Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy opłaty za fundusze - TER - są zawarte w cenie giełdowej, czy należy je płacić rocznie z konta depozytowego?

Napisany przez finlan
Cześć droga społeczności,

mam pytanie dotyczące funduszy (w tym przypadku DWS, ale powinno to być ogólnie ważne):

Fundusze pobierają opłaty za wejście, które są płatne przy zakupie.
Fundusze mają bieżące koszty (TER) związane z zarządzaniem, transakcjami itp.

Czy koszty funduszy w obszarze TER nie są pokrywane przez kurs giełdowy?
Przynajmniej tak zawsze mi się wydawało - i na pewno dotyczy to ETF-ów. Jak jest w przypadku funduszy takich jak DWS Investa?

Tło: Mam ubezpieczenie emerytalne oparte na funduszach, które działa od wielu lat i teraz je zawiesiłem. W ostatnim okresie rozliczeniowym moja łączna wartość funduszy zmniejszyła się. Po zapytaniu ubezpieczyciel poinformował mnie, że są to częściowo koszty zarządzania, ale głównie koszty funduszy - co mnie dość zaskoczyło. Zakładałem, że wypłaty są wystarczające, aby pokryć koszty zarządzania (co jest również prawdą, jeśli odliczy się udział kosztów funduszy, które są wykazane w zestawieniu)...

Nie mam żadnych innych funduszy na innych kontach do porównania (tylko ETF-y) i będę wdzięczny za pomocne wskazówki.

Pozdrawiam
Fin

Re: Czy opłaty za fundusze - TER - są zawarte w cenie giełdowej, czy należy je płacić rocznie z konta depozytowego?

Napisany przez Tren
Wskaźnik całkowitych kosztów jest obliczany na podstawie średniej wartości aktywów funduszu i wpływa na cenę udziału. Dotyczy to zarówno ETF-ów, jak i aktywnych funduszy takich jak DWS Investa. W prospekcie funduszu DWS Investa (ISIN: DE0008474008) znajduje się takie oświadczenie:

„W sprawozdaniu rocznym podawane są koszty poniesione na rzecz funduszu w ciągu roku obrotowego i są one ujawniane jako wskaźnik średniej wartości aktywów funduszu („wskaźnik całkowitych kosztów“). [...] Wskaźnik całkowitych kosztów nie zawiera kosztów dodatkowych oraz kosztów związanych z nabyciem i zbyciem aktywów („koszty transakcyjne“).”
Źródło: https://www.dws.de/AssetDownload/Index/?filename=VP%20DWS%20ESG%20Investa_18.3.2024.pdf&a ssetGuid=64970688-f1e7-4582-9f67-a071ecebe630&source=DWS (strona 24)

Wskaźnik całkowitych kosztów (TER) w funduszu DWS Investa wynosi około 1,4% i może nieznacznie się różnić. Do tego dochodzą koszty transakcyjne w wysokości 0,12%. Stopa dywidendy wynosi około 1,25%.

Różnica polega na tym, że jeśli dobrze zrozumiałem twój przypadek, prawdopodobnie inwestowałeś w ten aktywny fundusz w ramach tzw. kołderki ubezpieczeniowej (np. jako dodatkowe zabezpieczenie emerytalne), co oznacza, że istnieje kolejny podmiot (ubezpieczenie), który generuje koszty. W związku z tym konieczne byłoby teraz przeanalizowanie umowy, aby sprawdzić, w jaki sposób ubezpieczenie zarządza tymi udziałami w funduszu.

Napisany przez finlan
Obliczyłem koszty redukcji udziałów w funduszach inwestycyjnych w ciągu roku, wartość rynkową udziałów i ewidentnie zatajone wypłaty.

Moja strata w ubezpieczeniu wynosiła około 3% wartości mojego ubezpieczenia lub udziałów w nim, przez okres roku.

Gdyby to wszystko było legalne, to skandal.

Jeszcze bardziej szokujące jest to, gdy obliczy się to z wyprzedzeniem na okres około 20 lat wstecz.

Niezależnie od tego: ubezpieczyciel wskazuje, że koszty powstały tylko ze strony towarzystwa funduszowego. Czyste koszty od strony ubezpieczyciela wynoszą około 100 euro rocznie, co jest w miarę wiarygodne, chociaż nie zawsze jest to duża kwota.

Moja nominalna strata wynosi około 700 euro według przeprowadzonych obliczeń w poprzednim roku.

Zgodnie z otrzymanym komunikatem, koszty ubezpieczenia wyniosły 420 euro w zeszłym roku.

To wszystko się nie zgadza.

Już skonsultowałem się z moim ubezpieczeniem od ochrony prawnej w sprawie przyznanej ochrony. Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Jeśli to, co obliczyłem i to, co ubezpieczyciel tutaj pobiera, jest poprawne, to może to być prawdziwa bomba...

Uważam, że ubezpieczyciel dodatkowo pobierający opłaty od funduszu inwestycyjnego, które już zostały uwzględnione w cenie na giełdzie, to jasne oszustwo.

Napisany przez bruno68
@finlan, niestety masz prawdziwie duży problem! A) Marzysz o tanich ubezpieczeniach, których nie ma! B) nie zrozumiałeś zasady ubezpieczenia! C) Nie podałeś żadnych danych technicznych! Aby móc udzielić ci sensownej odpowiedzi. Powiedziałbym również, że nie otrzymasz zgody na pokrycie kosztów od swojego RSV. Ubezpieczyciel ochrony prawnej skarży przed Sądem Najwyższym ze względu na polisę funduszową 27.5.2019 r. - Klauzula wyłączenia w ubezpieczeniu ochrony prawnej dotycząca sporów związanych z transakcjami kapitałowymi wszelkiego rodzaju i ich finansowaniem obejmuje również dochodzenie roszczenia dotyczącego likwidacji ubezpieczenia na życie związanych z funduszem. Tak orzekł SN ze swojego wyroku z dnia 10 kwietnia 2019 r. (IV ZR 59/18). Powód w grudniu 2004 r. zawarł umowę ubezpieczenia na życie związane z funduszem. Prawie dwanaście lat później zażądał rozwiązania umowy. Skorzystał z pomocy prawnika. Ubezpieczyciel mężczyzny uznał jego żądanie za nieuzasadnione. Odmówił mu. To skłoniło powoda do próby dochodzenia swojego roszczenia przed sądem. Zażądał od swojego ubezpieczyciela ochrony prawnej kosztów związanych z wnioskiem o pierwszoinstancyjne dochodzenie roszczeń oraz z polubownym załatwieniem sprawy przed sądem. Nieubezpieczony? Firma oferująca ochronę prawna odmówiła udzielenia klientowi zgody na pokrycie kosztów. Podniosła argument o wyłączeniu z ubezpieczenia sporów związanych z ""transakcjami kapitałowymi wszelkiego rodzaju oraz ich finansowaniem"". Mężczyzna złożył pozew przeciwko ubezpieczycielowi. Sąd Rejonowy w Hersbruck uznał pozwu za bezzasadny w pierwszej instancji. Sąd Apelacyjny w Norymberdze-Fürth jednak stwierdził jego uzasadnienie. Do Sądu Najwyższego. Ale sprawa nie była jeszcze zakończona. Teraz to ubezpieczyciel ochrony prawnej zaskarżył decyzję przed SN. Odniósł sukces. Sędziowie SN zgadzali się z SA, że termin ""transakcja kapitałowa"" nie jest ściśle określonym terminem prawnym. Przeciętny ubezpieczony nie powinien się spodziewać braków w ochronie ubezpieczeniowej, jeśli nie jest to jasno określone w warunkach umowy. Transakcja inwestycyjna W tej konkretnej sprawie jednak połączenie terminu ""transakcja kapitałowa"" z dodatkiem ""wszelkiego rodzaju"" pokazuje, że wyłączenie ryzyka nie dotyczy tylko określonych umów, ale obejmuje również inne transakcje, które nie dotyczą konkretnych obiektów lub typów umów, takich jak nabycie typowych inwestycji finansowych lub specjalnych produktów inwestycyjnych...
Powinieneś zdać sobie sprawę, że istnieje wielu idiotów, którzy twierdzą coś, czego nie mają dowodów. Tutaj żąda się likwidacji ubezpieczenia na życie związanych z funduszem, o jakie dokładnie chodzi, tylko ukryto, mianowicie wszystkie rodzaje FLV. Oznacza to, że faktycznie możliwa jest likwidacja FLV, ale bez pokrycia kosztów przez ubezpieczenie, czyli tylko na własny koszt, a w przypadku przegranej wszystkie koszty trzeba pokryć samemu. Punkt C) decyduje moim zdaniem rodzaj FLV na likwidację. Niestety, według twojego sposobu pisania, nie jesteś klientem maklera ani doradcy ubezpieczeniowego, ale jedynie samoopiekującym się pośrednikiem lub klientem strukturalnym. Ponieważ piszesz tylko bezsensowne rzeczy w swoim zapytaniu. bruno68

Napisany przez finlan
@bruno68

Dziękuję za Twój komentarz. Chociaż zupełnie nie odnosi się on do mojego tematu, to jednak dziękuję za sugestię dotyczącą oczekiwanej odmowy pokrycia kosztów mojego RSV.

Moje jedyne pytanie brzmiało: Czy koszty (TER) funduszu inwestycyjnego są zawarte w cenie na giełdzie, czy są one pokrywane poprzez zmniejszenie ilości jednostek w depozycie?

Nie zdawałem sobie sprawy, że mam rzeczywisty problem, aż w trzech aspektach! Dziękuję za twoją mądrość. W innym razie, zgadzam się z opinią wielu użytkowników forum, że jesteś trollujący na forum w prawdziwym znaczeniu tego słowa i mogę tylko życzyć Ci wiele radości i spełnienia w Twojej działalności przez resztę życia.

Napisany przez 2utopus
Koszty są zawarte w bieżącym kursie - udziały w depozycie nie są zmniejszane pod względem liczby.

Napisany przez finlan
Dziękuję za potwierdzenie!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata