Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Konsekwencje wcześniejszej emerytury dla wypłaty renty

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam pytanie dotyczące emerytury. Mam 47 lat i zgodnie z prawem powinienem pracować aż do 67. roku życia, aby móc skorzystać z emerytury. Obecnie pracuję w firmie, w której można przejść na emeryturę już w wieku 60 lat. Czy w ogóle mogę to zrobić, jeśli zgodnie z prawem muszę przejść na emeryturę w wieku 67 lat, i jeśli tak, to jakie konsekwencje miałoby to dla mojej wypłaty emerytury? Będę wdzięczny za informacje, Lorelei

Napisany przez Planvoll
Lorelei pisze: Hallo, mam pytanie dotyczące emerytury. Mam 47 lat i muszę pracować aż do 67. roku życia, aby móc skorzystać z emerytury. Teraz pracuję w firmie, w której można przejść na emeryturę już w wieku 60 lat. Czy w ogóle mogę to zrobić, jeśli zgodnie z prawem muszę przejść na emeryturę dopiero w wieku 67 lat i jeśli tak, to jakie by to miało konsekwencje dla mojej emerytury? Cieszę się z wszelkich informacji, Lorelei
Hallo, czy będziesz mógł to zrobić w przyszłości, nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale jeśli tak to zrobisz, to czekają cię całkiem spore potrącenia: Co miesiąc (według obecnego stanu) będzie dokonywane potrącenie w wysokości 0,3 %. Razem więc 0,3 x 12 = 3,6 % x 7 = 25,2%! Jednakże zostanie to trochę zrekompensowane, ponieważ twój dochód emerytalny podlegający opodatkowaniu zostanie zamrożony na poziomie 82% po 13 latach, ale po 20 latach zostanie zwiększony do 89%!

Napisany przez ADMCI4
Myślę, że możesz przejść na emeryturę w dowolnym momencie. Musisz jednak liczyć się z częściowymi wysokimi potrąceniami z twojej renty emerytalnej. Pozdrowienia! Stefan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata