Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: lokata bankowa, ale gdzie

Napisany przez Alexnord24
Cześć wszystkim,
planuję otworzyć konto oszczędnościowe na dzień dzisiejszy, po prostu aby trochę zaoszczędzić. (Na wakacje lub coś podobnego).
Nie małe, prywatne konto czy zyskowe. Po prostu na oszczędzanie na coś duże i nie powinno być związane z kontem bieżącym.
Już przeglądałem wiele porównań i doświadczeń użytkowników,
ale przy takiej ilości ofert jestem zdezorientowany ilością banków oferujących konto oszczędnościowe i nie wiem
do jakiego banku powinienem je otworzyć.
Niestety, moje główne konto bankowe nie oferuje takiej usługi.

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Pozdrawiam
Alex

Napisany przez ZehWeh
Bank domowa nie oferuje konta oszczędnościowego? W takim razie jako klient już dawno bym zmył ręce. Po co chodzić do banku, jeśli nawet podstawowe usługi nie są oferowane.

Jeśli oprocentowanie Cię nie obchodzi, wystarczy zajrzeć na portal porównawczy i tam znaleźć ofertę, jest wiele, gdzie można otworzyć tylko czyste konto oszczędnościowe. To również nie jest specjalnie skomplikowane.

To, że coś takiego od razu Cię przerosło, jest irytujące, ponieważ zwłaszcza banki internetowe oferują wiele usług związanych z oszczędzaniem. W moim banku mogę na przykład ustawić automatyczne zaokrąglanie przy każdej płatności w sklepie, a zaokrąglona kwota trafia na konto oszczędnościowe

Napisany przez 2titan1981
Moja rada: wybierz bankę oferującą lokatę terminową, która automatycznie pobiera podatek. Dostosuj kwotę wolną od podatku do oczekiwanych odsetek. Obecnie można osiągnąć 4% oprocentowania z automatycznym potrąceniem podatku... Kto tego nie wykorzysta, może sobie po prostu oszczędzać pieniądze w worku. Zawsze starałbym się pokonać inflację jak najlepiej, co obecnie jest znów możliwe.
W innym przypadku najpierw zajrzyj do Biura Informacji Kredytowej (Schufa). Następnie sprawdź, czy opłaca się zmienić bank. Zazwyczaj jest to opłacalne, jeśli trzeba płacić opłatę za konto pensum-giroskonto. W takich bankach można zazwyczaj zaoszczędzić sporo rocznie...

Jednak najbardziej zadowalające dla banków są klienci, którzy akceptują brak oprocentowania oraz płacą opłaty.

Dzień dobry
dziękuję za szybkie odpowiedzi.
O rany, gdy myślę o zmianie konta/banku, włosy na mojej szyi stają dęba. Znam kilka przypadków w kręgu prywatnym, w których coś poszło nie tak z powodu błędów przy zmianie konta i trzeba było nadrobić wiele rzeczy, które nie zostały przeniesione podczas zmiany. Wiele rzeczy musiało być poprawianych ręcznie, co zajęło wiele czasu i pracy. Dlatego zmiana konta nie wchodzi w grę dla mnie. Oczywiście opłata za prowadzenie konta w wysokości 12 € to nie mało, ale kiedy myślę o pracy, jaką trzeba włożyć w zmianę konta, ponieważ banki nie są w stanie poinformować wszystkich niezbędnych podmiotów, wolałbym zapłacić tę opłatę. Nie jestem przerażony. Jest wiele ofert kont oszczędnościowych, ale jedni w tej dziedzinie radzą sobie lepiej niż inni, natomiast na innym polu są lepsi. Mówię o dostępności, czasie odpowiedzi na maile, długich kolejkach telefonicznych i oczekiwaniu na oddzwonienie przez kilka dni. Oczywiście korzystanie z bankowości internetowej ma swoje zalety, ale ja osobiście lubię szukać osobistego kontaktu, bo pewne sprawy można po prostu lepiej wyjaśnić osobiscie niż online. Każdy bank stara się zdobyć klienta i robi to w pewien sposób robiąc sobie lody, ale po co mi najładniejsze (online) konto, jeśli obsługa po prostu nie pasuje. Może to zabrzmieć staroświecko dla niektórych, ale jeśli chodzi o sprawy finansowe, chciałbym czuć się komfortowo w banku, nawet jeśli to tylko konto oszczędnościowe. Nie jestem także zachwycony bankami obecnymi w Hamburgu, a moja domowa bankowość jakoś umiejętnie zamyka oddziały. Więc będę kontynuować poszukiwania rozsądnego konta oszczędnościowego z odpowiednią obsługą i bez konieczności posiadania konta osobistego.
Z poważaniem
Alex
Dodatek: Przeczytałem, że niemieckie instytucje kredytowe i dostawcy automatycznie odprowadzają występujące podatki do urzędu skarbowego. Dotyczy to sytuacji, gdy osiągnięte dochody z odsetek przekraczają złożony wniosek o zwolnienie. Podatki od dochodów kapitałowych z zagranicy będą wymagalne dopiero po złożeniu zeznania podatkowego. To stanowi podstawę obliczenia podatku od dochodów kapitałowych. Wydaje mi się, że w moim przypadku to praktycznie w ogóle się nie zastosuje, ponieważ limit zwolnienia podatkowego wynosi 1000 €, a dla pary 2000 €, co nie zdarzy się mi chyba w ciągu roku.

Napisany przez ZehWeh
Właśnie przeszedłem zmianę konta i wszystko przebiegło całkowicie bezproblemowo. Oczywiście trzeba dokładnie sprawdzić, ale jeśli planujesz zamknięcie starego konta przynajmniej 3-4 miesiące w przyszłość, to zauważysz, czy coś jeszcze zostało obciążone, i możesz odpowiednio zareagować. W moim przypadku było dokładnie 2 obciążenia, gdzie automatyczna zmiana danych nie zadziałała.

Oczywiście, możesz kontynuować w ten sposób, ale czasy tradycyjnych banków z oddziałami zbliżają się ku końcowi. Offline pokolenie, które stanowi głównych klientów tradycyjnych banków, stopniowo wymiera. Banki tradycyjne wyciskają jeszcze z pozostałych klientów opłaty, dopóki się da, a potem, jak już zauważyłeś, zamykają oddziały.

Młodsze pokolenie po prostu zdało sobie sprawę, że sprawy finansowe nie są tak skomplikowane, jak próbowali wmawiać przez dekady tradycyjne banki, i można załatwić 99% spraw samemu wygodnie z domu. Sam byłem w banku już ponad 15 lat temu i nigdy nie miałem problemu.

A więc jeśli 144 € rocznie dla banku, który nie oferuje Ci pożądanego serwisu, są dla Ciebie w porządku, to polecałbym pozostać przy nim i po prostu przenieść wszystko na konto bieżące.

Zmiana banku zazwyczaj odbywa się samodzielnie, działa dobrze i można to zrobić nawet z kanapy. Ponadto te banki są zazwyczaj dostępne dla Ciebie i Twoich trosk nawet po godzinach pracy Twojego obecnego banku.... Ponadto w prawdziwym banku nie ma opłat za konto bieżące.... Ponadto nie trzeba pozostawać przy jednym konkretnym banku, aby otrzymać gotówkę, można to zrobić w przypadku potrzeby nawet podczas zakupów w supermarkecie.... albo przy bankomacie Twojego starego banku.... całkowicie za darmo.... i jak już wspomniano, możesz otrzymać 4% odsetek od swoich pieniędzy zamiast płacić co roku 144 € za usługi swojego starego banku.... Więc Twoje argumenty nie są trafne jeśli chodzi o dostępność.

Banki odprowadzają za Ciebie podatki, więc nie musisz nic robić poza złożeniem raz w nowym banku deklaracji o kwocie wolnej od podatku....

Konto bieżące, konto oszczędnościowe można szybko otworzyć bez umawiania się na wizytę w banku, bez konieczności czekania, po prostu bezpośrednio. Wszystko przyjdzie pocztą i mailem automatycznie.... Oddziały są po to, aby sprzedawać produkty bankowe....

Napisany przez ZehWeh
W nowoczesnych bankach internetowych, takich jak C24 czy N26, można bezpłatnie wypłacać pieniądze z każdego bankomatu. Istnieją tylko kilka małych warunków, takich jak minimalna kwota wypłaty w wysokości 100 € lub określona maksymalna liczba bezpłatnych wypłat. Zmieniłem się także na C24, gdzie otrzymuję nawet oprocentowanie w wysokości 2,5% na koncie bieżącym, co moim zdaniem oferuje żaden inny bank.Można tworzyć i usuwać dodatkowe konta według własnego uznania oraz ustalać dla każdego z nich własne zasady. Proces otwarcia konta trwał 1 godzinę, już po tym czasie mogłem korzystać z konta. Usługa zmiany banku również działała w dużej mierze poprawnie, jak wspomniałem, dwie polecenia zapłaty nie zostały zmienione, ale nie jest to wina banku, a firmy, do której była wysłana wiadomość. Jedna zlecenie zapłaty poszło na przykład do Commerzbanku, które nie odpowiada na żadne maile, mimo wielokrotnych próśb. W takim przypadku trzeba się do nich dodzwonić, ale na przyszłość wiem, że będę omijał Commerzbank szerokim łukiem.

Cześć wam obojgu, dzięki za szybkie odpowiedzi. Uważam to za świetne, że reagujecie tak szybko. Powoli, ale naprawdę powoli rośnie we mnie pomysł na otwarcie obu rzeczy: nowego rachunku osobistego i konta oszczędnościowego. Oczywiście pozostaje pytanie, w jakim banku. Mojego banku domowego i dwóch innych banków w Hamburgu niestety nie mogę polecić, ponieważ usługi stają się coraz gorsze, włącznie z zamykaniem placówek, co trochę smuci, bo uważam, że miłe rozmowy twarzą w twarz są o wiele przyjemniejsze niż wszystko robienie online, ale powoli muszę się chyba pożegnać z tym myśleniem. Czasy się zmieniają. Dlatego teraz szukam nowego rachunku osobistego z kontem oszczędnościowym. Możecie mnie poprowadzić za rękę. O, nie, to żart. W moim wieku 47 lat powinienem sobie z tym poradzić sam. Ale mała podpowiedź byłaby miło widziana. Pozdrowienia, Alex

W Internecie można znaleźć wystarczająco dużo porównań, dzięki czemu można wybrać swoje własne preferencje i znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie.

Dla mnie ważne jest darmowe konto osobiste, dla innych ważne są wysokie limity debetowe lub karta kredytowa.

Najważniejszym punktem przed podjęciem takiej decyzji byłoby zrobienie darmowego sprawdzenia w Biurze Informacji Kredytowej, aby ustalić, czy warto podejmować takie działania. Wiele banków nie przyznaje konta osobistego, jeśli historia kredytowa w BIK nie jest odpowiednia...

Ważne jest również ustalenie warunków ramowych.

Konto wynagrodzeniowe?
Miesięczne wpływy gotówki?
Potrzebna karta kredytowa? Karta debetowa czy kredytowa?
Darmowe wypłaty za granicą?
Limit debetowy?
Miejsca wypłat

Przy lokatach terminowych również istnieją porównania, tutaj jako początkujący poleciłbym wybrać opcję z automatycznym poborem podatku ~4% oprocentowania

Stare konto powinno pozostać otwarte do czasu uregulowania wszystkich kwestii, co pozwoli uniknąć problemów związanych z migracją konta...

jestem teraz przy oglądaniu niektórych kont i zatrzymałem się przy C24, ale już przejrzałem także DKB.
Ma to być konto osobiste lub konto wynagrodzeń, co w zasadzie jest tym samym, przynajmniej tak właśnie przeczytałem. Co miesiąc wpływa na to czterocyfrowa kwota
od mojego pracodawcy, a z niego wyprowadzane są standardowe wydatki (czynsz, auto itp.).
Karta kredytowa byłaby miłym dodatkiem, ale nie jest konieczna. Lepiej byłoby mieć kartę debetową, ponieważ nie wszędzie akceptowane są karty kredytowe.
Wypłaty za granicą nie są naprawdę istotne, ponieważ rzadko wyjeżdżam za granicę, myślę, że raz na 3-4 lata.
Przekroczenie stanu konta nie wchodzi w grę, ponieważ ciężko się z tego wyplątać, niestety miałem już z tym doświadczenia i nie chcę ich powtarzać.
Ważne dla mnie jest, aby mogłem bezpłatnie wypłacać pieniądze z każdego bankomatu, nie musząc zwracać uwagi na to, ile razy już wyciągnąłem gotówkę lub ile jeszcze mogę wyciągnąć bez dodatkowych opłat.
To tyle jeśli chodzi o warunki
Sprawdzenie w rejestrze dłużników nie powinno być problemem

Pozdrawiam
Alex

Napisany przez wary
Alexnord24 pisze:
Ważne jest dla mnie, aby móc bezpłatnie wypłacać pieniądze z dowolnego bankomatu

Też bym to docenił. Niestety, mój bank zawsze pobiera opłatę, gdy wypłacam pieniądze z bankomatu

Napisany przez ZehWeh
Jestem użytkownikiem C24 i jeśli radzisz sobie z bankowością cyfrową, to bank jest świetny. Można wypłacić pieniądze 4 razy w ciągu miesiąca, przynajmniej na koncie darmowym, na innych modelach kont jest to więcej. Trzeba porównać, czego się potrzebuje, bo wpłaty mogą być również istotne.

Myślę, że 4 razy w miesiącu to wcale nie jest takie złe. Myślę, że można obliczyć, ile potrzebujesz i wtedy wziąć odpowiednio więcej, żeby 4 razy w ogóle nie było potrzebne, ale pytanie o wpłaty gotówkowe jest już interesujące. Przemyślałem to kilka razy i chyba zmienię konto w połowie roku. I znowu zaoszczędzę 145 € rocznie. Pozostaje tylko pytanie, którego banku wybrać. Na pierwszy rzut oka wszyscy wyglądają dobrze. Trzeba dużo się dowiedzieć i poczytać, zanim znajdzie się odpowiednie konto. Ale cieszę się, że tutaj spotykam tak miłych ludzi, którzy szybko i bezproblemowo pomagają, bez zbędnych ceregieli. Super

Wybranie dla siebie odpowiedniego banku do czytania oszczędza ci rocznie 144 €. Największym potencjałem oszczędzania są zazwyczaj koszty, które można ograniczyć.

Który bank jest dla Ciebie lepszy, można dowiedzieć się tylko samemu, zauważając, co jest dla Ciebie ważne. Nie ma jednego banku, który może wszystko. Ale bank, który najlepiej odzwierciedla to, czego szukasz, zdecydowanie istnieje. Dlatego zazwyczaj posiada się konto oszczędnościowe itp. w innych bankach.

I zawsze pamiętaj, że zmiana głównego konta nie musi działać automatycznie. Zawsze polecam pozostawienie obu kont równocześnie aktywnych, a następnie ręczne przeniesienie... wiesz przecież, kiedy nadejdą roczne płatności.

Przez ponad 15 lat stworzyłem dla siebie odpowiedni system kont, składający się z bezpłatnego głównego konta bankowego, 4 bezpłatnych kont pobocznych oraz konta rezerwowego. Mam debet w ogólnej wysokości sześciocyfrowej, ale jest on przeznaczony tylko na nagłe przypadki. Nigdy go nie użyłem, ale mogę w każdej chwili przelać pieniądze bez próśb o kredyt. Bardzo przydatne do krótkoterminowych celów, np. w przypadku konieczności ubiegania się o ubezpieczenie lub skorzystania z jednorazowych okazji, zwłaszcza gdy konto oszczędnościowe jest zbyt powolne...

Mam osobne konta oszczędnościowe na remont domu, dodatkowe wpłaty na spłatę kredytu hipotecznego, oszczędzanie, czas wolny, dla 4 dzieci, a także kilka kont depozytowych na akcje, Fundusze inwestycyjne, dziecięce itp.

Kartę kredytową na Niemcy, rzeczywistą kartę kredytową zagraniczną i kartę kredytową jako rezerwę.

Widać, że można to zrobić bardzo szczegółowo. Czasami niesie to za sobą korzyści... dla wielu odstraszające, zwłaszcza dla prawników rozwodowych, ale bardzo opłacalne.

Dzień dobry Titanie,
Cieszę się każdego ranka, gdy wracam z pracy i mogę przeczytać nowe wiadomości, to mnie uspokaja.
Znalezienie odpowiedniego banku nie jest łatwe. Kilka już wykluczyłam, ponieważ oceny lub opinie użytkowników były po prostu kiepskie.
Przykład: 32% było niezadowolonych z banku, a 63% było bardzo niezadowolonych. Lepiej trzymać się z daleka od banków takich jak te, zwłaszcza gdy jest się laikiem/początkującym w sprawach finansowych.
Niestety trafiłam na jeszcze kilka podobnych przypadków.
Może chciałbyś mi dokładniej wyjaśnić, dlaczego zazwyczaj jest się w innych bankach, jeśli chodzi o lokaty terminowe.
Oczywiście, nie ma banku, który mógłby zaoferować wszystko, co ma i jeszcze 100% obsługi i to wszystko za darmo. Wszystko kosztuje.
Dla mnie wydaje się to jakoś logiczne lub sensowne, aby mieć wszystko pod jednym dachem. Mam na myśli konto osobiste, lokatę terminową - wszystko pod jedną marką, wydaje mi się to wygodniejsze i bardziej kontrolowalne - jedna aplikacja, jeden bank, jedno konto terminowe. Popraw mnie, jeśli się mylę.
Potrzebuję tylko taniego konta osobistego z lokatą terminową, fizycznej karty debetowej i być może karty kredytowej, bo nigdy nie wiesz. Tyle. A wpłaty gotówki powinny być bezpłatne, i co ważne: w strefie euro bezpłatne wypłaty gotówki lub płatności są całkiem łatwe
tylko w teorii, bo w praktyce wygląda to nieco inaczej.
Ale jestem pewien, że uda mi się w tym roku zmienić konto.

Napisany przez ZehWeh
Ponieważ mało prawdopodobne jest, aby w banku znaleźć pakiet pełnej obsługi. Dlatego ludzie szukają w różnych bankach tego, czego potrzebują i nie ograniczają się tylko do jednego banku. Wymaga to trochę więcej organizacji, ale pozwala czerpać z tego najlepsze korzyści. Wpłaty gotówkowe są zazwyczaj problemem w bankach internetowych typu Neo czy Direct i zazwyczaj zawsze wiążą się z kosztami. Osobiście w ciągu ostatnich 10 lat wpłaciłem gotówkę maksymalnie 2 razy, dlatego ten mankament można pominąć.C24 to moje konto bieżące, głównie ze względu na oprocentowanie salda i darmowe przelewy natychmiastowe. Ponadto, świetna aplikacja, która oferuje wiele możliwości organizacji konta.Trade Republic używam jako lokatę terminową, ponieważ tam otrzymuje się stałe 4% zysku. W przyszłości, ponieważ TR ma teraz również licencję bankową, będzie również używane jako konto płatnicze ze względu na funkcję Saveback.Finanzen.net Zero to moje konto papierów wartościowych, tanie i dające mi dobrą kontrolę nad portfelem (lepszą niż w TR).

Cześć Zehweh,
zastanawiałem się także nad tą kombinacją lub bawiłem się tym pomysłem, szczególnie że C24 robi na mnie dobre pierwsze wrażenie,
przynajmniej z tego, co przeczytałem na ich stronie internetowej, również pod względem kosztów uważam, że jest to całkowicie w porządku i przystępne. To, co jednak trochę
mnie irytuje (nie mogę właśnie znaleźć dobrego słowa), to konieczność otwarcia depozytu w Trade Republic, którego tak naprawdę wcale nie potrzebuję.
Wpłaty gotówki zdarzają mi się często, byłoby szkoda, gdybym musiał za nie płacić opłaty, co utrudniłoby oszczędzanie kosztów
Pozdrowienia
Alex

Depozyt w TR nie musi być wykorzystywany. TR liczy jednak, że klienci zdecydują się zainwestować, bo jest to bardzo proste.... TR może jednak przerwać akcję i zwrócić pieniądze, jeśli nie zostaną zainwestowane... (prawdopodobnie tego nie zrobią, ale zgodnie z warunkami mają do tego prawo)

Napisany przez ZehWeh
C24 podwyższyło dzisiaj oprocentowanie na lokacie terminowej do 3%. Dla tych, którzy nie chcą prowadzić konta w TR i mogą zrezygnować z 1%, jest to akceptowalna alternatywa.

Po nieco długim poszukiwaniu i zastanowieniach wydaje się, że otworzę rachunek Koto w C26 oraz konto oszczędnościowe w Trade Republic. Na razie przynajmniej taka jest aktualna sytuacja, ale pozwolę minąć weekend, dalej poszukam i poszperam trochę więcej, a potem podejmę decyzję. Tak więc na razie tyle.

Uprzednio sprawdź w Schufa. To jest darmowe, by uniknąć problemów w przyszłości. Konieczne może być nawet uporządkowanie sytuacji.

Tak więc kontrola BIK nie wykazała żadnych negatywnych informacji. Uważam więc, że nic nie stoi już na przeszkodzie otwarciu rachunku oszczędnościowego w TR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata