Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF: Dlaczego fundusze ETF obligacji nie wypłacają dywidend ani zysków?

Napisany przez MoonKid
Cześć wszystkim, naprawdę nie jestem ekspertem i moje poglądy są ukształtowane przez standardową literaturę dla początkujących, która na przykład poleca zrównoważony portfel z ETF-ami; 50% akcji ETF i 50% obligacji. Rozumiem także, dlaczego to tak działa i już w swoim portfelu mogłem zaobserwować ten efekt w ostatnich latach. Moim zdaniem zysk z ETF-ów nie wynika z handlu kursami (kup tanio, sprzedaj drożej), jak to ma miejsce w przypadku akcji, lecz poprzez (dekady) długotrwałe trzymanie ich i generowane w ten sposób wypłaty oraz reinwestycje i efekt skumulowany procentowy. Powinno się po prostu regularnie inwestować w ETF-y (na przykład za pomocą planu oszczędnościowego), nie zwracając uwagi na kurs. W długim okresie wszystko się zrównoważy. Jednakże zauważyłem, że moje ETF-y obligacji nie wypłacają nic ani nie reinwestują. Dlaczego tak naprawdę je mam? Wydaje mi się to mało atrakcyjne. Czy to nie jest typowe zachowanie dla ETF-ów obligacji i po prostu wybrałem niewłaściwe? ETF (na przykład Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF - (EUR) Accumulating) istnieje, więc ktoś go kupuje. Ale dlaczego ktoś to kupuje, skoro nie ma dywidend? Czy to oznacza, że jest to po prostu ETF dla spekulantów, którzy się kierują kursami, podobnie jak w przypadku akcji? Dziękuję za uwagę

Napisany przez 2titan1981
To jest napisane w opisie, że ten fundusz jest kapitalizujący. Oznacza to, że automatycznie reinwestuje dywidendy, więc nie będziesz otrzymywać żadnych wypłat. Gdybyś wybrał fundusz dywidendowy, widziałbyś wypłaty i mógłbyś je ponownie zainwestować. Fundusze dywidendowe są korzystne szczególnie wtedy, gdy nie wykorzystujesz regularnie limitu zwolnienia od podatku. Dodatkowo, jeśli masz fundusze inwestowane na emeryturę, powinieneś co 10 lat zmieniać fundusze na inne, a następnie sprzedać je odwrotnie w okresie emerytury, aby stare fundusze leżały najdłużej i generowały największe korzyści podatkowe.

Napisany przez MoonKid
titan1981 pisze:
w opisie jest napisane, że ten fundusz jest kapitalizujący. Oznacza to, że automatycznie reinwestuje wypłaty bez Twojej wiedzy.

Dziękuję za Twoją odpowiedź i cierpliwe wyjaśnienie.

OK, myślałem, że zobaczę te kapitalizujące wypłaty w postaci wzrostu liczby jednostek w moim portfelu. Ehm... Gdzie jest teraz korzyść dla mnie? Czy to reinwestowanie odbywa się na moją korzyść? Czy zobaczę korzyść dopiero, gdy znowu sprzedam?

Cytat od titan1981

Dodatkowo, jeśli fundusze znajdują się w portfelu na starość, zaleca się co 10 lat zmieniać je na inne, a następnie sprzedać je odwrotnie w momencie przejścia na emeryturę, dzięki czemu stare fundusze będą leżeć najdłużej i będą generować największe korzyści podatkowe.

Kupuję fundusze A, B, C co 10 lat. Gdy przejdę na emeryturę, sprzedam C, potem B, potem A?
Przepraszam za to pytanie początkującego, ale gdzie jest korzyść podatkowa? Klikam się przez PIT każdego roku i tyle. Nie rozumiem, co klikam.

Napisany przez 2titan1981
W przypadku reinwestycji widzisz wzrost wartości udziałów, podczas gdy w przypadku wypłat otrzymałbyś pieniądze do wydania, które następnie musiałbyś ponownie zainwestować w nowe udziały, jeśli ma to automatycznie miejsce w twoim rachunku maklerskim. Osobiście jestem bardziej zwolennikiem funduszy ETF wypłacających dywidendy, ponieważ przynajmniej widać, że coś się dzieje. U mnie każda wypłata jest automatycznie reinwestowana, więc nie sprawia to żadnej pracy.

W przypadku funduszy ETF nie wszystko jest opodatkowane, lecz dopiero przy sprzedaży, więc pieniądze pracują dla ciebie przez długi czas, im dłużej mogą pracować, tym więcej możesz z nich skorzystać, a gdy sprzedasz „nowe” udziały, co zwykle nie jest możliwe z powodu zasad FIFO (First In First Out), można z tego wyciągnąć trochę więcej według aktualnego stanu prawnego dotyczącego podatków.

Napisany przez MoonKid
titan1981 pisze:
Widzisz kapitalizację z wzrostem wartości udziałów

Oznacza to, że udziały się nie zmieniają, a tylko ich wartość, czyli euro/dolar?

W takim razie nie będę w stanie oszacować, ile z obecnie wyświetlonej wartości w portfelu pochodzi od obecnego kursu, a ile od rosnącej wartości udziałów powstałej poprzez kapitalizację?

Powoli zbliżamy się do sedna sprawy i coraz bardziej czuję się głupio.

Więc jeszcze raz sprawdzam, widzę jedynie zakupy i początkową opłatę. Jednak nie widnieje tam żadna kwota w euro plus czy minus. Tylko w szczegółach dotyczących początkowej opłaty pojawia się coś takiego jak kwota za udział 0,39463672 EUR. Zawsze myślałem, że to rodzaj opłaty.
Czy to oznacza, że teraz jeden udział jest wart swoją obecną wartość kursową plus 0,39 €? Oczywiście trzeba jeszcze dodać początkowe opłaty z poprzednich lat.

W przypadku wspomnianego ETF-a w ciągu ostatnich trzech lat faktycznie były tylko 2 razy początkowe opłaty (0,394 i 0,012 € za udział). Tylko co trzy lata. Czy to normalne w przypadku obligacji?

O matko.

Napisany przez ZehWeh
W ubiegłym roku stawka zryczałtowanej opłaty przedwstępnej wynosiła 0% i dlatego nie była naliczana. Zryczałtowana opłata przedwstępna to fikcyjna dywidenda, jest tak jakby etf kapitalizujący wypłacał dywidendę. Państwo pobiera podatek od zryczałtowanej opłaty przedwstępnej, co jest w ogóle powodem istnienia tej opłaty, generowane są przychody podatkowe.

Jeśli kiedykolwiek sprzedasz etf, opłacona wcześniej zryczałtowana opłata przedwstępna zostanie uwzględniona i zmniejszy obciążenie podatkowe.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak wysokie były dochody wewnątrz etf, musisz przeczytać raporty dostawcy funduszy, tam wszystko jest dokładnie opisane.

Napisany przez MoonKid
ZehWeh pisze:
Vorversteuerpauschale wynosiła 0% przedostatniego roku i dlatego nie została naliczona. Vorabpauschale to fikcyjna dystrybucja, praktycznie udaje się, że wydający dystrybuuje. Państwo pobiera podatek od zysków kapitałowych od tej Vorabpauschale, co w ogóle jest powodem istnienia Vorabpauschale, generuje to dochody ze podatków.

Jakoś się wydaje, że to nie jest to, czego szukam?

Cytat od ZehWeh

Jeśli chcesz wiedzieć, jak wysokie były zyski wewnątrz ETF, musisz przeczytać raporty dostawcy funduszy, tam są one dokładnie wyjaśnione.

To jest nieprzejrzyste. Przeliczenie na własne aktywa w depozycie jest dla mnie niemożliwe. Brak mi wiedzy fachowej. Dlatego nigdy nie będę wiedział, gdzie dokładnie jest to ulokowane, a zyski poznam dopiero w momencie sprzedaży.

Napisany przez ZehWeh
To nie jest niejasne tylko dlatego, że nie rozumiesz. Nie trzeba niczego przeliczać, ponieważ raporty zawsze odnoszą się do Całkowitego netto zwrotu na udział, czyli dochodu na udział. Istnieje powiedzenie w świecie finansów: Nie kupuj czegoś, czego nie rozumiesz.

Napisany przez MoonKid
ZehWeh pisze:
To nie jest nieprzejrzyste tylko dlatego, że tego nie rozumiesz.

Po pierwsze, dziękuję za cierplive wyjaśnienie. Pomogło mi.

Dobra uwaga.

Cytat od ZehWeh

Jest powiedzenie w transakcjach finansowych: Nie kupuj czegoś, czego nie rozumiesz.

Absolutnie. Moim zdaniem ETF-y to dolna granica lub dobry kompromis pomiędzy złożonością a ryzykiem. Oczywiście, mam jeszcze lokatę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata