Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.
Cześć, niedawno dzwonił do mnie agent ubezpieczeniowy, aby omówić mój ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, które zawarłem w 2005 roku.
Wtedy zacząłem naukę zawodu, a obecnie pracuję jako urzędnik biurowy.
Trzy lata temu zawarłem również ubezpieczenie od inwalidztwa.

Agent ubezpieczeniowy chciał mi zaoferować nowe komfortowe ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków Allianz z lepszymi świadczeniami.
Zamiast 20,96 m€ z dotychczasowym, miałoby to być 22,88€ z nowym. Dodatkowo była jeszcze oferta ubezpieczenia dziennego (KHT02) za 2,36€.

Teraz nie jestem pewny, czy obecnie nie ma tańszych ofert, czy też być może jestem wystarczająco zabezpieczony dzięki ubezpieczeniu od inwalidztwa i nie potrzebuję prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Jak Wy to robicie i czy ubezpieczenie byłoby w ogóle konieczne, jeśli mam już ubezpieczenie od inwalidztwa?
Dzięki

oto oferta:
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków:

Ø Z naszą obecną taryfą korzystasz już z odszkodowania od 1% inwalidztwa oraz pełnego pięciokrotnego odszkodowania od 50% inwalidztwa, co daje kwotę 300.000€.

Ø Świadczenia rehabilitacyjne, które nie były objęte twoją dotychczasową umową, są teraz ubezpieczone do kwoty 10.000€ dzięki modułowi Wiederfit.

Ø Suma ubezpieczenia na koszty kosmetyczne i ratunkowe została podniesiona z 10.000€ do hojnych 100.000€.

Ø Nasza nowa taryfa obejmuje obrażenia spowodowane przez własne ruchy oraz wypadki z powodu zaburzeń świadomości, które nie są objęte twoją obecną umową.

Ø Dodatkowo otrzymasz osobistego doradcę ds. wypadków, który nie był objęty twoją dotychczasową umową.

ubezpieczenie dziennego zasiłku szpitalnego: Polecam Ci samodzielne zawarcie ubezpieczenia dziennego zasiłku szpitalnego. Dzięki temu jesteś również ubezpieczony w razie pobytu w szpitalu z powodu choroby i otrzymasz odpowiednie świadczenia.
ubezpieczenie od wypadków zazwyczaj wypłaca jednorazową sumę po wypadku z pozostającym uszczerbkiem, a niepełnosprawność nie oznacza konieczności rezygnacji z pracy.

Na przykład, jeśli ulegniesz wypadkowi i stracisz słuch w jednym uchu, w dobrym ubezpieczeniu od wypadków otrzymasz na przykład 50% odszkodowania w zależności od stopnia uszczerbku i odpowiednio progresji. W przypadku zwykłego ubezpieczenia byłaby to tylko 30%.

Jeśli jesteś pracownikiem z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy, nawet bez słuchu w jednym uchu nadal możesz pracować w swoim obecnym zawodzie, więc nie byłbyś całkowicie niezdolny do pracy. Dlatego trzeba porównać różne ubezpieczenia, aby znaleźć ewentualne luki. W takim przypadku nie otrzymałbyś wypłaty z ubezpieczenia od niezdolności do pracy, ponieważ nie byłbyś uznany za całkowicie niezdolnego do pracy.

Jeśli chcesz znaleźć dla siebie najlepsze i najbardziej opłacalne zabezpieczenie, niezbędne będzie skorzystanie z usług maklera specjalizującego się w tym obszarze. Na forum istnieją osoby, które na pewno się dobrze sprawdzą. Oczywiście o ile można by je rozpoznać po pseudonimach...
@ Matt78,

jestem uprawniony do tej branży od 1999 roku.

Znam korzyści z ubezpieczenia od wypadków, w szczególności dla agentów wyłącznościowych.

Znam więc rozwój cen tych produktów, zazwyczaj gwarantowana jest wzrost składki do nie do przewidzenia, dlatego od 55 do 60 roku życia nie będą Państwo w stanie sobie na to pozwolić ze względu na wybuch składki miesięcznej.

Niestety, z Pańskiego tekstu nie wynikają żadne dane podstawowe,

Dane podstawowe to

A) kwota podstawowa
B) współczynnik w procentach
C) od których procentów zmieniają się współczynniki
D) klasyfikacja
E) maksymalna suma.

Wszystko inne to tylko dodatki lub pozory.

Jak widać, nic nie zgadza się z Państwa podanymi danymi!

Kwota podstawowa musi być bardzo wysoka ze względu na niski wzrost, nawet do ok. 25 %, ponieważ w Pańskich danych przy 10 % podstawowej kwocie wynosi zaledwie 6.000 €! Ale jeśli kwota podstawowa wynosiłaby 110.000 €, suma wypadku wynosiłaby już 11.000 €.

Jak oblicza się odszkodowanie za wypadek? Przy 35 %, 55 % i 75 % pracy sprawczej.

Na początek:

Pierwsze 25 % z współczynnikiem 1 = 25 % kwoty podstawowej, np. w Allianz 15.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 27.500 €
pozostałe 10 % z współczynnikiem 3 = 30 % kwoty podstawowej...20.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 33.000 €

Pierwsze 25 % z współczynnikiem 1 = 25 % kwoty podstawowej, np. w Allianz 15,000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 27.500 €
drugie 25 % z współczynnikiem 3 = 75 % kwoty podstawowej...20.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 82.500 €
pozostałe 5 % z współczynnikiem 5 = 25 % kwoty podstawowej, np. w Allianz 15.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 27.500 €

Pierwsze 25 % z współczynnikiem 1 = 25 % kwoty podstawowej, np. w Allianz 15.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 27.500 €
drugie 25 % z współczynnikiem 3 = 75 % kwoty podstawowej...20.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 82.500 €
trzecie 25 % z współczynnikiem 5 = 125 % kwoty podstawowej, np. w Allianz 75.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 137.500 €
Sumując...115.000 €, w innym ubezpieczycielu z kwotą podstawową 110.000 € 247.500 €

Jako motocyklista trzeba dokładnie rozróżniać, gdy ktoś prowadzi Harleya lub motocykl sportowy, szkody w wypadku są różne!

Kierowca Harleya często traci nogę w wypadku, ale zwykle poniżej stawu kolanowego, co u niektórych ubezpieczycieli jest słabiej opłacane. W przypadku motocykla sportowego, zazwyczaj staw kolanowy i staw są zniszczone, co zwykle kończy się utratą nogi powyżej kolana.

Prowadzi to do różnych świadczeń, maksymalnie 50 % poniżej kolana, 80 % powyżej kolana. Przy kwocie podstawowej 110.000 €, te 5 % z współczynnikiem 7 dają kolejne 35 %, 38.500 €.

W związku z tym minimalnym warunkiem zawsze jest najwyższa kwota podstawowa, ponieważ często szkody występują w zakresie do 30 % pracy sprawczej. Zbyt mało dla ubezpieczenia na życie lub niezdolności fizycznej, zbyt dużo dla pracodawcy, bo zbyt długo jest się chorym i nie ma się już pełnej sprawności!

Na temat: Dodatkowe świadczenie

Ø Maksymalna suma na kosmetykę i koszty ratownictwa została podniesiona z 10.000 € do hojnych 100.000 €.

Tutaj pojawiają się raczej wątpliwe podkreślenia, koszty ratownictwa? Jakie są tutaj brane pod uwagę? Ratunek z trudnej sytuacji? Zdecydowanie nie, a jeśli lekarz na miejscu zleca to, to pokrywa to NFZ lub prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Należy również zauważyć, że nie wszystkie wypadki są ubezpieczone, takie jak wspinaczka powyżej x metrów, latanie sportowe, skoki spadochronowe czy nurkowanie z butlą tlenową. Wymagane są osobne ubezpieczenia, a tam cena będzie raczej w wysokim trzycyfrowym zakresie miesięcznie. Pamiętaj: Musi zajść zewnętrzne wydarzenie, które nie zostało przez nich wpływane, aby otrzymać odszkodowanie z ubezpieczenia od wypadków bez sporu sądowego.

bruno68
Matt78 pisze:
Dzień dobry, niedawno dzwonił do mnie agent ubezpieczeniowy, aby omówić ze mną moje ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, które zawarłem w 2005 roku.
Wtedy rozpocząłem naukę zawodu, obecnie pracuję w biurze jako pracownik.
Trzy lata temu także zawarłem ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy.

Agent ubezpieczeniowy chciał mi zaproponować nowe ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków Komfort od Allianz z lepszymi świadczeniami.
Zamiast 20,96 m€ z poprzednim, kosztowało by to teraz 22,88€ z nowym. Dodatkowo, oferowano również ubezpieczenie na dni pobytu w szpitalu (KHT02) za 2,36€.

Teraz nie jestem pewien, czy obecnie nie ma tańszych ofert, albo czy nie jestem wystarczająco zabezpieczony już posiadając ubezpieczenie od niezdolności do pracy, i czy nie potrzebuję w ogóle prywatnego ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków?

Jak wy to robicie i czy w ogóle ta suma ubezpieczenia jest potrzebna, mając już ubezpieczenie od niezdolności do pracy?
Dzięki

oto oferta:
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków:

Ø Nasza obecna taryfa zapewnia świadczenia już od 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu, a od 50% trwałego uszczerbku na zdrowiu pełną pięciokrotną sumę, czyli kwotę 300.000€.

Ø Świadczenia rehabilitacyjne, które nie były objęte twoją dotychczasową umową, są teraz ubezpieczone za pomocą dodatkowego pakietu Wiederfit do kwoty 10.000€.

Ø Suma ubezpieczenia na koszt kosmetyczny i ratowniczy została podniesiona z 10.000€ na hojne 100.000€.

Ø Nasza nowa taryfa obejmuje obrażenia powstałe w wyniku własnego ruchu i wypadki wynikające z zaburzeń świadomości, których nie obejmuje twoja obecna umowa.

Ø Dodatkowo otrzymasz osobistego doradcę ds. wypadków, który nie był włączony w twoją dotychczasową umowę.

ubezpieczenie na dni pobytu w szpitalu: Polecam ci, abyś samodzielnie zawarł ubezpieczenie na dni pobytu w szpitalu. Dzięki temu będziesz zabezpieczony także w przypadku hospitalizacji z powodu choroby i otrzymasz odpowiednie świadczenie.

Makler czy Agent Wyłączny?
Nowa prowizja od sprzedaży, ewentualna prowizja od odnowienia
Otwieracz drzwi do cross-sellingu itp. / stara sztuczka
pisze:
Makler oder wyłączność?
Nowa prowizja przy zawarciu, ewentualnie prowizja za przedłużenie.
Otwieracz do cross-sellingu itp. / stary chwyt

Więc u mnie jest makler z Allianz.
Nie sądziłem, że ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków jest tak wielką sprawą.
W trzydziestce pojawia się także dynamika.
Przypuszczam, że moje stare ubezpieczenie jest lepsze i dlatego starają się wmówić mi nowe.
No cóż, powody już podałem. To po prostu praca związana z obecnym portfolio, ale wymagająca dodatkowego wysiłku. Wtedy liczy się jako sztuka + prowizja za przedłużenie, jeśli klient pozostaje w Allianz. Być może zabrakło trochę ubezpieczeń na życie dla rocznych premii.

Pozdrawiam
@Matt78,

twoje oświadczenie

U mnie agentem jest Allianz.

Samo sobie przeczy!

Jako agent powinien on zrozumieć potrzeby ubezpieczeniowe, dopasować je do Twoich potrzeb i nie wciskać tylko jednego produktu! Jak już wspomniałem, ubezpieczenie od nieszczęśliwego wypadku jest bardzo obszerne.

Niestety, agent działający na zasadzie prowizji nie może świadczyć usług opłacalnego porządkowania Twojej dokumentacji ubezpieczeniowej, jest to prawnie zabronione. Oczywiście można to sfinansować poprzez nowe umowy, bo godziny pracy muszą być w jakiś sposób opłacone.

Ponieważ nowe porządki muszą być udokumentowane, prawdziwy agent nie zaoferuje klientowi zafałszowanych lub niedoszacowanych ubezpieczeń. Sprawdź to tutaj i porównaj: https://www.k-m.info/dokumente/bodyg...5_komplett.pdf Będziesz zaskoczony.

Jak już powiedziałem, a to tylko w przypadku nieszczęśliwego wypadku, jeszcze bardziej złożone jest w przypadku ubezpieczeń UBZ, SUR albo jako brutto lub netto, ponieważ do gry wchodzą podatki i składki zdrowotne niezależnie od kwoty brutto lub netto. A wielu klientów nawet samodzielnie radzi sobie z tym, z negatywnym skutkiem, że w przypadku poważnego wypadku kończy się to na poziomie świadczeń Hartz IV, ponieważ błędy podatkowe lub zbyt niska suma gwarancyjna skutkują minimalnymi wypłatami.

bruno68
To, co mnie najbardziej zaniepokoi w ofercie umowy:

Zmiana Twojej umowy ubezpieczenia po ukończeniu 55. roku życia Wraz z wiekiem rośnie potrzeba odszkodowań za szkody. Nie tylko zdarzają się więcej wypadki, ale także konsekwencje tych wypadków są poważniejsze. Dlatego od 08.08.2043 roku roczna składka na to ubezpieczenie wzrośnie o 5%. To roczne podwyżki kończą się po zakończeniu roku ubezpieczenia, w którym ubezpieczona osoba kończy 75 lat. W tym samym czasie kończy się umowa Dynamiczna korekta świadczeń i składki.
O wszelkich szczegółach będziemy Cię informować odpowiednio wcześnie. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w swoich warunkach ubezpieczenia.

Czy to nie jest wyzysk?
@Matt78,

so kann man nicht rechnen!

Änderung Ihres Versicherungsvertrags ab Vollendung des 55. Lebensjahres Mit zunehmendem Alter steigt der
Schadenbedarf.

Dies ist bedauerlicher, wenn man das verstanden hat!

Grundsätzlich muss man unterscheiden zwischen Versicherungen und Finanzanlagen!

In der Regel dienen Versicherungen der Absicherungen von biometrischen-Risiken, durch Poolung ohne ein persönlicher Sparvorgang. So wie die Kfz-Versicherung, natürlich ist eine versteckte Gewinn vorhanden, die der Allgemeinheit, sprich Tarifmitglieder nur indirekt durch Pufferung Beitragssprünge im Folgejahr vermeidet.

Wenn man sieht welche Beiträge für die Leistungen verlangt werden, denn wie kann ein Jahresbeitrag von 300 € eine Leistung in der Unfall-Versicherung von mehreren 100.000 € bezahlen?
Das geht nur über eine Poolung von zehntausende von Kunden!

Es gibt Rückversicherer, die Risiken einer Poolung für einen kleineren Geld-Betrag bündeln und übernehmen. Diese sichern einen Überschaden ab, die die Versicherung nicht aus ihren Beiträgen bezahlen kann.

So wie als würde ein Schiff untergeht und dann Milliarden fällig werden, da stehen dann mehrere Rückversicherer in der Pflicht.

Nach der sogenannten Wannentheorie, besteht am Anfang und am Ende, die größten Schadensfälle. Ein Kind, was bei der Geburt ein Hirnschaden erreicht, muss bis zum Tod versorgt sein. Also ein hoher Geldbetrag angelegt und monatlich eine Rente bis zum Tod herausziehen. Wobei die Verzinsung, das mehrfache der Schadensersatzsumme ergeben kann.

Das Problem ist hier, Babys sind über die Eltern 1 Jahr beitragsfrei mitversichert! Also 0 € Einnahmen und im Schadensfall evtl. mit 300.000 € versichert!

In der Lebensarbeitszeit, also bis zum 55. Lebensjahre liegt die Schadensquote so unterirdisch niedrig, dass man solche Geschenke den Kunden reichen kann. Denn welcher Familienvater, semmelt sich eigenhändig sein eigenes Bein, mit der Kettensäge freiwillig ab?

Im Alter, ab 55 sieht das schon anders aus, die Frauen stehen mit dem Beckenbruch durch Stolpern und herumgeistern ohne Licht in der Wohnung zwar nicht an Tagesordnung, sondern in der tiefsten Nacht.

Und hier ist der Personenschadens-Anstieg, der Wannentheorie, was bezahlt werden muss. Überschlagen Sie mal bei einem Beitrag von 300 € jährlich, ab 55 für 20 Jahre!
300 € mal 1,05 hoch 20 lautet die Formel Faktisch ist mit Renteneintritt, das Geld für eine solche Versicherung aus der gesetzlichen Rente nicht mehr vorhanden.

Versichert, aber verhungert! Das lohnt sich nicht für den Kunden!

Es ist eher eine Art von herausdrängen; des dann hohen schadensanfälligen Kunden, wohl um neue Kunden zu generieren. Denn eine Versicherung, die jährlich 1.000 € durch die Poolung verlangen muss, ist nicht wettbewerbsfähig.

Es gibt hier für zwei Wege:

A) Gleiche Leistung mit steigendem Beitrag, der todsichere Weg, die älteren Kunden über das 55. Lebensjahr loszuwerden.
oder
B) Abgesenkte Leistungen bei gleichem Beitrag! Die Progression sinkt von 500 % auf 225 % ab, die versicherten Leistungen mindern sich zusätzlich.

Wie gesagt: Ich als Versicherungsmakler, vertrete in keinem Fall die Allianz, weil die Leistung nur Durchschnitt ist. Da der Aktienkauf der Allianz eine erhebliche bessere Rendite erzielt, als eine Rentenversicherung der Allianz selbst.

Ich hoffe, ihre Fragen sind beantwortet. Wenn sie ein Vergleich haben wollen, sende ich ihnen dieses zu.

bruno68

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata