Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Prywatne finansowanie: Limit przelewu

Napisany przez ImmoNewbie
Cześć razem,
Poprosiłem moich rodziców i narzeczoną o pożyczenie mi łącznie 100k na finansowanie domu. Teraz chcę przelać tę kwotę tuż przed ostatecznym terminem płatności.
Mam pewne obawy, że bank może opóźnić przelew (pranie brudnych pieniędzy itp.). Na co powinienem zwrócić uwagę (również w kontekście podatku od darowizn)?

Napisany przez ZehWeh
Po spotkaniu z bankiem w tym zakresie ?

Napisany przez Zapp73
Jeśli finansowanie odbywa się w ramach rodziny, czyli spłacane jest według harmonogramu spłaty z odsetkami, nie jest to darowizna, dlatego nie podlega ona podatkowi od darowizn.

Przelew w wysokości 100 tys. € nie stanowi problemu, natomiast gotówka już tak. Twojemu bankowi nie wolno opóźniać przekazu, jeśli ktoś przelał Ci 100 tys. € – to kwestia raczej dla banku nadawcy, ponieważ to właśnie jego zadaniem jest na końcu upewnić się lub zbadać, skąd pochodzą te 100 tys. €, które Twoi rodzice przekazują. Gdyby jednak chcieli oni wpłacić tę kwotę w gotówce tydzień wcześniej, a pieniądze po prostu są, udowodnienie legalności byłoby oczywiste.

Problem pojawia się wtedy, gdy musisz zakładać, że Twoi rodzice nie zdobyli tych pieniędzy w sposób legalny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata