Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Rürup-Rente jest dostępne dopiero od określonego rocznego obrotu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, pytanie do wszystkich osób prowadzących działalność gospodarczą: Chciałbym coś zrobić dla prywatnego zabezpieczenia emerytalnego, aby nie patrzeć głupio za dwadzieścia lat. Teraz Riester nie wchodzi w grę, ponieważ dwa lata temu rozpocząłem pracę jako mobilny fryzjer. W tej branży roczny obrót nie jest jednak bardzo wysoki, dlatego nie wiem, czy kwalifikuję się do planu emerytalnego dla samozatrudnionych - Rürup. Kto może mi pomóc? Pozdrowienia, Scherenhand

Napisany przez ADMCI4
Rürup jest przeznaczony dla wszystkich, którzy nie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnym. Nie ma to zatem nic wspólnego z wysokością rocznych obrotów. Nawiasem mówiąc, moje obroty też nie są zbyt wysokie... Do zobaczenia! Jaskiniowiec

Napisany przez PI112
Cześć, tutaj występuje błąd myślowy. RürupRente nie jest przeznaczona dla tych, którzy nie wpłacają składek na ubezpieczenie emerytalne, ale dla tych, dla których finansowo się to opłaca pod względem podatkowym. Składki na Rürup są odliczalne od podatku, w tym roku do 68%, z rocznym wzrostem o 2%. Jednak świadczenia emerytalne również podlegają opodatkowaniu. Dlatego może się zdarzyć, że tradycyjna polisa emerytalna dla samozatrudnionych z niskimi obrotami jest bardziej sensowna. Ponieważ tutaj istotne jest nie tyle obroty, co obciążenie podatkowe. Jeśli nie płacę żadnych lub bardzo niskich podatków, w tradycyjnym modelu oszczędzania na starość korzyści w późniejszych latach mogą łatwo zrekompensować ewentualnie bardzo mały efekt podatkowy w chwili obecnej. Nie można tu dokonać jednoznacznej oceny, konieczne jest indywidualne, a przede wszystkim kompetentne doradztwo. Z drugiej strony RürupRente może być również sensowna dla dobrze zarabiających pracowników. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Mike Spezi
Ja, jestem Chris, podatkowo rzecz biorąc, mogę tylko poprzeć Twój post. Ale istnieje nadal ważny powód, aby przekonać osoby samozatrudnione do skorzystania z renty Rürup, nawet jeśli korzyści podatkowe mogą być mniej interesujące. Z mojego doświadczenia, z czym na pewno się zgodzisz, większość prywatnych ubezpieczeń na życie i emerytalnych nie doczeka się ustalonej daty wygaśnięcia lub wypłata kapitału zostanie przeznaczona na inne cele. Kupuje się wtedy jakiś głupi samochód, luksusowe rzeczy lub wydaje na rzeczy, których świat nie potrzebuje. To, co chcę powiedzieć – i co również doświadczam w mojej codziennej pracy, to fakt, że osoba samozatrudniona często nie może sobie pozwolić na przejście na emeryturę jak jej ustawowy brat. Pozostały kapitał zazwyczaj nie wystarcza. Mówię tutaj głównie o małych i średnich przedsiębiorcach! Ponieważ renta podstawowa nie jest zastawialna ani kapitalizowalna i ponadto nie podlega egzekucji w przypadku upadłości, uważam, że ta ścieżka jest faktycznie zabezpieczoną emeryturą dla osób samozatrudnionych! Tak więc nie może sobie zaszkodzić (śmiech). Z poważaniem, mike

Napisany przez PI112
Cześć Mike, r n r n Masz rację, że odnotowałeś temat zabezpieczenie przed bankructwem. Pominąłem to. Również Rürup jako ochrona przed sobą samym nie jest całkowicie błędna. Podoba mi się Twój podejście. Kolejnym ważnym aspektem jest również to, że składki na ubezpieczenie rentowe są uznawane podatkowo, co oznacza jedyną możliwość, także dla pracowników, aby odliczyć swoje składki na ubezpieczenie rentowe od podatku. r n r n Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata