- śr lip 24, 2024 5:18 pm
Cześć wszystkim,
moja partnerka i ja rozmawialiśmy o możliwościach zakupu domu jednorodzinnego.
Temat ten omówiliśmy również już z jej rodzicami, ponieważ mają być zaangażowani w to przedsięwzięcie. Więcej na ten temat zaraz.
W pierwszym kroku rozważaliśmy oddzielny zakup działki i domu.
Działka kosztuje obecnie około 166 tys. zł
Dom do wykończenia około 150 tys. zł
Nasz maksymalny budżet wynosi 400 tys. zł (z wykończeniem)
Decyzja o domu do wykończenia wynika z faktu, że ojciec mojej partnerki nie tylko ma doświadczenie w zawodzie, ale też ma kontakty we wszystkich kierunkach. Odpowiednio izolacja, woda, prąd, posadzka, ogrzewanie podłogowe i inne nie stanowią problemu.
Miałem nadzieję, że będziemy mogli skorzystać z niskich stóp KfW.
Ja, 36 lat, obecnie zarabiam netto 3,5 tys. zł
Moja partnerka, 28 lat, obecnie zarabia 1,9 tys. zł (75% etatu, zarobi więcej po studiach, ale chyba nie będzie to miało znaczenia)
Rodzice wspierają nas kwotą 1 tys. zł miesięcznie
Brak wkładu własnego
Okres zabezpieczenia 10 lat, pozostała kwota zostanie spłacona w całości później
Ponadto mam córkę, która mieszka ze mną.
Jeśli to ważne dla KfW: Oficjalnie nie mieszkamy razem ani nie jest ona zarejestrowana u mnie. Jest to kwestia podatkowa.
Ponadto nasze łączne dochody przekraczają 100 tys. zł rocznie.
Jeśli dobrze zrozumiałem KfW, otrzymałbym maksymalnie 170 tys. zł z uwzględnieniem dziecka.
Jeśli połączyłbym to z QNG, mógłbym otrzymać 220 tys. zł
Jednakże do tego ostatniego potrzebny byłby ekspert. Ale przy domu do wykończenia ten aspekt chyba schodzi na drugi plan, prawda?
Nie mam pojęcia, czy można to w ogóle połączyć.
Myślałem o takiej konfiguracji:
Ja/my skorzystamy z kredytu KfW na budowę/Dom do wykończenia, rodzice finansują działkę przez bank.
W ten sposób można uzyskać większą kwotę z niskimi odsetkami i mniejszą kwotę z wysokimi odsetkami.
Czy teoretycznie można to zrealizować?
I zanim padnie pytanie: Nie, rodzice nie zaryzykowaliby, bo mają wystarczające zabezpieczenia i wyższe zarobki niż my.
Dziękuję bardzo!
moja partnerka i ja rozmawialiśmy o możliwościach zakupu domu jednorodzinnego.
Temat ten omówiliśmy również już z jej rodzicami, ponieważ mają być zaangażowani w to przedsięwzięcie. Więcej na ten temat zaraz.
W pierwszym kroku rozważaliśmy oddzielny zakup działki i domu.
Działka kosztuje obecnie około 166 tys. zł
Dom do wykończenia około 150 tys. zł
Nasz maksymalny budżet wynosi 400 tys. zł (z wykończeniem)
Decyzja o domu do wykończenia wynika z faktu, że ojciec mojej partnerki nie tylko ma doświadczenie w zawodzie, ale też ma kontakty we wszystkich kierunkach. Odpowiednio izolacja, woda, prąd, posadzka, ogrzewanie podłogowe i inne nie stanowią problemu.
Miałem nadzieję, że będziemy mogli skorzystać z niskich stóp KfW.
Ja, 36 lat, obecnie zarabiam netto 3,5 tys. zł
Moja partnerka, 28 lat, obecnie zarabia 1,9 tys. zł (75% etatu, zarobi więcej po studiach, ale chyba nie będzie to miało znaczenia)
Rodzice wspierają nas kwotą 1 tys. zł miesięcznie
Brak wkładu własnego
Okres zabezpieczenia 10 lat, pozostała kwota zostanie spłacona w całości później
Ponadto mam córkę, która mieszka ze mną.
Jeśli to ważne dla KfW: Oficjalnie nie mieszkamy razem ani nie jest ona zarejestrowana u mnie. Jest to kwestia podatkowa.
Ponadto nasze łączne dochody przekraczają 100 tys. zł rocznie.
Jeśli dobrze zrozumiałem KfW, otrzymałbym maksymalnie 170 tys. zł z uwzględnieniem dziecka.
Jeśli połączyłbym to z QNG, mógłbym otrzymać 220 tys. zł
Jednakże do tego ostatniego potrzebny byłby ekspert. Ale przy domu do wykończenia ten aspekt chyba schodzi na drugi plan, prawda?
Nie mam pojęcia, czy można to w ogóle połączyć.
Myślałem o takiej konfiguracji:
Ja/my skorzystamy z kredytu KfW na budowę/Dom do wykończenia, rodzice finansują działkę przez bank.
W ten sposób można uzyskać większą kwotę z niskimi odsetkami i mniejszą kwotę z wysokimi odsetkami.
Czy teoretycznie można to zrealizować?
I zanim padnie pytanie: Nie, rodzice nie zaryzykowaliby, bo mają wystarczające zabezpieczenia i wyższe zarobki niż my.
Dziękuję bardzo!