Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zatwierdzenie finansowania domu

Napisany przez Pigald
Cześć, mój doradca bankowy sprawdził nasz dochód i kapitał własny (40.000€) i przekazał je działowi kredytowemu. Mój wynik w Schufa wynosi 93,5, a mojej żony 97,5. Czy mogę liczyć na pozytywną decyzję? Cena domu wynosi 395.000€. Jeśli tak, kiedy mogę się spodziewać decyzji? Co może przemawiać przeciwko decyzji pozytywnej? Finansowanie zapewnia Ergo Bank. Pozdrowienia. Mój dochód to 2800€, mojej żony 1.300€, zasiłek rodzinny 775€, dochód z wynajmu 550€ (Dom nie ma kosztów pośrednictwa z powodu prywatnej sprzedaży. Ponadto Ergo udziela kredytu 355k€, a Hanseatic Bank 45k€. Tak wygląda plan finansowania). Od momentu złożenia wniosku jestem naprawdę zdenerwowany i boję się. Proszę o wyjaśnienie

Napisany przez brainy
Musisz porozmawiać ze swoim doradcą i Ergo. Wygląda na to, że już oszukuje ze względu na prowizję.

Napisany przez Pigald
Mój doradca bankowy nie ma wpływu na decyzję i po prostu powiedział, że u mnie wszystko jest w porządku. Dlatego pytam.

Napisany przez ZehWeh
A jak ma ktoś mniej danych niż doradca ocenić to tutaj, skoro sam doradca nie potrafi?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Pigald, może być, że dane wprowadzone przez Twojego doradcę finansowego w banku wskazują, że finansowanie jest zielone.
Jednak oznacza to tylko, że na podstawie tych danych finansowanie mogłoby być możliwe do uzyskania.
Niemniej jednak, ocena w Biurze Informacji Gospodarczej (Schufa) jest przeprowadzana bezpośrednio przez Ergo czyli przez bank, a nie pośrednika.
Przy wyniku 93% ocena w Schufie jest czysta, ale nie w premium.
Tutaj musisz po prostu poczekać, albo być może wybrać innego partnera bankowego/pośrednika.

Napisany przez BenniG
Jaka będzie wysokość raty?
Czy wynajmowany apartament będzie dodatkowym zabezpieczeniem, czy istnieje jeszcze inne kredyt?

Napisany przez Pigald
Miesięczna rata wynosi 2125€. Nie, mieszkanie nie zostanie dodatkowo zabezpieczone.

Napisany przez freeflo
@Pigald Czy również zdobyliście inne oferty finansowania do porównania? Pozdrawiam, Flo

Napisany przez Pigald
Nie, to jedyna rzecz, którą zaproponował nam nasz doradca bankowy.

Napisany przez freeflo
To mogłoby być interesujące, co oferują inne banki, zwłaszcza w kontekście oczekiwanych warunków kredytowych. Zakładam, że chcesz kupić ten Dom do własnego użytku, prawda?

Napisany przez Pigald
Tak, na własne potrzeby

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Pigald pisze:
Nie, to jedyna rzecz, którą zaproponował nam nasz doradca bankowy.

Szacunek, najprawdopodobniej największa inwestycja w życiu, a tu tylko jedna oferta......

Napisany przez Pigald
Otrzymaliśmy ofertę od BHW, ale zdecydowaliśmy się na tę.

Napisany przez freeflo
Jeśli dobrze rozumiem, nie podpisaliście jeszcze końcowej umowy, prawda? Mam jeszcze pomysł, jak możecie ewentualnie uzyskać więcej ofert! Nie jestem pewien, czy dotyczy to także domów jednorodzinnych, ale jeśli jesteś zainteresowany/a @Pigald, daj znać!

Napisany przez freeflo
Ok, dodatek! Zdecydowanie rozważymy również dla domu jednorodzinnego. Właśnie to sprawdziłem! To naprawdę świetny kontakt.

Napisany przez Pigald
Oczywiście, czekamy tylko na potwierdzenie finansowania, ponieważ sprzedawczyni musi podpisać umowę najwcześniej jak to możliwe. Dlatego pytanie brzmi, czy teraz otrzymamy pewne potwierdzenie.

Napisany przez freeflo

Jestem tu nowy, ale czy istnieje możliwość wysłania wiadomości prywatnej? W takim razie mógłbym podać Ci numer telefonu do bezpośredniego kontaktu.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Pigald, dzwoniliście do nas wczoraj.
Ale jak również zauważył inny uczestnik forum, jesteśmy teraz trochę zaskoczeni.

Pośrednik finansowy złożył Państwu tylko jedną ofertę Ergo 355k€ i Hanseatic Bank 45k€? A to wszystko z ratą w wysokości 2125€?
Czy wysokość tej raty jest również Pańską preferowaną ratą?

Jeśli jak mówisz, Twoje finansowanie zostało złożone we wtorek w Ergo, to trzeba jeszcze poczekać na decyzję.

Jednak w ramach tak dużego przedsięwzięcia, powinieneś również rozważyć inne propozycje finansowania, nieprawdaż?
Powinieneś mieć również poczucie możliwości.

Poproś o jeszcze 2-3 inne propozycje finansowania, abyś mógł oszacować, czy oferta Ergo jest ostateczną odpowiednią ofertą dla Ciebie.

Napisany przez NaTwoim13
Również zostałem skontaktowany, ale TE nie chce przyjąć pomocy.

Oferta jest prawdziwą katastrofą, ponieważ Hanseatic Bank nie potrzebuje w ogóle 8,44% na kwotę 43 000 euro. Na finansowanie potrzeb, m.in. kosztów pobocznych, banki takie jak Commerzbank, Sparkasse, Volksbank i Sparda Bank udzielają finansowania poniżej 100%, a koszty związane z zakupem nieruchomości są pokrywane ze środków własnych, ale niesłusznie wybiera się Hanseatic Bank?! Dlaczego? Dlaczego Ergo??? A jeśli już zdecydowano się na Hanseatic Bank, to należy spłacić istniejący kredyt, ale jak opisano, udział Hanseatic Bank sprawia, że mieszana stopa procentowa rośnie niesłusznie, co również zmniejsza kapitał do spłaty, ponieważ na podstawie kalkulacji kredyt HB musi być zwrócony w ciągu 20 lat - przy 5-letniej okresie wiązania oprocentowania - co oznacza, że przy wysokiej racie około 2 100 euro zbyt dużo kapitału jest zabierane na spłatę z powodu wysokiego oprocentowania kredytu HB.

Zamiast integracji 100 000 euro środków KfW na 3,48% na 10 lat jako drugiego kroku, 43 000 euro na 5 lat na 8,44% jest bardzo dziwne i dlaczego?

Szkoda, że ktoś chce uzyskać pewność odnośnie złej oferty poprzez forum. Istnieje wiele tańszych alternatyw, ale decyduje się na przyjęcie złej oferty. To w czasie przetwarzania kredytu w ciągu 7 dni roboczych, podczas gdy inne banki już po 2-3 dniach roboczych podjąć decyzję.

To niezwykłe i nie spotkane tu w ciągu 14 lat!

Napisany przez bruno68
@Pigald,

niestety wątpię, że Twoje finansowanie przejdzie tak łatwo! Byłbym zaskoczony, gdyby tak się stało, a nawet jeśli tak, aneks kredytowy byłby możliwy tylko w przypadku, gdy dzieci od 2033 roku nie będą studiować.
Tylko dane:

Mój doradca bankowy sprawdził nasze dochody i kapitał własny (40.000 €) i przekazał je do działu kredytowego. Mój wynik w BIK to 93,5, a mojej żony 97,5. Czy mogę spodziewać się pozytywnej decyzji? Cena domu to 395.000 €.

Moje dochody wynoszą 2.800 €
Dochód mojej żony 1.300 €
Świadczenie rodzicielskie 775 €
Dochód z wynajmu 550 €

(Dom nie generuje kosztów pośredników, ponieważ jest sprzedawany prywatnie. Ponadto Ergo udziela 355 k€, a Hanseatic Bank 45 k€. Tak prezentuje się nasze finansowanie)

Na jakiej podstawie ustalono cenę zakupu?

Również Wasze dochody rozkładają się od 2030 roku z 3/5 na 4/4 klas podatkowych! Konsekwencje podatkowe będą dotkliwe, ponieważ w przypadku trzech dzieci obecnie korzyścią podatkową jest świadczenie rodzinne, ale później, gdy pierwsze dziecko wypada, będzie trzeba co roku dopłacać podatek. Obecny potrójny ulga na dziecko w Waszym przypadku obniża podatek więcej niż świadczenie rodzinne. Dlatego obecne świadczenie rodzinne to jedynie miesięczne zaliczenie na poczet podatku.

Jak będą oceniane przychody z wynajmu? W całości czy tylko w połowie? Powinniście zdawać sobie sprawę, że w przypadku odpadnięcia dziecka z rodziny na skutek studiów lub podjęcia pracy nie tylko świadczenie rodzinne, ale raczej kwota ulgi podatkowej zostanie zmniejszona, a ta wartość wynosi:

Ulgi rosną. Tysiące rodzin będą miały lepiej bez świadczenia rodzielnego od 2024 r. 12/2023

Koalicja zwiększa w 2024 r. ulgę na dzieci. Ta alternatywa dla świadczenia rodzielnego dotychczas opłacała się raczej bogatym. Teraz każdy powinien dokładnie policzyć, czy należy do zwycięzców. Rodzice otrzymują albo świadczenie rodzinne, albo ulgę na dzieci. Nie można pobierać obu jednocześnie. Dotychczas dla przeciętnego pracownika najlepiej opłacało się świadczenie rodzinne.

Czy od 2024 r. ulga na dzieci przyniesie mi więcej? To zależy od Twojego dochodu: w przeciwieństwie do świadczenia rodzielnego, rodziny otrzymują ulgę na dzieci nie jako comiesięczną płatność, ale jako roczne potrącenie od dochodu podlegającego opodatkowaniu. Ponieważ wyższe dochody podlegają wyższym stawkom podatkowym, ulga była dotychczas bardziej opłacalna dla osób dobrze zarabiających. Obecnie rodziny otrzymują 3000 euro rocznie na każde dziecko. Rodziny otrzymują jednorazowe potrącenie w wysokości 8952 euro na każde dziecko. Opłacało się to dopiero przy stawce podatku granicznej około 33 procent. Wartość ta odpowiada 8952 euro mniej dochodu podlegającego opodatkowaniu, co wynosi około 3000 euro. Tak wysoki podatek płaci tylko osoba nadzwyczajnie dobrze zarabiająca. Obecna oszczędność podatkowa w wysokości 8952 euro na dziecko składa się obecnie z ulgi na dziecko w wysokości 6024 euro i ulgi na potrzeby opieki, wychowania lub edukacji w wysokości 2928 euro. Od 2024 r. rząd zwiększa ulgę na dzieci z 6024 do 6612 euro. Rodzice otrzymają w sumie 9540 euro zniżki podatkowej na każde dziecko. Świadczenie rodzinne pozostaje na poziomie 250 euro miesięcznie (3000 euro rocznie). Dzięki temu ulga na dzieci stanowi korzyść dla znacznie większej liczby rodzin. Rodziny, które przechodzą z świadczenia rodzielnego na ulgę na dzieci, mają więcej „netto” w przypadku tych ostatnich. Rodziny, które już korzystają z ulgi, uzyskują również większą korzyść dzięki podwyżce.

Od jakiego dochodu opłaca się ulga na dzieci? Ulga na dzieci opłaca się w 2023 r. od dochodu w wysokości około 80.000 euro. Od 2024 r. próg ten zostanie obniżony. Ta wartość jest istotna, ponieważ jest zbliżona do średniego dochodu w Niemczech. Aktualnie wynosi on około 39.000 euro rocznie. Rodzina, składająca się z dwóch przeciętnie zarabiających osób, zarabia 78.000 euro. W 2024 r. wiele wynagrodzeń wzrośnie znacznie. W związku z tym wiele rodzin znajdzie się w przedziale 80.000 do 82.000 euro, od którego ulga na dzieci będzie bardziej opłacalna niż świadczenie rodzinne. Konkretne rodziny, które spełniają te warunki, zależą od tego, ile mogą odliczyć od podatku: im więcej odliczają, tym niższy jest ich dochód podlegający opodatkowaniu. Dlatego ulga na dzieci opłaca się dopiero od wyższego dochodu. Ci, którzy odliczają niewiele, zyskują już przy niższych zarobkach.

Możesz to rozpoznać po tym, że dostajesz więcej pieniędzy niż świadczenie rodzinne!
W konsekwencji pieniądze od dzieci muszą zostać odjęte od dochodu, gdy w trakcie okresu finansowania wypadną one z rodziny.

Pamiętaj również, że od 2024 r. Twój dochód jako małżonka będzie...

Jaka będzie kwota wolna od podatku w 2024 r.?

Ponieważ zewnętrzne czynniki takie jak inflacja i wynikające z niej wzrost kosztów wynajmu, energii, odzieży i artykułów spożywczych wpływają na minimalne utrzymanie – a co za tym idzie również na kwotę wolną od podatku – musi ona być obliczana na nowo każdego roku. Dla roku 2024 kwota wolna od podatku wynosi 11.604 euro. Jeśli Twoje dochody są poniżej tej kwoty lub równają się jej, są zwolnione z podatku.

Faktycznie nie płacisz podatków, nawet od dochodów z najmu, ponieważ pierwszych 23.208 € (dla rodziców) nie podlegają opodatkowaniu, a dla trójki dzieci kolejne 28.620 € razem 51.828 €, do tego momentu nie płacisz podatku.
Przy finansowaniu w 100% przez jednego wierzyciela uzyskuję następujący rezultat: Odsetki 428.062,1 €, Spłata kapitału 82.176,3 €, Razem odsetki i spłata 510.238,99 €, Pozostały dług 417.823,75 € po 240 miesiącach!

Dlatego 2.125 € odnosi się tylko do głównego finansowania, a dodatkowych 834 € odsetek i spłat dołącza się w przypadku współfinansowania.

Polecam, tak jak sam radzi bankowiec:
Poproś o 2-3 inne propozycje finansowania, abyś mógł ocenić, czy oferta Ergo ostatecznie jest dla Ciebie właściwa.

Osobiście nie wierzę, bruno68

Napisany przez EgonO
Pigald pisze:
Cześć,
mój doradca bankowy sprawdził nasze dochody i kapitał własny (40.000€) oraz przekazał je do działu kredytowego. Mój wynik w bazie Schufa wynosi 93,5, a mojej żony 97,5. Czy mogę spodziewać się pozytywnej decyzji? Cena domu wynosi 395.000€. Jeśli tak, kiedy mogę spodziewać się decyzji kredytowej? Co może przemawiać przeciw decyzji pozytywnej? Finansowanie zapewnia bank Ergo.
Pozdrowienia

Moje dochody wynoszą 2800€
Mojej żony 1.300€
Świadczenie rodzinne 775€
Dochody z najmu 550€

(Dom nie generuje kosztów pośrednictwa, ponieważ jest sprzedawany prywatnie. Ponadto Ergo udziela 355k€, a Hanseatic Bank 45k€. Oto skład finansowania)

Od momentu złożenia wniosku jestem naprawdę zdenerwowany i boję się. Proszę o wyjaśnienie

Jakie są oprocentowanie i okresy spłaty? Według @Noelmaxim, drugi wydaje się zbyt wysoki. Czy w ogóle nie sprawdziliście wcześniej, jak wysokie są stopy procentowe?
Wasz doradca wydaje się mieć tylko dolary w oczach.

Napisany przez sebastian-k
Ten przedmiot z HB musi się mieścić gdzieś w okolicach 7-9%, więc jest absolutnie katastrofalny.

Napisany przez brainy
Dlaczego właśnie 775 EUR zasiłku rodzinengo?

Napisany przez oberschlau
Hanseatic Bank 45k€ nie brzmi dobrze. To będzie drogie.

Napisany przez oberschlau

Wasz [url]doradca[/url] wydaje się mieć tylko dolary w oczach.

Też o tym pomyślałem :-)))

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata