Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Pokrycie szkód odpowiedzialności cywilnej przez dzieci?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, Mój syn (8 lat) jechał kilka tygodni temu rowerem do szkoły i zahaczył o zaparkowany samochód po drodze. Właścicielka zauważyła to i zapytała mojego syna o jego imię i adres. Teraz złożyliśmy sprawę do naszego ubezpieczenia. Ubezpieczyciel poinformował nas, że prawdopodobnie nie pokryje tego szkody, ponieważ mój syn nie ma jeszcze dziesięciu lat. Czy oznacza to, że musimy sami pokryć tę szkodę? Ktoś ma jakiś pomysł??? Kuno

Napisany przez PI112
Cześć Kuno, zacznę od końca Twojego wpisu. Nie musisz sam płacić za szkodę. Trzeba zrozumieć, jak działa ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. ubezpieczenie to służy do regulowania uzasadnionych roszczeń, obrony przed nieuzasadnionymi roszczeniami oraz chronienia interesów ubezpieczającego także w sądzie. Wnioskując z powyższego do Twojej konkretnej sytuacji, zrobiłeś wszystko dobrze, zgłaszając szkodę. Ponieważ sytuacja dotyczy odpowiedzialności cywilnej dzieci, nie chcę wydawać ostatecznej opinii, ponieważ nad tym zastanawiało się już więcej niż kilku sędziów. Zgłaszając szkodę, zleciłeś swojemu towarzystwu ubezpieczeniowemu dbanie o Twoje interesy. Teraz zajmie się wszystkim, nawet jeśli poszkodowana ponownie zgłosiłaby do Ciebie roszczenia. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Mieliśmy podobną sytuację, nasze ubezpieczenie również nie wypłaciło odszkodowania. Jednakże nie musieliśmy też płacić, ponieważ dzieci poniżej dziesięciu lat korzystają z szczególnej ochrony w prawie drogowym. Pech dla poszkodowanego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata