Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Plan oszczędnościowy dla dzieci / Dwa oddzielne konta depozytowe / Poszukiwane zalecenia dotyczące realizacji

Napisany przez brunner
Cześć wszystkim,
Chciałbym założyć plan oszczędnościowy w wysokości 150 EUR miesięcznie dla moich dwóch dzieci. Konta oszczędnościowe powinny być oddzielone, a na moje nazwisko i oczywiście jak najtańsze. Zamierzam inwestować pieniądze w ETF-y, które inwestują w MSCI World lub MSCI World Information Technology. Może macie jakieś wskazówki, jak mogę to konkretne zrealizować?
Z kontami przez Flatex mogę zarządzać dwoma kontami jednocześnie, jednak pobierają opłatę za zlecenie w wysokości prawie 6 EUR, co przy stosunkowo niskiej stawce oszczędnościowej bardzo się odzwierciedla. Czy popełniam tutaj jakiś błąd myślowy dotyczący kosztów? Czy są tutaj jakieś alternatywy?
Pozdrowienia, Stefan

Re: Plan oszczędnościowy dla dzieci / Dwa oddzielne konta depozytowe / Poszukiwane zalecenia dotyczące realizacji

Napisany przez 2titan1981
Możesz również założyć jedno konto maklerskie i oszczędzać na nim 2 fundusze, które będą wtedy również oddzielone. Wtedy koszty będą takie same. Ja również mam wszystko skonsolidowane na jednym koncie dla moich 4 dzieci i oszczędzam dla nich w 4 różnych funduszach ETF World.

Wybierz dwa fundusze ETF World. Nie polecałbym obstawiania branżowych zakładów. Akcje technologiczne nie zawsze rosną mocniej niż cały świat, mają dużo większe wahania. Musiałbyś zawsze sprawdzać, czy rozkład jest nadal odpowiedni... Czasowo nie polecałbym tego robić.

Następnie wybierz konto maklerskie, które pozwala na tanie inwestowanie w te dwa fundusze. Opłaty od 0€ do 1% miesięcznej kwoty oszczędzanej. Fundusze powinny być kapitalizujące, a twój limit wolny od podatku powinien być wykorzystany. Opłata za konto maklerskie nie powinna przekraczać 15€ rocznie dla jednego dziecka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata