Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy można zarejestrować pojazd jako zabytek w ubezpieczeniu?

Napisany przez ADMCI4
Moja córka ma 22 lata i niedługo rozpocznie studia w innym mieście. Aby zaoszczędzić koszty, pozostanie w domu, ale będzie potrzebować samochodu. Już zaczęliśmy poszukiwania. Z uwagi na ograniczony budżet, w grę wchodzą tylko starsze samochody. Dlatego chciałbym wiedzieć, w jakim wieku pojazd jest uważany za zabytek przez ubezpieczyciela i urząd skarbowy. Czy składka ubezpieczeniowa i podatki są wtedy istotnie niższe, prawda?

Napisany przez ADMCI4
Musicie jednak sięgnąć daleko wstecz, a opłaca się to raczej nie. Pojazd musi mieć co najmniej 30 lat, jeśli w ostatnim czasie nic się nie zmieniło.

Napisany przez ProperSoul
Żeby stać się starym samochodem (z tablicą zabytkową), samochód musi faktycznie mieć co najmniej 30 lat i dodatkowo - o ile mi wiadomo - być uznany za godny zachowania. Nie mogę podać dokładnej definicji tego warunku. W stodole mojego dziadka czeka mój obecnie 25-letni VW Polo na to, aby stał się zabytkiem. Oczywiście przygotowaliśmy go jak najlepiej przed zakonserwowaniem. Jeśli z powodów budżetowych będzie to starszy samochód, z własnego doświadczenia polecam Fiata Punto z około 1996-1998 z silnikiem o mocy 55 lub 65 KM. Są one stosunkowo tanie w ubezpieczeniu i podatku od pojazdów. Pozdrowienia ProperSoul

Napisany przez PI112
Cześć, jeśli chodzi o samochody zabytkowe, wszystko zostało już powiedziane. Ze względu na Twój budżet, polecam samochód o mniejszej pojemności, ponieważ podatek zależy od niej. W sieci dostępnych jest wiele kalkulatorów, wystarczy poszukać. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na temat ubezpieczenia, dlatego najlepiej jest skonsultować się z pośrednikiem, aby uzyskać wycenę. W sieci również dostępne są narzędzia, które pozwalają porównać składki ubezpieczeniowe dla konkretnych samochodów. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Dzięki za Wasze odpowiedzi. Teraz szukamy samochodu o małej pojemności. Uważam, że VW Polo albo Opel Corsa są zbyt drogie jak na tak mały samochód. Przykładem auta oszczędnego w zużyciu paliwa oraz taniego w podatku i ubezpieczeniu jest Renault Clio 1.2. Pozdrowienia, Oldie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata