- sob paź 17, 2009 9:08 am
Ja, jestem Chris,
podatkowo rzecz biorąc, mogę tylko poprzeć Twój post.
Ale istnieje nadal ważny powód, aby przekonać osoby samozatrudnione do skorzystania z renty Rürup, nawet jeśli korzyści podatkowe mogą być mniej interesujące.
Z mojego doświadczenia, z czym na pewno się zgodzisz, większość prywatnych ubezpieczeń na życie i emerytalnych nie doczeka się ustalonej daty wygaśnięcia lub wypłata kapitału zostanie przeznaczona na inne cele.
Kupuje się wtedy jakiś głupi samochód, luksusowe rzeczy lub wydaje na rzeczy, których świat nie potrzebuje.
To, co chcę powiedzieć – i co również doświadczam w mojej codziennej pracy, to fakt, że osoba samozatrudniona często nie może sobie pozwolić na przejście na emeryturę jak jej ustawowy brat. Pozostały kapitał zazwyczaj nie wystarcza. Mówię tutaj głównie o małych i średnich przedsiębiorcach!
Ponieważ renta podstawowa nie jest zastawialna ani kapitalizowalna i ponadto nie podlega egzekucji w przypadku upadłości, uważam, że ta ścieżka jest faktycznie zabezpieczoną emeryturą dla osób samozatrudnionych! Tak więc nie może sobie zaszkodzić (śmiech).
Z poważaniem,
mike