Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kiedy zainwestować/całe majątek w TR ze względu na odsetki

Napisany przez Nils67
Cześć,

Jestem nowy w świecie inwestycji i planuję wkrótce zainwestować po raz pierwszy.

O sobie: Jestem jeszcze uczniem, mam pełnoletność, mam zamiar studiować i nie mam stałych dochodów (poza kieszonkowym).

Chciałem początkowo zainwestować tylko w ETF-y, zaczynając od SPDR MSCI World lub Vanguard FTSE All-World (kapitalizujących). Oprócz jednorazowej wpłaty poprzez plan oszczędnościowy. Wkrótce, gdy będę trochę bardziej zaznajomiony z tematem, chciałbym uzupełnić swoje portfolio na przykład o STOXX Europe 600, NASDAQ 100 lub podobne (wiem, że zwiększę w ten sposób ryzyko koncentracji). Jednak nie wiem jeszcze dokładnie, kiedy będzie właściwy moment na pierwszą inwestycję, chociaż przy moim budżecie nie powinno to być szczególnie istotne. Więc czy teraz jest odpowiedni moment, czy można spodziewać się lekkiego spadku cen akcji?

Chciałbym też wiedzieć, czy ma sens przeniesienie większości mojego majątku na moje konto w Trade Republic, aby skorzystać z 3,75% oprocentowania, chociaż nie znam argumentów przeciw. Niemniej jednak, mimo wszystko byłoby to dziwne uczucie.

Zmiana na Scalable Capital lub innych brokerów byłaby również możliwa, ponieważ jeszcze nic nie zainwestowałem.

Pozdrowienia,

Nils

Napisany przez ZehWeh
Czy twoje majątek przekracza 100 000€? Zazwyczaj to jest granica ze względu na ochronę depozytów. Pieniądze zainwestowane w ETF-y nie są wliczane do tego limitu, uważane są za majątek specjalny.

W momencie inwestycji nikt nie będzie w stanie dać ci rady, przynajmniej dopóki rynek zachowuje się w miarę normalnie. Dla laika trudno jest oszacować czas wejścia na rynek. Ja na przykład zainwestowałem w stycznia 22 roku w All World, miesiąc później rozpoczęła się wojna w Ukrainie i trwało prawie 2 lata, zanim wróciłem do poziomu startowego.

Jeśli masz wątpliwości, możesz inwestować stopniowo, na przykład poprzez plan oszczędnościowy. Na przykład 10 000€ rozdzielone na 1000€ miesięcznie. Jednak w ten sposób można przegapić silne wzrosty cen w tym czasie. Zawsze jesteśmy mądrzejsi dopiero po fakcie.

Napisany przez Nils67
Naprawdę nie, moje majątek jest czterocyfrowy, po prostu jestem uczniem ;D
Oczywiście, odpowiednie na czasowanie jest bardzo trudne do przewidzenia, ale w tej chwili nie przyszło mi do głowy żadne wydarzenie, które grozi wybuchem.
Jak już wspomniałem, planuję program oszczędnościowy z początkową wpłatą.

Napisany przez ZehWeh
To właśnie, krachy na giełdzie nie można przewidzieć, zawsze przychodzą niespodziewanie. Patrząc z perspektywy czasu przed krachem, każdy oczywiście mówi to trzeba było zobaczyć.

Dlatego po prostu nie myśl o próbach czasowania rynku. Jeśli rynek się załamie, zachowaj spokój i poczekaj, nigdy nie sprzedawaj w panice.

Napisany przez Nils67
To też prawda, zdecydowanie warto poczekać. A co teraz z wykorzystaniem odsetek w TR? Nic przecież nie stoi temu na przeszkodzie...

Napisany przez ZehWeh
Wykorzystaj to, lepszych oprocentowań obecnie nigdzie nie znajdziesz. Ja również korzystam z tego.

Napisany przez BenniG
Zasadniczo nie możesz tu niczego zrobić źle, w końcu już to zrobiłeś. Gdybyś zrobił to tydzień wcześniej, mogłeś zabezpieczyć sobie jeszcze więcej odsetek. Ale to tak jak z podwyżkami stóp procentowych w kontekście kredytów hipotecznych - kto spóźnia się, płaci więcej lub otrzymuje mniejszy zysk. Przed posiedzeniem EBC szybko założyłem konto w Openbank (Santander) i zabezpieczyłem 3,9% odsetek oraz 75 € bonusu startowego na konto oszczędnościowe na 6 miesięcy. Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy przez kilka lat, warto zastanowić się nad lokatą terminową, dzięki której możesz zabezpieczyć sobie odsetki w wysokości 3,x% nawet na 10 lat. Ja korzystam z usług Weltsparen (mogę cię polecić jako klienta, wtedy otrzymamy po 50 € każdy).

Napisany przez Nils67
Czym dokładnie się interesujesz, co już zrobiłem? lokaty terminowe nie wchodzą w grę, zwłaszcza że powinienem mieć stopę procentową 3,75% w TR, bez ograniczenia czasowego, po prostu bez premii startowej.

Napisany przez 2titan1981
jako uczeń, który nie wykorzystuje swojego ulgi podatkowej, polecałbym tylko inwestycje dywidendowe.

Czy jesteś świadomy, że pieniądze w funduszach muszą leżeć znacznie dłużej niż 10 lat, aby zminimalizować ryzyko strat? Szczególnie jako uczeń, jeszcze nie wiesz, czy za 3 lata będziesz potrzebować pieniędzy na samochód do pracy, pierwsze mieszkanie itp. Jeśli kursy są akurat niskie wtedy i nie masz wystarczających środków na rachunku oszczędnościowym i musisz sprzedać fundusze, tracisz dużo pieniędzy. Dlatego najpierw zasil swoje konto oszczędnościowe, aby móc przez 3 miesiące żyć tylko z tych pieniędzy (czynsz, ubezpieczenia, jedzenie itp.). Dopiero potem zainwestuj w fundusze, jeśli wiesz, że nie będziesz potrzebował pożyczki w ciągu najbliższych 10 lat, aby poprawić swoją sytuację....

Napisany przez Nils67
Tak, wiem, dlatego chciałbym zainwestować jedynie 10-15% mojego majątku. Te 10% w euro to niezbyt dużo, gdybym naprawdę był w trudnej sytuacji finansowej, miałbym bardzo prawdopodobnie inne możliwości jej pokrycia. Przy moim planie wypłaty w każdym razie byłyby bardzo niskie, zakładając, że rozpocznę studia dualne w przyszłym roku, jest bardzo prawdopodobne, że musiałbym zapłacić podatki od wypłat. Mogę jednak zastanowić się nad dodatkową inwestycją w fundusz ETF wypłacający dywidendy, który będę krótkoterminowo uzupełniał. Dlatego wydaje mi się, że bardziej opłaca się inwestować w fundusz ETF kapitalizujący, ponieważ zazwyczaj generują one wyższy zwrot z inwestycji i powinny być tańsze. Ale chętnie usłyszę więcej krytyki lub sugestii!

Napisany przez 2titan1981
Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz rocznie odsetki i dywidendy w wysokości 1000€? To byłby bardzo dobry początek kariery... wtedy mógłbym tylko marzyć o takich zarobkach....

Na pewno masz na myśli swoje dochody, które będziesz musiał opodatkować. Ja mówię o kwocie wolnej od podatku, którą zaprzepaścisz każdego roku odkąd żyjesz, nie wykorzystując jej. Co roku możesz osiągnąć 1000€ dochodu z odsetek i dywidend bez opodatkowania, bez konieczności płacenia podatków. Więc musiałbyś trzymać około 27.000€ w Trade Republic między 01.01.2025 a 31.12.2025, żeby musieć płacić podatki...

Moja rada: jeśli chodzi o ETF, to wybierz tylko jeden i to właśnie na kwotę wolną od podatku wybierz dywidendowy fundusz światowy. Nie więcej, nie mniej. Gdy wykorzystasz kwotę wolną od podatku, możesz kontynuować oszczędzanie w funduszu światowym o kapitalizacji zysków i dopiero przy wartości portfela >> 50.000€ zaczniesz odczuwać różnicę w porównaniu z inwestowaniem w kilka funduszy. Wszystko inne to tylko hobby i przyjemność z inwestowania.

Aha, pod względem podatkowym obecnie opłaca się co 10 lat zmieniać fundusz światowy, aby w okresie wypłat emerytury płacić niższe podatki... Nikt jednak nie wie, czy to się utrzyma, ale kto nie uczyni tego, zapłaci obecnie więcej podatków...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata