Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czasowe zezwolenie na usunięcie DSL Bank

Napisany przez NWwurd
Cześć wszystkim,

Mam pytanie dotyczące zgody na usunięcie zapisu hipotecznego z ręki DSL Bank. Notariusz złożył prośbę o to około 4 tygodnie temu, ale do tej pory nie dostaliśmy żadnej odpowiedzi. Jako nabywcy, czujemy się już trochę zaniepokojeni, biorąc pod uwagę negatywne opinie o DSL Bank w Internecie. Czy macie może doświadczenie w tym, jak długo może to potrwać w przypadku DSL Bank? Czy istnieje jakiś sposób, aby sprzedawca mógł wywierać presję? Dla nas jako nabywców sytuacja jest skomplikowana, ponieważ musimy również wypowiedzieć umowę najmu starego mieszkania, a także być gotowi na ewentualne koszty, jeśli nie będziemy mogli uzyskać dostępu do pieniędzy. Być może macie jakieś wskazówki, które mogę przekazać sprzedawcy.

Napisany przez Andreas-H
Pomiędzy uregulowaniem a uzyskaniem zgody na usunięcie minęły u nas około 12 tygodni. (psd bank)

Jednakże nie pytałem o to.

Napisany przez NWwurd
Andreas-H pisze:
Między wykupem a otrzymaniem zgody na usunięcie minęło u nas około 12 tygodni (bank psd).

Ja jednak nie pytałem dalej.

12 tygodni to już całkiem sporo, moim zdaniem, czy to normalny okres czasu?
Jestem ciekaw, jak długo potrwa w naszym przypadku, ponieważ sprzedawca także chce otrzymać swoje pieniądze, aby uniknąć podwójnego obciążenia.

Napisany przez Andreas-H
NWwurd pisze:
12 tygodni to już całkiem spory czas, moim zdaniem, czy to normalny okres?

Nie wiem, czy to normalne.

Napisany przez NaTwoim13
U jednego z naszych klientów ten proces trwał pół roku!

Oczywiście teraz występują roszczenia regresowe.

Napisany przez NWwurd
Poł roku to moim zdaniem nie do przyjęcia. Wygląda na to, że powstają szkody finansowe zarówno dla sprzedającego, jak i kupującego. Niezrozumiałe, że DSL Bank nie potrafi tego uregulować. Wygląda na to, że jest kilku poszkodowanych, jak mogłem się dowiedzieć po przeszukiwaniu internetu.

Napisany przez NaTwoim13
NWwurd pisze:
Pół roku to już chyba przesada, moim zdaniem. Wydaje mi się, że zarówno sprzedawca, jak i kupujący ponoszą straty finansowe.
Niezrozumiałe, że bank DSL nie radzi sobie z tym. Wygląda na to, że jest kilka osób dotkniętych problemem, o czym przeczytałem w internecie.

Jednym z najlepszych banków, z którym współpracuję od dwóch dekad, to Deutsche Bank. Niegdyś solidna współpraca, teraz nic już nie stoi tak, jak dawniej, załamani pracownicy rozmawiają przez telefon i przepraszają za to, co stało się z bankiem!

Napisany przez rheingeist
Jakie roszczenia regresowe można w takim przypadku wystąpić, kiedy tylko się czeka. Tylko z ciekawości zapytuję.

Napisany przez NWwurd
Interesujące jest, czy jako kupujący można zgłosić roszczenia regresowe. Jako kupującemu mogą powstać pewne koszty i problemy, jeśli DSL Bank blokuje sprawę.
Zapytam pod koniec tygodnia notariusza, czy już coś przyszło. W przeciwnym razie muszę ponownie zwrócić uwagę sprzedającemu, żeby również aktywnie się zainteresował, ponieważ chce uniknąć strat finansowych.

Napisany przez memet
NWwurd pisze:
Pół roku to jest po prostu skandal, moim zdaniem. Wydaje się, że zarówno sprzedawcy, jak i kupujący ponoszą szkody finansowe.
Nie do pojęcia, że bank DSL nie potrafi tego uregulować. Wygląda na to, że wielu ludzi jest dotkniętych, jeśli dobrze zrozumiałem po przeczytaniu w internecie.

Naprawdę wielu ludzi jest dotkniętych. 6 miesięcy to dla DSL nadal dobra wartość.

Napisany przez NWwurd
memet pisze:
Jest to naprawdę wielu dotkniętych. 6 miesięcy w przypadku DSL to nadal dobra wartość.

Już teraz zaczynam się zastanawiać jako nabywca. Mam już za sobą zadania związane z finansowaniem itp. i muszę wypowiedzieć także moje stare mieszkanie, aby mój wynajmujący mógł je dalej oferować. Dla mnie jako nabywcy dodatkowe trudności mogą wyniknąć także z powodu zawieszenia IT w Deutsche Bank. Jestem ciekaw, czy jako nabywca mogę dochodzić odszkodowania od Deutsche Bank, jeśli nagle pojawią się dodatkowe koszty.

Napisany przez wary
pisze:
Interesujące byłoby, czy możliwe byłoby również złożenie roszczeń regresowych jako kupujący. Ja jako kupujący mogę ponieść pewne koszty i problemy, jeśli Bank DSL jest zablokowana.
Sprawdzę pod koniec tygodnia u notariusza, czy już coś przyszło. W przeciwnym razie muszę jeszcze raz poinformować sprzedającego, aby również aktywnie zapytać, ponieważ on również chciałby uniknąć swoich pieniędzy i pewnie podwójnych kosztów.

Bank jest oczywiście zobowiązany do udzielenia zgody na skreślenie, jeśli spełnione zostaną warunki.

Moim zdaniem 6 miesięcy w sytuacji jasnego stanu faktycznego to zdecydowanie za długo i dlatego najprawdopodobniej nie będą już zgodne z obowiązkiem.

Napisany przez NWwurd
Sprzedawca od kilku dni próbuje skontaktować się telefonicznie z kimś, kto może mu pomóc w tej sprawie. Jednak w DSL Bank nikt nie czuje się odpowiedzialny za zgodę na usunięcie.
Problem polega na tym, że następny najemca już czeka i jeśli to się jeszcze długo potrwa, będę siedział z rodziną na ulicy.

Napisany przez NaTwoim13
Tak smutne, jak to brzmi, niestety może się zdarzyć.

Napisany przez wary
NWwurd pisze:
Sprzedawca od kilku dni próbuje skontaktować się telefonicznie z kimś, kto może mu pomóc w tej sprawie. Jednak w DSL Bank nikt nie czuje się odpowiedzialny za pozwolenie na usunięcie.
Problemem jest, że następny najemca już czeka, a jeśli to potrwa zbyt długo, z moją rodziną mogę znaleźć się na ulicy.

Ustalenie terminu pod groźbą odszkodowania, a następnie zatrudnienie adwokata.

Napisany przez NWwurd
noelmaxim pisze:
Tak smutno, jak to brzmi, niestety może się zdarzyć.

Oczywiście, że może się zdarzyć, ale to, co teraz Google pokazało mi odnośnie DSL, wydaje się być standardem w bankach.
Ostatecznie zobaczę, kto będzie ponosił koszty. Ja jako kupujący nie widzę powodu, aby płacić dodatkowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata