Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odmowa finansowania hipotecznego w ING.

Napisany przez bewertung2
Cześć wszystkim,

oto sytuacja: Mój mąż i ja mamy dochód netto w wysokości 6 000 euro. Obecnie mieszkamy w mieszkaniu własnościowym, które już sprzedaliśmy, a przekazanie nastąpi za 6 miesięcy. Z pozostałej kwoty z sprzedaży nieruchomości po odjęciu pozostałego długu zostaje nam 150 000 euro. Chcemy z tego przeznaczyć 115 000 euro jako wkład własny do nowego kredytu. Dodatkowo mamy 50 000 euro na koncie oszczędnościowym na koszty związane z zakupem domu. Nowy Dom kosztuje 550 000 euro, a ponieważ mamy 115 000 euro wkładu własnego, chcielibyśmy sfinansować 435 000 euro, z oprocentowaniem w wysokości 2%. Oboje mamy wynik w Biurze Informacji Gospodarczej na poziomie ponad 99,5% i dwa inne kredyty samochodowe, które kosztują nas po 300 euro miesięcznie, poza tym nie mamy żadnych innych kredytów. Zapytaliśmy w Interhyp w ING, ponieważ mają dobre oprocentowanie, ale otrzymaliśmy odmowę bez właściwego uzasadnienia. Co myślicie, co można zrobić w takiej sytuacji? Czy ING zawsze jest tak rygorystyczna? A może uważasz, że przeceniamy naszą sytuację finansową i ING ma rację odrzucając naszą prośbę?

Napisany przez wary
bewertung2 pisze:
Witam wszystkich,

następująca sytuacja: Mój mąż i ja mamy dochód netto w wysokości 6 000 euro. Obecnie mieszkamy w własnym mieszkaniu, które już sprzedaliśmy, a przekazanie nastąpi za 6 miesięcy. Po odjęciu pozostałego długu z dochodu z nieruchomości pozostanie nam 150 000 euro. Z tego chcemy użyć 115 000 euro jako wkład własny do nowego finansowania. Dodatkowo mamy 50 000 euro na rachunku oszczędnościowym na koszty związane z zakupem domu. Nowy Dom kosztuje 550 000 euro, a z wkładem własnym w wysokości 115 000 euro planowaliśmy sfinansować 435 000 euro, z oprocentowaniem w wysokości 2%. Oboje posiadamy wynik zdolności kredytowej w wysokości ponad 99,5% i dwa inne kredyty samochodowe, które kosztują nas po 300 euro miesięcznie, poza tym nie mamy innych kredytów. Zgłosiliśmy się do Interhyp w ING, ponieważ ich stopy procentowe są atrakcyjne, ale otrzymaliśmy odmowę bez jasnego uzasadnienia. Co myślicie, co w tej sytuacji można zrobić? Czy ING zawsze jest taka rygorystyczna? A może uważacie, że przeszacowaliśmy swoją sytuację finansową i ING słusznie nas odrzuciło?

Czy macie dzieci lub inne zobowiązania alimentacyjne? Umowy o pracę na czas nieokreślony?

Na pierwszy rzut oka odmowa wydaje się nieuzasadniona.

Napisany przez wbs
bewertung2 pisze:
Cześć wszystkim,

następująca sytuacja: Mój mąż i ja mamy dochód netto w wysokości 6 000 euro. Obecnie mieszkamy w własnym mieszkaniu, które już sprzedaliśmy, a przekazanie nastąpi za 6 miesięcy. Z dochodu ze sprzedaży nieruchomości i po odliczeniu pozostałego długu zostaje nam 150 000 euro. Z tego chcemy użyć 115 000 euro jako wkład własny do nowego finansowania. Dodatkowo mamy 50 000 euro na koncie oszczędnościowym na koszty dodatkowe związane z zakupem domu. Nowy Dom kosztuje 550 000 euro, a ponieważ mamy 115 000 euro wkładu własnego, chcieliśmy sfinansować 435 000 euro przy zwrocie 2%. Oboje mamy wynik w rejestrze dłużników kredytowych powyżej 99,5% i dwie inne pożyczki na samochody, które kosztują nas każde miesiąc 300 euro, poza tym nie mamy innych kredytów. Zwróciliśmy się do Interhyp w ING, ponieważ ich oprocentowanie jest dobre, ale otrzymaliśmy odmowę bez właściwego uzasadnienia. Co o tym myślicie? Czy ING zawsze jest tak rygorystyczna? A może uważacie, że przeceniamy naszą sytuację finansową i ING ma rację odmawiając?

ING działa zupełnie arbitralnie.
Oczywiście, nie sprawdziłem teraz Waszej sytuacji, a warunki kredytowe ING zostały niedawno zaostrzone.

To, co mi rzuca się w oczy bez dalszego zastanowienia i bez znajomości lokalizacji / landu, to fakt, że w przypadku ING ważne jest, aby koszty uboczne zakupu pochodziły z udokumentowanego kapitału własnego.
Być może został popełniony błąd w procesie składania wniosku.

Jednak nie można wydać takiego jednoznacznego osądu.

Faktem jest, że ING praktycznie nigdy nie jest wybieranym bankiem do finansowania. Jak już wspomniałem, można by nazwać ING bankiem arbitralnym.

Moja rada: Znajdźcie brokera finansowego, który pomoże wam w przygotowaniu wniosku i zna zasady działania banków oraz ich kryteria kredytowe.

Pozdrawiam
Heidi

Nie, nie mamy dzieci ani żadnych innych zobowiązań alimentacyjnych. Stanowiska są na czas nieokreślony: jestem w mojej pozycji od 11 lat, a mój mąż od 5 lat u swojego pracodawcy. Tak, jesteśmy nawet zaskoczeni, posiadamy nawet informacje z firmy Schufa. Nie ma nic szczególnego poza wymienionymi punktami.

................

wbs pisze:
ING działa zupełnie arbitralnie.
Oczywiście nie sprawdziłem teraz waszej sytuacji i warunki kredytu ING zostały ostatnio dodatkowo zaostrzone.

To, co mi rzuca się w oczy bez dalszego zastanowienia i bez znajomości sytuacji / landu, to fakt, że w przypadku ING ważne jest, aby koszty związane z zakupem pochodziły z udokumentowanego kapitału własnego.
Być może w trakcie składania wniosku popełniono błąd.

Ale nie można powiedzieć tak po prostu.

Faktem jest jednak: ING prawie nigdy nie jest wybieranym bankiem. Jak już wspomniałem, można by nazwać ING bankiem arbitralnym.

Moja rada: Znajdźcie pośrednika finansowego, który złoży wniosek za was i wie, jak funkcjonują banki i zna ich kryteria kredytowe.

Pozdrowienia
Heidi

Dziękuję za odpowiedź. Tak, spróbujemy wtedy w inym banku. Wnioski nie były składane osobiście, lecz z pomocą pośrednika finansowego. On również jest zaskoczony i chce jednocześnie porozmawiać z ING oraz zapytać inne banki. Byłem tylko bardzo zaskoczony, ponieważ, jak już wspomniałem, moim zdaniem nie stoimy źle pod względem możliwości finansowania w takiej skali, i dlatego chciałem usłyszeć inne opinie.

Oraz dla kosztów związanych z zakupem udowodniliśmy również posiadany kapitał własny.

Napisany przez brainy
Czy to już koniec?

Nawet ING odmawia ...

Obydwoje mają po 40 lat.

Napisany przez bruno68
Załóżmy, że wartość obiektu jest zbyt niska, co oznacza, że mamy do czynienia z finansowaniem powyżej 100%. Innymi słowy, kredyt po wycenie jest niższy niż 435 000 € udziału finansowania. Płacenie za powietrze nie stanowi problemu dla Ciebie. Jednakże problemem może być dla banku, gdy wypłaci pieniądze bez zabezpieczeń! Poproście o wycenę!

Nie zdziwiłbym się, gdyby ING miało problemy, gdyż zdobycie klientów w ostatnich latach musiało iść w parze z miliardowymi odpisami! Wiele nieruchomości może być znacznie mniej warte niż kwoty pożyczek udzielanych na ich zakup.

Teraz poszczególne euro muszą być ponownie zebrać, aby odzyskać płynność finansową. W razie potrzeby dział w zakresie kredytów na budowę zostanie sprzedany osobom trzecim, jeśli inne banki nie borykają się z tym samym problemem!

Będzie naprawdę interesująco, gdy nadejdą kolejne refinansowania, zobaczymy, kto jeszcze otrzyma refinansowanie od pierwotnego wierzyciela!

Obecnie dłużnicy z lat 2014/15 powinni się zastanowić, czy refinansowanie jest jeszcze możliwe! Ponieważ koszty związane z odsetkami mogą się podwoić lub nawet potroić.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Bzdura. W 2014 roku dostałem kredyt hipoteczny na 2,9% na 15 lat. We wrześniu minie 10 lat od wypłaty pełnej kwoty, a ja mogę wypowiedzieć umowę. Nic się nie podwoiło ani nie potroiło.

Napisany przez bruno68
@tneub,

to dokładnie jest twój problem, zakładać na podstawie jego oświadczeń!

Większość osób finansuje na 10 lub 5 lat! A ci, którzy skorzystali z finansowania na 10 lub mniej lat, teraz mają problem z refinansowaniem!
Analogicznie jest to samo dla klientów, którzy chcą teraz sfinansować!
Nie trzeba być dupkiem, aby zrozumieć ten problem! Żyjemy w roku 2024, co oznacza 8 lat po restrukturyzacji finansowania nieruchomości! W związku z tym wszyscy, którzy mają mniej niż 8 lat finansowania, są nadal bezpieczni.

Twoje oświadczenie to kpina dla tych, którzy teraz mają problemy:

W 2014 roku, podczas mojego własnego finansowania budowy, miałem 15-letni okres kredytowania ze stopą procentową 2,9%. We wrześniu, teraz mogę zrezygnować 10 lat po pełnej spłacie.
Nic się nie podwoiło ani potroiło.

To pokazuje brak zrozumienia dla restrukturyzacji z 2016 roku! Ponieważ jedynie te przepisy z § 505 a do d BGB są obowiązujące! Te prawa obowiązują dla każdego finansowania od 21.03.2016 roku.

I pokaż mi teraz miejsce, gdzie jest prawnie wiążące napisane, że istniejące nieruchomości nie wymagają ponownej wyceny dla refinansowania?

Kodeks cywilny (BGB)
§ 505b Podstawa oceny zdolności kredytowej w umowach kredytów konsumenckich
(1) W przypadku ogólnych umów kredytów konsumenckich, podstawą oceny zdolności kredytowej mogą być informacje od kredytobiorcy oraz, w miarę konieczności, informacje związane z prowadzeniem działalności gromadzenia, przechowywania, modyfikowania lub wykorzystywania danych osobowych, które mogą być wykorzystane do oceny zdolności kredytowej konsumentów w celu ich przekazania.
(2) W przypadku umów kredytów hipotecznych konsumenckich, kredytodawca musi dogłębnie zbadać zdolność kredytobiorcy na podstawie niezbędnych, wystarczających i odpowiednich informacji dotyczących dochodów, wydatków oraz innych warunków finansowych i gospodarczych kredytobiorcy. Przy tym kredytodawca musi w sposób właściwy uwzględnić czynniki istotne dla oceny, czy kredytobiorca przewidywalnie będzie mógł spełnić swoje zobowiązania wynikające z umowy kredytowej. Ocena zdolności kredytowej nie może opierać się głównie na przekonaniu, że wartość nieruchomości mieszkaniowej przewyższa sumę kredytu, ani na założeniu, że wartość nieruchomości mieszkalnej zwiększy się, chyba że umowa kredytowa służy budowie lub remontowi nieruchomości mieszkalnej.
(3) Kredytodawca uzyskuje wymagane informacje z odpowiednich źródeł wewnętrznych lub zewnętrznych, w tym także informacje przekazane kredytodawcy przez pośrednika kredytowego. Kredytodawca ma obowiązek odpowiednio zweryfikować te informacje, jeżeli jest to konieczne, także poprzez zasięgnięcie opinii w niezależne dokumenty podlegające weryfikacji.
(4) W przypadku umów kredytów hipotecznych konsumenckich kredytodawca jest zobowiązany określić procedury i informacje, na których opiera się ocena zdolności kredytowej, je udokumentować i przechowywać dokumentację.
(5) Postanowienia dotyczące ochrony danych osobowych pozostają nienaruszone.

§ 505c Dodatkowe obowiązki w umowach kredytów hipotecznych konsumenckich zabezpieczonych hipoteką lub ciężarem hipotecznym
Kredytodawcy udzielający kredytów hipotecznych konsumenckich zabezpieczonych hipoteką lub ciężarem hipotecznym mają

1. stosować wiarygodne standardy w procesie wyceny nieruchomości mieszkalnych oraz
2. zapewnić, że eksperci wewnętrzni i zewnętrzni, którzy przeprowadzają wyceny nieruchomości dla nich, są profesjonalnie kompetentni i na tyle niezależni od procesu udzielenia kredytu, aby mogli dokonać obiektywnej oceny oraz
3. dokumentować i przechowywać na trwałym nośniku wyceny nieruchomości, które służą jako zabezpieczenie dla kredytów hipotecznych konsumenckich.

A gdzie jest wyjątek dla istniejących nieruchomości, które wymagają ponownej wyceny dla refinansowania? W żadnym miejscu!

I pytanie jest dozwolone: Jak ustalona jest stopa procentowa!; a mianowicie z: Wartość zabezpieczenia razy okres trwania! Ale jak obecnie jest ustalana wartość zabezpieczenia?

Jasne jest to, jak to jest zapisane w § 505 c ust. 2 BGB, mianowicie przed aktualnym zaciągnięciem kredytu u wierzyciela oraz przed przekazaniem wniosku o kredyt dłużnikowi!

Problemem są portale, które reklamują marzenia związane z oprocentowaniem, których większość nie otrzyma! Kluczowy punkt jest tuż przedstawiony jako Przedstawiona przeliczane stopy procentowej

Określone warunki obliczeń odzwierciedlają wyłącznie aktualną stawkę najniższej stopy procentowej na 10 lat i zostały obliczone na podstawie następujących założeń:
Roczna stopa procentowa efektywna:...............................3,22 %
Stała roczna stopa procentowa:..........................................3,15 %

Cena nieruchomości: 480.000 €
Wartość zabezpieczenia: 432.000 € Widać tutaj, że cena zakupu nie jest finansowana w całości, tylko w 90%, brakuje 48.000 € gotówki

Kwota netto kredytu: 350.000 € Tutaj także brakuje nieco, mianowicie kolejne 82.000 € gotówki, to tylko 0,81 % razem finansowanych jest tylko 72,916 % ceny zakupu
Początkowa spłata kapitału rocznie: 2,00 %
Miesięczna rata: 1.502,08 €
Okres obowiązywania stopy procentowej: 10 lat
Liczba rat: 120
Całkowity koszt: 180.249,60 €
Koszty odsetek: 98.309,41 €
Pozostałe zadłużenie: 268.643,14 €
Okres do pełnej spłaty: 30 lat i 2 miesiące
Całkowita kwota do spłaty: 542.865,95 €
Liczba rat do całkowitej spłaty: 362
Koszty księgowe: 685,00 €
zobacz również https://www.drklein.de/aktuelle-bauzinsen.html
Nieruchomość jest nabywana, użytkowana własnoręcznie i służy jako zabezpieczenie dla finansowania poprzez pierwszy wpis hipoteczny. Kredytobiorcy są zatrudnieni na czas nieokreślony, z nienagannymi warunkami dochodowymi i majątkowymi.

