez headi
Cześć, drogie Forum,

moja żona i ja jesteśmy blisko sfinalizowania finansowania naszej wymarzonej nieruchomości. Po tym, jak bank przeprowadził już ocenę, otrzymałem potwierdzenie finansowania w mojej skrzynce pocztowej w bankowości internetowej. Jak dotąd wszystko w porządku.

Jednakże jest jedna sprawa, która trwa od początku roku i oto skrót wydarzeń:

Ponieważ wynajmuję mieszkanie, otrzymałem rozliczenie kosztów dodatkowych. To rozliczenie (rok 2022) jest niesłuszne, z kwotą do zapłaty w wysokości 2300 €! Zarządzający nieruchomością ignoruje fakt, że mamy liczniki, a rozliczenie kosztów dodatkowych jest po prostu nieważne. Mój adwokat skontaktował się z nimi - brak reakcji. Zamiast tego otrzymałem upomnienie. Adwokat ponownie się do nich odezwał - znowu brak reakcji. Następnie dostałem pismo od firmy windykacyjnej - adwokat odpisał firmie windykacyjnej, a ta znowu wysłała mi pismo:

Dziękujemy za informację. Internie analizujemy sprawę i prosimy o przedłużenie ciszy. Po zakończeniu analizy i ewentualnych dalszych rozmowach z naszym klientem, skontaktujemy się z Państwem w tej sprawie.

Od tamtej pory minęły 2 tygodnie i cisza.

Moje duże obawy: wniosek kredytowy zostanie złożony, zostanie zapytana o mnie informacja w Biurze Informacji Kredytowej i, w najgorszym przypadku, z powodu nieważnego prawnie błędu, zostanie wpis do Biura Informacji Kredytowej, co może zagrażać mojemu finansowaniu tuż przed notariuszem.

Według mojego adwokata:

W tej chwili przeciwna strona nie ma orzeczonego roszczenia, dlatego nie ma też wpisu do Biura Informacji Kredytowej ani niczego podobnego. W tym zakresie nie ma powodów do obaw. Inaczej byłoby tylko w sytuacji, gdy przeciwna strona miałaby wobec Państwa orzeczenie o natychmiastowej egzekucji lub wyrok sądu. Dopiero wtedy mogłyby pojawić się jakieś niekorzystności.

Moją środką ostrożnością było skontaktowanie się z moim doradcą bankowym i poproszenie go o ewentualne sprawdzenie mojej zdolności kredytowej już teraz (bank nie będzie tego robił ponownie po terminie u notariusza, przypuszczam...).

Jaka jest wasza opinia? Czy przesadzamy i wszystko będzie dobrze?

Według doradcy bankowego sprawa Biura Informacji Kredytowej została rozwiązana, gdy teraz składa wniosek kredytowy. Był tak miły, że sprawdził dla mnie wynik w Biurze Informacji Kredytowej podczas rozmowy telefonicznej, aby ulżyć mi w obawach (wspaniały gość). Jeśli więc za dwa tygodnie mielibyśmy iść podpisać umowę, nie może się nic złego wydarzyć. Czy też tak to widzicie?

Dziękuję za odpowiedzi i zrozumienie.

Re: Czy możliwe jest odrzucenie finansowania po fakcie na podstawie błędnych informacji w raporcie kredytowym?

Napisany przez NaTwoim13
headi pisze:
Cześć kochane Forum,

mój żona i ja jesteśmy na progu sfinalizowania finansowania naszego wymarzonego nieruchomości.
Po przeprowadzeniu przez bank ekspertyzy, dostałem w swojej skrzynce bankowej
potwierdzenie finansowania.

Co teraz powinno się stać? Sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej zostanie dokonane w trakcie oceny pożyczki. Jeśli pożyczka zostanie zatwierdzona, powtórne sprawdzenie w Biurze Informacji Kredytowej nie ma już sensu!

Napisany przez headi
Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że kiedy otrzymam termin podpisania umowy, to nic złego się nie stanie. Tylko czas do tego momentu jest ekscytujący.

Napisany przez NaTwoim13
Ale powiedzieliście, że finansowanie zostało zatwierdzone?!?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Headi, Schufa może również zgłaszać dodatkowe informacje bankom, jeśli coś się zmieni. Nie jestem pewien, czy dotyczy to każdego partnera bankowego, ale kiedy pojawia się coś znaczącego, takiego jak windykacja jako nowy element w Schufa, może to spowodować dodatkowe powiadomienie.

Ale jak już wspomniałem, sytuacja jest trochę zagmatwana. Czy już podpisałeś ostatecznie umowę pożyczki z bankiem czy nie?

W innym przypadku, czy już uregulowałeś opłatę za media czy masz także dodatkowe koszty windykacyjne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata