Re: ETF: Dlaczego fundusze ETF obligacji nie wypłacają dywidend ani zysków?
Napisany przez MoonKid -
- czw mar 21, 2024 8:21 am
Cześć wszystkim, naprawdę nie jestem ekspertem i moje poglądy są ukształtowane przez standardową literaturę dla początkujących, która na przykład poleca zrównoważony portfel z ETF-ami; 50% akcji ETF i 50% obligacji. Rozumiem także, dlaczego to tak działa i już w swoim portfelu mogłem zaobserwować ten efekt w ostatnich latach. Moim zdaniem zysk z ETF-ów nie wynika z handlu kursami (kup tanio, sprzedaj drożej), jak to ma miejsce w przypadku akcji, lecz poprzez (dekady) długotrwałe trzymanie ich i generowane w ten sposób wypłaty oraz reinwestycje i efekt skumulowany procentowy. Powinno się po prostu regularnie inwestować w ETF-y (na przykład za pomocą planu oszczędnościowego), nie zwracając uwagi na kurs. W długim okresie wszystko się zrównoważy. Jednakże zauważyłem, że moje ETF-y obligacji nie wypłacają nic ani nie reinwestują. Dlaczego tak naprawdę je mam? Wydaje mi się to mało atrakcyjne. Czy to nie jest typowe zachowanie dla ETF-ów obligacji i po prostu wybrałem niewłaściwe? ETF (na przykład Vanguard EUR Eurozone Government Bond UCITS ETF - (EUR) Accumulating) istnieje, więc ktoś go kupuje. Ale dlaczego ktoś to kupuje, skoro nie ma dywidend? Czy to oznacza, że jest to po prostu ETF dla spekulantów, którzy się kierują kursami, podobnie jak w przypadku akcji? Dziękuję za uwagę