Brakujące to dodatkowe koszty w postaci 2 % kosztów urzędowych i notarialnych, 6 % podatku od nabycia nieruchomości oraz kosztów pośrednika w wysokości około 3,57 % (https://www.homeday.de/de/homeday-ma...klerprovision/),

10.000 € plus 28.800 € plus 17.140 € około 56.000 € kosztów dodatkowych plus brakująca kwota 130.000 €, ogółem około 186.000 € kapitału własnego jest wymagana!

W związku z tym w przypadku refinansowania otrzymałby Pan tylko 70 % finansowania w wysokości 3,22 % rocznie! Jeśli wartość nieruchomości nadal wynosi 300.000 €, to tylko 210.000 € zostanie sfinansowane po oprocentowaniu 3,22%, resztę musiałby Pan zapłacić przy refinansowaniu gotówką, w przeciwnym razie ten refinans po tej stawce procentowej zakończy się niepowodzeniem!

I przestań mówić o 2014 roku, to już nie istnieje!

bruno68

Napisany przez wbs
Bruno68, zasady dotyczące WoKri nie obejmują przedłużenia umowy, dlatego też nie są one zastosowane!
Dotyczą one jedynie zawarcia nowej umowy.

Pozdrawiam
Heidi

Napisany przez bruno68
Niestety nie, Wbs,

prolongacja nadal jest wiarą.

W budownictwie mieszkalnym częściowo jej nie ma, ale na gruntach nadal jest możliwa, ponieważ nie ma tam spadku cen.
Nieruchomość bez gruntu nie może być prolongowana, ponieważ wartość ta stale maleje. Dlatego właściwe wyceny obiektów wymagają lokalnej oceny określonych wartości w ustalonych przedziałach czasowych.

Jeśli okres między dwoma wnioskami o pożyczkę wynosi 10 lat, nie można mówić już o prolongacji.

Ponadto wszystkie banki przeprowadzają coroczne monitorowanie 10% swojego portfela nieruchomości, aby zapobiec nierównowadze ekonomicznej wynikającej z udzielenia kredytów lub pożyczek!

W związku z tym, na 30. dnia każdego miesiąca ustalane jest, ile pieniędzy można wydać w kolejnym miesiącu! Co tydzień otrzymuję informację o tym, ile pieniędzy można oszczędzić miesięcznie na odsetkach!

Oczywiście oprocentowanie wynoszące od 60% do 150% wartości zabezpieczenia pozwala na stworzenie wielu indywidualnych finansowań, a jeśli jest jeszcze 10 stawek, które można łączyć, to pojawia się wiele specjalnych ofert, różniących się oprocentowaniem nawet o 0,5% rocznie.

Prolongacja dalej obowiązuje w przypadku firm, ale nie właścicieli nieruchomości.

Oprocentowanie jest ustalane na podstawie wartości nieruchomości, okresu trwania i aktualnej stopy procentowej obligacji skarbowych banku centralnego.

Zobacz również https://www.bundesbank.de/de/statist...dbriefe-650734

Dostosowanie oprocentowania, prolongacja lub kredyt refinansowy: Jak postępują kredytodawcy?

kredyt refinansowy jest nową transakcją z punktu widzenia kredytodawcy.
Prócz oceny zdolności kredytowej, przyjrzy się on w pełni zabezpieczeniom. Zazwyczaj dokonuje także aktualnej wyceny nieruchomości.
W przypadku trwającej pożyczki ratalnej konieczne jest dokonanie nowej oceny kredytowej w zależności od warunków umowy. W przypadku dostosowania oprocentowania kredytodawca może korzystać z istniejących, starszych informacji.

Jednakże każdy kredytodawca musi rocznie oceniać ryzyko niewypłacalności adresata, czyli ryzyko, że kredytobiorca nie będzie mógł lub nie będzie chciał spłacić kredytu w całości zgodnie z umową. Ponadto musi monitorować wartość zabezpieczeń. Jeśli pojawią się oznaki pogorszenia się wartości zabezpieczeń, kredytodawca może konieczność ponownej wyceny nieruchomości. Jeśli istnieją wskazania, że wartość zabezpieczeń uległa istotnej zmianie, konieczne może być dodatkowe sprawdzenie poza ustalonymi ramami. W przypadku stwierdzenia przez kredytodawcę pogorszenia wartości, będzie on uwzględniał to także przy korekcie oprocentowania na kolejny okres całkowitego okresu trwania kredytu po zakończeniu dotychczasowego okresu obowiązywania oprocentowania.

Zobacz także https://www.bafin.de/DE/Verbraucher/...tml?nn=7846988
No, które rozwiązanie jest tańsze dla wierzyciela? Podkreślone czy napisane pogrubioną czcionką?

Decydujące jest ostatnie zdanie! [QUOTE]Von ihm festgestellte Verschlechterungen wird der Kreditgeber auch berücksichtigen, wenn es um eine bloße Zinsanpassung für einen weiteren Abschnitt der Gesamtlaufzeit des Darlehens nach Ablauf der bisherigen Zinsbindungsfrist geht. Ponieważ w trakcie trwania kredytu nie ma zmiany oprocentowania, w praktyce wyklucza to możliwość udzielenia kredytu na podstawie prolongacji.
Prolongowanie byłoby sprzeczne z ustalaniem oprocentowania, gdyby oprocentowanie mogło zmienić się w trakcie trwania umowy o stałym oprocentowaniu!

W rezultacie prolongacja praktycznie została zlikwidowana w branży finansowania budownictwa,
- z powodów kosztowych dla wierzyciela i z przyczyn umownych między stronami!

Pośrednik w obrocie nieruchomościami z umowami kredytowymi musiałby ponosić odpowiedzialność jako gwarant za wzrosty oprocentowania w trakcie okresu kredytowania!

Dlatego też jako pośrednik nie powinieneś prowadzić transakcji kredytowych jako prolongacji, ponieważ w przypadku zmiany oprocentowania w trakcie okresu kredytowania dochodzić będzie do roszczeń odszkodowawczych za błędne doradztwo.

bruno68

Napisany przez 2tneub
bruno68 pisze:
@tneub,

dokładnie to jest Twój problem, opieranie się na tych informacjach!

Większość ludzi finansowała się na 10 lub 5 lat! A ci, którzy mieli sfinansowane tylko 10 lat lub mniej, teraz mają problem z refinansowaniem!
Analogicznie dotyczy to również klientów, którzy chcą teraz sfinansować nowo!
Nie trzeba być dupkiem, aby zrozumieć ten problem! Żyjemy w 2024 roku, czyli 8 lat po restrukturyzacji finansowania nieruchomości! Dlatego ci, którzy mają mniej niż 8 lat swojego kredytu, są jeszcze bezpieczni.

Twoja wypowiedź jest po prostu szyderstwem dla tych, którzy teraz mają problemy:"
Pokazuje to brak zrozumienia dla restrukturyzacji z 2016 roku! Zgodnie z tekstem prawnym, istnieje tylko § 505 a do d BGB! Te prawa obowiązują dla każdego finansowania od 21.03.2016 roku.

Pokaż mi teraz miejsce, gdzie jest prawny obowiązek stwierdzający, że istniejące nieruchomości nie wymagają nowej wyceny dla refinansowania? Gdzie znajduje się przepis wyjątkowy dla istniejących nieruchomości, dotyczący nowej wyceny dla refinansowania? Gdziekolwiek!

I pytanie jest dozwolone: Jak składa się stopa procentowa!; mianowicie ze: Wartości zabezpieczenia razy okres! Ale jak obecnie jest określana wartość zabezpieczenia?

Dokładnie tak, jak to jest przewidziane w § 505 c ust. 2 BGB, czyli przed obecnym sporządzeniem pożyczki przez wierzyciela i przed przekazaniem wniosku o pożyczkę dłużnikowi!

Problem leży w portalach, które reklamują marzenia o niskich stopach procentowych, których większość nie otrzyma! Istotnym punktem jest reprezentatywność... bez zarzutu sytuacji dochodowej i majątkowej.

Brakujące są koszty dodatkowe w wysokości 2% opłat urzędowych i notarialnych, 6% podatku od nabycia nieruchomości oraz koszty pośrednika w wysokości około 3,57% (https://www.homeday.de/de/homeday-ma...klerprovision/),

10 000 € plus 28 800 € plus 17 140 € około 56 000 € kosztów dodatkowych plus brakująca kwota 130 000 €, około 186 000 € własnych środków jest potrzebnych!

W rezultacie, przy refinansowaniu dostaniesz finansowanie tylko w wysokości 70% w wysokości 3,22% p.a.! Jeśli nieruchomość jest warta 300 000 €, finansowane zostaną jedynie 210 000 € po 3,22%, resztę należy wpłacić gotówką na stole podczas refinansowania, w przeciwnym razie to refinansowanie po tej stopie procentowej zakończy się niepowodzeniem!

I przestań mówić o 2014 roku, tego już nie ma!

bruno68

Po co to całe gadanie, które nie ma nic wspólnego z moją wypowiedzią. FAKT jest taki, że 10 lat temu oprocentowanie było zdecydowanie tak wysokie, że obecnie przy lepszej wartości zastawu nie widzimy podwójnego bądź potrójnego wzrostu oprocentowania.
Może być to inaczej za 2-4 lata, ponieważ wtedy oprocentowanie 10 lat temu znacząco spadło, ale kto podpisał umowę na 1,x% na tylko 10 lat, ten sam jest sobie winien. Ale raczej mało kto to zrobił.

Napisany przez Rubberduck
wary pisze:
Czy to z powodu dzieci czy innych zobowiązań alimentacyjnych? Czy to stałe zatrudnienie?

Na pierwszy rzut oka odmowa wydaje się niewytłumaczalna.

Albo kalkulator ING bez sensu obcina części kapitału własnego. Istniejącą nieruchomość, która ma być w jakiś sposób wniesiona, ING nie ogarnia.

To jest jednak już dziesiąta historia z ING tutaj. Tego nigdy nie zrozumiesz.

Napisany przez Rubberduck
bewertung2 pisze:
Nie, nie mamy dzieci ani innych zobowiązań alimentacyjnych. Stanowiska są na czas nieokreślony: Ja pracuję na moim stanowisku od 11 lat, a mój mąż od 5 lat w swoim miejscu pracy. Tak, jesteśmy nawet zaskoczeni, mamy nawet raport z Schufa. Nie ma niczego szczególnego poza wymienionymi punktami

Długo studiować? Emerytura nadal niska?

Napisany przez memet
bewertung2 pisze:
Cześć wszystkim,

mam następującą sytuację: Mój mąż i ja mamy miesięczny dochód netto w wysokości 6 000 euro. Obecnie mieszkamy w własnym mieszkaniu, które już sprzedaliśmy, a przekazanie nastąpi za 6 miesięcy. Po odliczeniu pozostałego zadłużenia z zysku ze sprzedaży nieruchomości pozostaje nam 150 000 euro. Z tej kwoty chcemy wykorzystać 115 000 euro jako wkład własny do nowego finansowania. Dodatkowo mamy 50 000 euro na koncie oszczędnościowym przeznaczonym na koszty związane z zakupem domu. Nowy Dom kosztuje 550 000 euro, a ponieważ mamy 115 000 euro wkładu własnego, chcielibyśmy sfinansować 435 000 euro, z oprocentowaniem 2%. Oboje mamy wynik w historii kredytowej (Schufa-Score) powyżej 99,5% i mamy jeszcze dwa inne kredyty na samochody, które kosztują nas po 300 euro miesięcznie. Poza tym nie mamy żadnych innych kredytów. Złożyliśmy wniosek do ING przez Interhyp, ponieważ mają dobre stawki procentowe, ale otrzymaliśmy odmowę bez konkretnej przyczyny. Co myślicie, co można zrobić w takiej sytuacji? Czy ING zawsze jest tak rygorystyczna? A może uważacie, że przeceniliśmy naszą sytuację finansową i ING ma rację odmawiając nam kredytu?

Problemem mogą być dwa finansowania samochodu. To mocno obniża wynik w historii kredytowej. ING zawsze będzie to zaprzeczać, ponieważ nie chce ujawniać swojej oceny, ale pozytywnie wiem, że tak to działa.

Napisany przez NaTwoim13
bewertung2 pisze:
Dziękuję Ci za odpowiedź. Tak, spróbujemy wtedy w inym banku. Wnioski nie złożyliśmy sami, ale zrobiliśmy to z pośrednikiem finansowym. Nawet on był zaskoczony i chce porozmawiać z ING i jednocześnie zapytać inne banki. Byłem po prostu bardzo zaskoczony, ponieważ według naszej oceny nie staniemy się źle w finansowaniu w tej skali i chciałem usłyszeć inne opinie.

Tak, i koszty dodatkowe zakupu również udokumentowaliśmy kapitałem własnym.

Jestem tutaj od pół roku i wtedy nie korzystasz z ekspertów tutaj, tylko męczysz się z pośrednikiem finansowym!

W ogóle nie wiem, w jakiej konfiguracji aktualnie w odniesieniu do warunków wybrałbym ING dla moich klientów, a nie mówiąc już o tym, że po prostu nie mogę tego narzucić konsumentom!

Napisany przez NaTwoim13
tneub pisze:
Co to za bełkot, który nie ma nic wspólnego z moim stwierdzeniem. FAKTEM jest, że 10 lat temu stopy procentowe były zdecydowanie na tyle wysokie, że teraz, przy lepszej wartości zastawu, nie ma podwojenia ani potrojenia stóp procentowych.
Może to wyglądać inaczej za 2-4 lata, ponieważ 10 lat temu stopy procentowe były znacząco niższe, ale kto podpisał umowę na 10 lat przy stawkach 1.x%, ten sam jest sobie winny. Jednakże mało kto powinien to zrobił.

Tak to wygląda!

Napisany przez NaTwoim13
wbs pisze:
ING działa całkowicie arbitralnie.
Oczywiście nie sprawdziłem teraz waszej sytuacji, a warunki kredytu ING zostały ostatnio ponownie zaostrzone.

To co zauważam bez dalszego zastanowienia, nie znając sytuacji / landu związanego z Saksonią-Anhalt, jest to, że dla ING ważne jest, aby koszty zakupu pochodziły z udokumentowanego kapitału własnego.
Być może w trakcie składania wniosku popełniono błąd.

Ale nie można tego tak stwierdzić.

Faktem jest jednak to: ING prawie nigdy nie jest wybieraną bankiem. Jak już wspomniałem, można by nazwać ING bankiem arbitralności.

Moja rada: Znajdźcie brokera finansowego, który przygotuje wniosek dla Was i wie, jak działają banki i zna ich kryteria kredytowe.

Pozdrowienia
Heidi

Dokładnie tak to wygląda i nawet nie dostajesz aroganckiego uzasadnienia odmowy.

Ale ING staje się naprawdę okropna, gdy w ciągu lat będziesz chciał/ła z nich skorzystać, na przykład, gdy będziesz chciał/ła rozwiązać jakieś problemy! Szaleństwo, kto decyduje się na tę bank jako partnera!

Obecnie także nie przychodzi mi do głowy żadna sytuacja, w której musiałbym/musiałabym uwzględniać ING!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata