Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Alternatywy dla typowego ubezpieczenia od wypadków

Napisany przez ADMCI4
Cześć, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tanim ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków dla mojej rodziny, głównie z myślą o dzieciach. Większość z nich jest jednak bardzo droga i oczywiście płaci tylko w przypadku (tak naprawdę nie chce się tego mieć nadziei) nagłej potrzeby. Ostatnio usłyszałem o ubezpieczeniu od nieszczęśliwych wypadków związanych z funduszami. Co dokładnie to oznacza i czy to ubezpieczenie wypłaci coś, jeśli nic się nie stanie? Za wszelkie informacje będę wdzięczny! Miłego dnia Elefantenmensch

Napisany przez ADMCI4
O ile mi wiadomo, zwiększenie zaangażowania w fundusz podnosi sumę ubezpieczenia w przypadku awaryjnym, bez podnoszenia składki. Nie mogę sobie jednak wyobrazić innego trybu wypłaty niż awaryjny.

Napisany przez Daira
Cześć, ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z powiązaniem z funduszami to ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z zachowaniem składki lub premii. Poza częścią ryzyka związanego z ubezpieczeniem od nieszczęśliwych wypadków, część składki jest inwestowana w fundusze. Te umowy wypłacają wszystkie środki, które zostaną wypracowane w ramach inwestycji w fundusze, jednak niektóre umowy pozwalają również wybrać, czy chcesz otrzymać udziały w funduszach czy też gotówkę. Pozdrowienia Daira Bär

Napisany przez Naseweis
Cześć.... Odradzam każdemu ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków z opcją zwrotu składek. Po pierwsze, zwroty z reguły wynoszą tylko około 2% oraz 2. warunki ubezpieczenia są zazwyczaj nieodpowiednie. Na przykład, bardzo często brakuje tutaj zabezpieczenia w przypadku wypadków podczas samodzielnego poruszania się, zaburzeń świadomości, ugryzień przez kleszcze itp. Co więcej, koszty ewakuacji zazwyczaj są zdecydowanie zbyt niskie. Koszty ewakuacji powinny być ubezpieczone na kwotę co najmniej 15 000 €. Pozdrowienia

Napisany przez Daira
Cześć Naseweis, Po pierwsze, źle obserwowałem, że wydajesz ocenę, chociaż nie o to tutaj chodziło. Chodziło jedynie o funkcjonowanie tego ubezpieczenia. Nawet gdybym podzielał Twój punkt widzenia, co może być możliwe, nie chciałbym wydawać opinii na temat tego konkretnego rodzaju ubezpieczenia. Pytanie było zupełnie inne! Po drugie, zastanawiam się, skąd wziąłeś swoją opinię? Czy możesz to udowodnić na podstawie ubezpieczycieli? A przede wszystkim, skąd wziąłeś te tajemnicze 15 000 € na koszty ratownictwa górskiego? Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Daira pisze: Cześć Naseweis, Po pierwsze, irytuje mnie, że wydajesz osąd, chociaż nie o to tutaj chodziło. Chodziło jedynie o funkcjonowanie tego ubezpieczenia. Nawet jeśli podzielałbym Twoją opinię, co może być możliwe, wstrzymałbym się od wydawania osądu na temat tego konkretnego rodzaju ubezpieczenia. To pytanie brzmiało zupełnie inaczej! A po drugie, zastanawiam się, skąd wziąłeś swoją opinię? Czy możesz poprzeć to na podstawie ubezpieczycieli? I przede wszystkim, skąd wzięłaś się na tych tajemniczych 15 000 € za koszty ratownictwa górskiego? Pozdrowienia Daira
Cześć Daira, Czy Twoi klienci zostali już ratowani przez helikopter ratunkowy lub przez górską służbę ratowniczą i przewiezieni do najbliższego szpitala? Czy znasz koszty takich interwencji ratunkowych? Doświadczyłem takich sytuacji już kilka razy, nawet kilka lat temu kiedy mojemu bratankowi stało się śmiertelne nieszczęście. Koszty transportu do szpitala, straży pożarnej i DRK wyniosły w sumie 13 000 €. Czym klient ma zabezpieczenie w tych ubezpieczeniach od wypadków z zwrotem składek, jeśli takie koszty zazwyczaj są zabezpieczone tylko kwotą 2 000 lub 5 000 €? Ponadto forum jest miejscem, gdzie każdy może wyrazić swoje zdanie i zwrócić uwagę na negatywne aspekty. Pozdrowienia! ubezpieczenie samochodu, OC i więcej. Ubezpieczenia DBV DBV

Napisany przez Daira
Drogi Gaduło. Koszty ratownictwa i pomocy są również ubezpieczone za pomocą obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku wypadku, musi jednak zostać pokryta część kosztów przez osobę ubezpieczoną. Jak dowodzi poniższy link oraz fragment tekstu, ratunek z zastosowaniem helikoptera jest zasadniczo obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego: ... Po pierwsze, należy wyjaśnić, że ratunek medyczny dla ubezpieczonych przez ubezpieczenie zdrowotne, nawet jeśli jest uregulowany prawnie przez prawo stanowe i zgodnie z § 75 ust. 1 zdanie 2 Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym zasadniczo - jeśli stan nie przewiduje niczego innego - nie należy do zakresu opieki lekarza umówionego, stanowi niekwestionowaną usługę należącą do zakresu świadczeń ubezpieczenia zdrowotnego. § 60 Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym odnosi się wyraźnie jedynie do podróży, które przynajmniej służą również do transportu ubezpieczonych, a § 133 Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym dotyczy jedynie opłat za pogotowie ratunkowe, które należą do zakresu zadań ubezpieczenia zdrowotnego. Jednak oba przepisy należy rozumieć zgodnie z ich sensem i celem, że obejmują również podróże lekarskie do ubezpieczonego, które są konieczne do natychmiastowego ustalenia, czy i jakie natychmiastowe środki ratunkowe są konieczne, oraz ich ewentualne zastosowanie - niezależnie od tego, czy jest następnie konieczny transport ubezpieczonego. W tym zakresie usługi świadczone przez pogotowie ratunkowe są w pewnym sensie podobne do wizyt domowych w ramach opieki lekarza umówionego, co jest także powodem dla wyraźnej klaryfikującej definicji zawartej w § 75 ust. 1 zdanie 2 Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym (patrz BT-Drs. 13/7264, s.63; por. również BSG z dnia 5.2.2003, B 6 KA 11/02 R). Ponadto, jak w przypadku leczenia lekarskiego, diagnostyczne ustalenie sytuacji należy do zakresu świadczeń ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli więc podejrzewa się zagrożenie życia i dochodzi do akcji ratunkowej, to zgodnie z sensem i celem takiej diagnostyki akcja ratunkowa także należy do zakresu świadczeń Ubezpieczenia Zdrowotnego, nawet jeśli diagnostyczne ustalenia wskazują, że nie są potrzebne żadne terapie i zatem nie jest konieczny transport ubezpieczonego...ff Moim zdaniem takie wygórowane sumy są całkowicie niepotrzebne, nawet jeśli można je ubezpieczyć. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Mike Spezi
Einsatz śmigłowca ratunkowego może również kosztować znacznie więcej. Jednak w przypadku wypadku zawsze automatycznie należy sprawdzić zobowiązania ubezpieczenia zdrowotnego. (patrz także przy Daira) Dlatego koszty ratownictwa górskiego są jedynie dodatkowym elementem w ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków. Ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków powinno być traktowane jako zabezpieczenie na wypadek pozostałych skutków, a nie na leczenie wypadku. Za to odpowiedzialne jest ubezpieczenie zdrowotne. Dlatego może się zdarzyć, że w przypadku wypadku za granicą ostateczny koszt wyniesie 40 000 euro, a zostanę przetransportowany śmigłowcem dzięki ubezpieczeniu na podróże zagraniczne za 6 euro rocznie. Uważam tę ochronę za o wiele ważniejszą niż zabezpieczenie kosztów ratownictwa w ubezpieczeniu od następstw nieszczęśliwych wypadków. Nawiasem mówiąc, w większości ubezpieczeń te koszty są darmowe do około 10 000 lub 15 000 euro. To samo można powiedzieć o dziennym zasiłku szpitalnym. Jeśli ogólnie ubezpieczę to jako dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne, zawsze będzie świadczyć, niezależnie czy jest to skutek wypadku czy innej przyczyny, gdy pacjent jest leżący w szpitalu, a nie jest to bardzo kosztowne. Jeśli mam to zabezpieczenie, mogę śmiało zrezygnować z ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków. pozdrowienia mike

Napisany przez Naseweis
Cześć ludzie, muszę się naprawdę zdziwić waszymi odpowiedziami. Czy macie tylko klientów ubezpieczonych w GKV? Ponadto wiele wypadków ma miejsce także w Niemczech, a nie tylko za granicą. W większości wypadków, w których działał helikopter ratunkowy, służby górskie lub inne służby pomocnicze, poszkodowani musieli ponieść koszty rzędu kilku tysięcy euro. Mam jednak nadzieję, że zapisujecie w swoich protokołach doradczych, że nie ma potrzeby pokrywania kosztów ratowniczych przekraczających 5 000 €, ponieważ wszystkie koszty pokrywa GKV. @Daira, dziękuję za link, ale nie szukam prawnika! @Mike Spezi, rozprawiamy się tutaj z ubezpieczeniami od następstw nieszczęśliwych wypadków z opcją zwrotu składek, i jak dotąd nie znalazłem polisy ubezpieczeniowej, w której koszty ratownictwa w wysokości 10 000 - 15 000 € zostałyby uwzględnione bez dodatkowych opłat. Pozdrowienia! Ubezpieczenie samochodu, OC i więcej. Ubezpieczenia DBV DBV

Cześć Mądralo, mój poprzedni komentarz nie dotyczył obowiązku świadczenia przez GKV! Nikt nie musi mi tłumaczyć, że często jest się tam zdradzonym i sprzedanym. Może mi Pan wyjaśnić, dlaczego ktoś miałby zawierać ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z zwrotem składek? Wypowiadałem się na ten temat wielokrotnie. Nadal nie uważam tej kombinacji za sensowną. Przede wszystkim nie zapominajmy, jak duży jest udział składki na rzeczywiste ubezpieczenie od ryzyka. Dla mnie to nic innego jak wprowadzanie klientów w błąd. Dziś wpada się na najdziwniejsze pomysły, takie jak ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków rodzinnych, polisa rodzinna itp. Tło jest chyba jasne dla każdego! Pozdrowienia mike

Napisany przez Naseweis
Cześć Mike, czy przeczytałeś moje odpowiedzi (patrz powyżej) na ten temat? Napisałem, że nie polecam zawierania takich umów. To spowodowało dyskusję z Dairą! Pozdrawiam!

Tak, to przeoczyłem. Przepraszam. Uważam, że należy zapewnić klientowi jasność w tej sprawie. Tutaj sprzedawana jest jedynie dodatkowa polisa na życie pod osłoną polisy ubezpieczenia na wypadek nieszczęśliwego wypadku. Jest to całkowicie zbędne i nieprzejrzyste. Obliczając polisę na wypadek osobno, jak sam piszesz, zazwyczaj również z gorszymi warunkami, udział składki dla właściwej polisy na wypadek w stosunku do ogólnej składki jest praktycznie żałosny! To nie ma nic wspólnego z odzyskiem składki. Pozdrawiammike

Napisany przez Daira
*uśmiecha się* wygląda na to, że obecnie niemal wszyscy tutaj z branży ubezpieczeń się zgadzają. Chociaż mam coś przeciwko ogólnym rekomendacjom lub nie-rekomendacjom. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Daira, zastanawiam się, jak doradzić klientowi, gdy nie wolno nam polecać konkretnego produktu. Pozdrowienia www.axa.de

Napisany przez Daira
Cześć Ciekawostko, to można zrobić. Niemniej jednak, moim zdaniem, doradztwo może odbyć się wyłącznie w ramach osobistej rozmowy. Ponieważ doradztwo oznacza dla mnie więcej niż po prostu odpowiedzenie na listę pytań. Moim zdaniem zawsze należy brać pod uwagę sytuację finansową klienta, oczekiwania klienta, jego podejście, zdolność kredytową oraz kilka innych miękkich wartości, takich jak czynnik nosowy. W takiej osobistej rozmowie udzielam zaleceń dotyczących produktów. Jednak nie tutaj, przez internet ani w publicznym forum. Moim zdaniem, to nie jest właściwa droga. Niestety, nie skłaniam się ku wspieraniu błędnych dróg. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Daira, masz w pewnym stopniu rację. Ale są także polisy ubezpieczeniowe, których nie warto zawierać. Na przykład: ubezpieczenie gwarancyjne na samochód, ubezpieczenie bagażu podróżnego, ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków podczas podróży, ubezpieczenie od wypadków z zwrotem składki, ubezpieczenie naprawcze, itp. Zazwyczaj takie ubezpieczenia są zbyt drogie, mają złe warunki umowy, często są one już objęte innymi ubezpieczeniami lub to, czego się oczekuje, nie jest wypłacane w przypadku szkody. Pozdrowienia Deutsche Ärzteversicherung - Produkty i usługi dla pracowników naukowych zawodów medycznych

Napisany przez Daira
Cześć Spryciarzu, lub ubezpieczenia specjalnie dla niemieckich zawodów medycznych. *uśmiecha się* Moglibyśmy długo dyskutować na temat tego, które ubezpieczenia są ogólnie zbędne, a które nie. Dla mnie zawsze ważne jest, że to klient podejmuje decyzję. Informuję go i oferuję możliwość zakupu, ale decyzja o zakupie lub nie leży wyłącznie po stronie klienta. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Daira, tylko krótko. Do przedsiębiorstwa AXA należy również DBV oraz Deutsche Ärzteversicherung. Nigdy nie kłócę się na forum, chyba że zauważę, że tutaj pojawiają się fałszywe lub błędne informacje, wtedy zawetuję. Pozdrawiam! Naseweis

Napisany przez Daira
Cześć Dociekliwy, * uśmiecha się * Myślisz, że dla mnie jest nowością, że DBV i Axa są koncernem? Powiem tylko: często to błędne założenie. A co do takich chwytów jak ubezpieczenie lekarzy, to powiem po prostu, że nie mam o nich zbyt wysokiego mniemania. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Daira pisze: Cześć Mądrale, *uśmiecha się* myślisz, że dla mnie byłoby nowością, że DBV i Axa są jednym koncernem? Mogę powiedzieć tylko: Często nieprawda. A co do takich chwytów jak ubezpieczenia dla lekarzy, to powiem dosadnie - nie mam nic do nich. Pozdrowienia Daira
wow... to teraz jest niesamowite. Raczej sądzę, że nie znasz się na obszarze medycyny. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata