Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Alternatywne doradztwo dla poradnictwa dla dłużników.

Napisany przez Aldara12
Skupiłem się bardzo, próbując wyjść z finansowych tarapatów, m.in. poprzez kredyty kartowe, ale zdałem sobie sprawę, że to była głupota.

Na zalecenie mojego banku byłem u doradcy finansowego, ale nie wchodzi w grę ogłoszenie upadłości, czego też nie chciałem. Myślałem, że mogę poprosić o poradę, jak połączyć wszystkie kredyty razem lub częściowo, albo też płacić wszystko osobno, aż do momentu, gdy będzie to bardziej odpowiednie dla mojej historii w Biurze Informacji Kredytowej. doradca nie mógł mi pomóc, powiedział, że trafiłem pod niewłaściwy adres. Powiedział, że powinienem się udać do banku.
Musiałem czekać 30 minut. Z powodu braku personelu, nie mogą mi dalej pomóc, najlepiej skonsultować się z doradcą banku. doradca z banku zalecił mi skorzystanie z pomocy doradcy finansowego.

Aktualna sytuacja i co mnie nurtuje: Ocena w Biurze Informacji Kredytowej wynosi 84,5%, dużo kart kredytowych, ostatni kredyt z wysokim oprocentowaniem, debet, Paypal/klarna. Chciałem spróbować zrobić refinansowanie w moim banku lub w innym, ale przed tym chciałem skorzystać z niezależnej porady. Moje przychody i wydatki niemal się bilansują, jeśli wszystko idzie zgodnie z planem i nie pojawiają się nieprzewidziane wydatki.

Czy istnieją alternatywy dla doradztwa finansowego, jeśli upadłość prywatna nie wchodzi w grę, a nie chce się angażować bliskich w tarapaty? Gdzie można uzyskać niezależną pomoc doradczą?

Czy ktoś ma jakieś wskazówki, na co należy zwrócić uwagę?

Staram się zdobyć wiedzę finansową, ale czasem uważam, że porada byłaby dobra. Wolałbym złożyć wszystkie wnioski online anonimowo. Jeśli muszę osobiście rozmawiać z bankiem, nie chciałbym ponownie nastręczyć wrażenia, jak podczas doradztwa w sprawach zadłużenia.

Napisany przez BenniG
Większość ludzi, którzy coś oferują, chcą tylko jednego - twoich pieniędzy.

A więc ile masz długów i jak wysokie są twoje comiesięczne raty? Czy wiesz, ile z tych rat to obecnie odsetki, a ile spłata samego długu?

Każda restrukturyzacja długu ostatecznie kosztuje cię tylko zbędne pieniądze, dlatego, jeśli jak piszesz, wychodzisz na zero, to tak pozostaw.

Czy możesz coś zmienić w swojej sytuacji finansowej (praca za 520 €...) lub obniżyć jeszcze kilka kosztów (umowa telefoniczna, abonament Netflix, ubezpieczenia...)?

Napisany przez rheingeist
Uznanie jest najlepszą drogą do poprawy.
Zbędziesz się długów tylko poprzez zwiększenie przychodów. Jednak w dzisiejszych czasach może być trudno zarobić dodatkowe pieniądze.
Wydaje się, że nie unikniesz wizyty u Ganossa i nie obejdziesz uporządkowanego postępowania upadłościowego.
Wiadomo, że to trudność, ale w twojej sytuacji najprostsze rozwiązanie.

Napisany przez bruno68
@rheingeist und BenniG,

wy macie błędne założenia. Wejście w stan upadłości kosztuje pieniądze, co miesiąc trzeba opłacać sąd.

A co do danych:

Mam ledwo zero przy dochodach/wydatkach, więc jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i nie pojawią się nieprzewidziane koszty.

Skąd więc ma pochodzić pieniądze na sąd?

Bo zgodnie z zasadą uczciwości nie tylko wobec wierzycieli, ale również wobec sądu!

@Aldara12,

Jedyne co pomaga, to stać się sknerą, ograniczyć ogrzewanie albo wyłączyć, zużywać prąd tylko najbardziej potrzebny, zrezygnować z wychodzenia do lokali, sprzedać samochód, zwrócić wypożyczony samochód, aby zaoszczędzić na ubezpieczeniu samochodu. Jeśli korzystasz z samochodu służbowego, pamiętaj o opcji 1%, zamiast Mercedesa czy BMW, tylko Volkswagen Lupo. Oficjalnie ze względu na środowisko.

Dziś jeszcze przepuścić wszystkie karty debetowe przez dziurkacz,

Kupować tylko w Aldim i innych marketach tego typu i płacić gotówką. // żeby znowu poczuć znaczenie pieniądza!

Zrezygnować, jak opisał BenniG

kilka opłat (umowa na telefon, abonament na Netflix)?

// Firmy i tak to robią, wcześniejsze zerwanie umowy przed terminem oszczędza opłaty z kolejnego roku, kosztów adwokata i sądowych.

Tak, także nakład za upomnienie kosztuje, tak samo jak adwokat przygotowujący go dla wierzyciela!

Również propozycja: pracownicy dorywczy i pracownice dorywcze z pracą dorywczą z limitowanymi zarobkami wykonują zatrudnienie na część etatu.

Ważne jest, aby miesięcznie nie zarabiali więcej niż 538 euro. Przeliczając na rok, może to wynosić aż 6.456 euro.

Może się także zdarzyć, że wierzyciel zażąda od nich podjęcia drugiego zajęcia, aby spełnić wymagania dotyczące dobrobytu i przekazać całą kwotę na spłatę długu, co oznacza całkowite 19.000 euro więcej na spłatę.

Ponadto powinni teraz zmniejszyć swoje osobiste wydatki do 1.499 euro miesięcznie, tyle bowiem uznaje ustawodawca w § 850 Kodeksu postępowania cywilnego za niezbędne do życia!

Zaczyna się bardzo trudny etap życia!

bruno68

Napisany przez BenniG
bruno68 pisze:
@rheingeist und BenniG,

ihr geht von einem Irrtum aus. Der Gang in die Insolvenz kostet Geld, jeden Monat muss das Gericht bezahlt werden.

Gdzie ja napisałem/am cokolwiek o upadłości?

Dopóki TE może opłacać obciążenia/rachunki, nie powinien wprowadzać żadnych zmian.
Aby być przygotowanym na dodatkowe wydatki, uważam za sensowne ograniczyć wydatki lub zwiększyć dochody - ani więcej, ani mniej!

Cytat bruno68

Subskrypcje są takie, jak opisał to BenniG // Firmy i tak to robią, ale z dodatkowymi 12 miesiącami ze względu na przekroczenie terminu, wcześniejsze zerwanie kontraktu oszczędza na opłacie za kolejny rok plus koszty adwokackie i sądowe.

Czy firmy wiedzą, jak stoi sprawa finansów TE? Jeśli ma on kontrakty od dłuższego czasu i dotychczas opłacał wszystko, może wydać miesięcznie nawet 50 € na telefon. Jeśli nie uzyska nowej umowy za 10 €, może warto przejść na kartę prepaid.

Cytat bruno68

Nadszedł bardzo trudny etap życia!

Myślę, że najtrudniejszy czas już nadszedł, aby zdać sobie sprawę, że tak dalej już być nie może.
Jest to trudne, ale ważne!

Napisany przez rheingeist
BenniG pisze:
Gdzie napisałem cokolwiek o niewypłacalności?

Dopóki użytkownik może opłacać obciążenia/rachunki, nie powinien podejmować żadnych zmian.
Żeby być gotowym na dodatkowe wydatki, uważam za sensowne obniżać wydatki lub zwiększać przychody - ani więcej, ani mniej!

Czy firmy wiedzą, w jakiej sytuacji finansowej jest użytkownik? Jeśli ma już długo obowiązujące umowy i do tej pory opłacał wszystko, może sobie pozwolić na wydawanie 50 € miesięcznie na telefon komórkowy. Jeśli nie dostanie nowej umowy za 10 €, może rozważyć przejście na kartę prepaid.

Myślę, że najtrudniejszy czas już nadszedł, aby zdać sobie sprawę, że tak dalej być nie może.
Jest to trudne, ale ważne!

Jeśli nie uda mu się zdobyć pieniędzy, innego wyjścia nie będzie, musiałby złożyć wniosek o upadłość konsumencką, jeśli chce postawić kropkę nad "i". Redukcja rat kredytu, jakkolwiek z nieznaną kwotą, wymaga czasu, aby wrócić do równowagi.

Napisany przez BenniG
Aktualnie wychodzi na to, że jest na zerowym poziomie.
Czas działa jednak na jego korzyść, ponieważ jedno i drugie zadłużenie powinno zostać spłacone w miarę upływu czasu, chyba że pojawią się nieprzewidziane koszty.
Dla tych nieprzewidzianych kosztów powinien się odpowiednio zabezpieczyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata