Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Pożyczanie pieniędzy wśród przyjaciół...

Napisany przez ZehWeh
Obecnie szukamy domu i chcemy zająć się jego finansowaniem pośrednim. Posiadamy sporo kapitału własnego, ale wiele zasobów jest zdeponowanych, których nie chcielibyśmy rozwiązać ze względu na naliczaną wtedy podatek od zysków kapitałowych.

Dobra znajoma zgodziła się pożyczyć nam do 40 000 €, ponieważ ta kwota leży bezczynnie na koncie oszczędnościowym. Może to służyć do zwiększenia kapitału własnego lub do natychmiastowej modernizacji.

Jak można zrobić to w sposób prawny, aby nie zapłacić podatku do urzędu skarbowego? Nie chciałaby pobierać odsetek, ale kwota 40 000 € znacząco przekracza kwotę wolną od podatku od darowizn. Banki również wymagają obecnie potwierdzenia źródła środków już od kwoty 10 000 €!

Mam pomysł, aby podarowała każdemu z nas po 20 000 €, ale wtedy kwota wolna od podatku od darowizn zostałaby przekroczona przy zwrocie pieniędzy. Wyjątkiem byłoby, gdyby jeden z nas podarował 20 000 € jej matce, a ta przekazała je dalej córce!

Jakie są pomysły?

Napisany przez StGe1973
Darowizna ma zasadniczy problem polegający na tym, że przyjaciółka nie ma prawa do zwrotu. Czy zgodziłaby się na 40 000 euro w oparciu wyłącznie o zaufanie? Przepraszam, ja bym nie, chyba że w obrębie rodziny...

Z prawnego punktu widzenia korzystny jest prywatny kredyt z normalnym oprocentowaniem. Podobnie jak dzisiaj płaci podatek od zysków z odsetek na swoim rachunku oszczędnościowym powyżej kwoty wolnej od podatku, musiałaby opodatkować zyski z odsetek z prywatnego kredytu. Urząd skarbowy nie zaakceptuje kredytu o zerowych odsetkach lub skrajnie niskich odsetkach nienależących do standardu rynkowego... Ostatecznie musisz jednak zrekompensować jej utracone odsetki od jej rachunku oszczędnościowego, prawda? Aktualnie, przy 40 000 euro i 3% stopie oprocentowania, w jakiś sposób miałaby około 1200 euro odsetek, na które zrezygnowałaby, gdyby dała ci to pieniądze jako kredyt...

Jeśli chodzi o darowizny, nie jestem pewien w 100%, ale moim zdaniem to nie chodzi o to, ile ktoś otrzymuje, ale czy darczyńca przestrzega kwoty wolnej od podatku. Np. obydwoje rodzice mogą przekazać każdemu ze swoich dzieci po 400 000 euro, co oznacza, że dziecko może otrzymać łącznie 800 000 euro. Ale jak już wspomniałem, nie jestem pewien w 100%, w takich przypadkach warto skonsultować się ze specjalistą podatkowym...

Napisany przez Freeliner
ZehWeh pisze:
Moim pomysłem jest, aby każdemu z nas podarowała po 20 000€, ale wtedy kwota przekroczyłaby kwotę wolną od podatku przy darowiznach.

https://www.drklein.de/zinsloses-darlehen.html

Czy to w ogóle się zgadza? Czy spłata nie będzie już uznawana za darowiznę dla przyjaciółki?!

Napisany przez BenniG
40 000 € powinny zostać zwrócone, więc to nie jest darowizna.

Czy jest coś przeciwko pożyczce z oprocentowaniem 3% i oprocentowanie jest darowane?

Napisany przez ZehWeh
Wcale o tym nie pomyślałem, sądzę, że to najlepszy pomysł. Pożyczamy 40 000€ z umową, a odsetki nam przepisuje. Dzięki

Tak, na coś takiego trzeba mieć dużo zaufania, ale ona jest praktycznie częścią rodziny.

Napisany przez StGe1973
Przypuszczam, że coś takiego nie zadziała.... oczywiście, ale Urząd Skarbowy potraktuje to jako bezodsetkową pożyczkę i tym samym całą kwotę uzna jako darowiznę. Przynajmniej jeśli między wami nie płynie żadne pieniądze na odsetki. Jeśli płyną (płacisz odsetki, a ona zwraca Ci kwotę jako darowiznę), musiałbyś w zasadzie w kroku 1 zapłacić odsetki od kredytu, a później (najlepiej po długim czasie, aby Urząd Skarbowy nie wyciągnął związku), następnie krok 2: koleżanka przekazuje Ci kwotę z odsetkami jako darowiznę.

Pozostaje jednak problem: Koleżanka ma dochody z odsetek, które musi opodatkować.

Co mi tam ogólnie nie jest jasne: Twoja koleżanka otrzymuje dzisiaj tę kwotę na lokacie terminowej. Czy nie chcesz jej zrekompensować tych utraconych odsetek w jakiś sposób?

Przepraszam, ale miałbym wtedy wyrzuty sumienia, bo dla mnie to już jest kwestia oszukiwania innych. Jest to już nadzwyczajne, że osoba spoza rodziny udziela Ci takiej kwoty jako kredyt, ale potem nie zastępujesz owej osobie strat z tytułu odsetek, jakie poniosła? To jest dla mnie graniczne pod względem moralnym... ale oczywiście to Twoja sprawa....

Napisany przez ZehWeh
Czy będziemy płacić za coś w zamian jako podziękowanie, omówimy szczegółowo, gdy nadejdzie odpowiedni moment. Odwiedza nas również kilkakrotnie w ciągu roku i mieszka u nas bezpłatnie przez kilka tygodni.

W końcu byłoby to tylko na kilka miesięcy, dopóki nie sprzedamy obu nieruchomości. Przy 40 000 euro i oprocentowaniu 3%, po 3 miesiącach wyniosłoby to 300 euro. To, czy odda nam te 300 euro w gotówce w formie darowizny, jest rzeczą, której urząd skarbowy na pewno nie jest w stanie ustalić.

Napisany przez StGe1973
W jakiś sposób zakładałem, że chodzi o dłuższy okres czasu, ponieważ wspomniałeś o odsetkach, darowiznach, itp....

Do 12 miesięcy na pewno nie ma problemu, przynajmniej o ile mi wiadomo. Możesz mieć nawet oficjalnie bezodsetkowe pożyczki.... ale zapytaj lepiej u doradcy podatkowego.... problematyczne jest jedynie wszystko powyżej 1 roku.

Napisany przez ZehWeh
Nie, jest to w przypadku, gdy zakup domu wyczerpie nasz budżet lub go przekroczy, a my nie chcemy zwiększać pośredniego finansowania lub zmuszać się do wykorzystania naszego kapitału, który jest związany w depozytach i generuje bezpośrednie podatki od zysków kapitałowych przy sprzedaży. Jeśli na przykład konieczne będą kosztowne modernizacje, nie musielibyśmy czekać, aż zostaną sprzedane nasze 2 obiekty, tylko moglibyśmy od razu zacząć działać! Gdy nasze obiekty zostaną sprzedane, od razu otrzymuje swoje pieniądze z powrotem.

Napisany przez wary
StGe1973 pisze:
Zakładam, że coś takiego nie będzie działać.... oczywiście tak, ale urząd skarbowy uzna to za pożyczkę bezodsetkową i tym samym całą kwotę jako darowiznę.

W przypadku pożyczki bezodsetkowej, jako prezent uważa się jedynie oszczędzone odsetki. Kwota pożyczki musi zostać zwrócona.

Przy kwocie 40.000 €, zakładając standardowy procent odsetek w wysokości 5% przez 10 lat, można spodziewać się, że pozostanie jeszcze dokładnie 20.000 €, które są wolne od podatku.

Cytat od ZehWeh

Kiedy nasze obiekty zostaną sprzedane, ona natychmiast odzyska swoje pieniądze.

W takim przypadku nie powinno być problemów, ponieważ okres trwania pożyczki prawdopodobnie wyniesie zaledwie kilka miesięcy do maksymalnie 2 lat. W tym czasie mało prawdopodobne jest, aby sumaryczne odsetki przekroczyły 20.000 €.

Napisany przez Gast746294
Ja, zrobiłbym to jako partnerka: Rozdzielilabym 40 000 euro na mniejsze kwoty (np. 10 x 4 000 euro) i przekazywała wam je stopniowo. Już teraz, zanim zdecydujecie się na zakup domu (przecież to też trochę potrwa, od oględzin do podpisania umowy kupna). Oczywiście wszystko to należy spisać na piśmie i co najważniejsze: oddawać w ustalonym terminie!

Napisany przez ZehWeh
Właśnie tego rodzaju transakcje mogą szybko wywołać algorytmy do wykrywania prania brudnych pieniędzy w banku, o ile płatności nie są rozłożone na wiele miesięcy.

Ale ogólnie rzecz biorąc, sprawa jest już załatwiona. Znaleźliśmy odpowiedni Dom, na który nie potrzebujemy dodatkowego wkładu własnego.

W razie potrzeby po prostu zaciągniemy zwykły kredyt i ustalimy spłatę odsetek jako darowiznę. W ten sposób przyjaciółka pozostanie w swoim limitie darowizn, a wszystko będzie w porządku pod względem podatkowym. Ale z tego co widzę, nie będzie nawet takiej potrzeby!

Napisany przez Gast746294
O, dziękuję za uwagę - w ogóle nie pomyślałem o praniu brudnych pieniędzy.

Miło mi, że znaleźliście to!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata