Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy dodatkowe zabezpieczenie emerytalne jest naprawdę zalecane?

Napisany przez ADMCI4
Kilka dni temu miałem spotkanie doradcze w moim banku, podczas którego specjalnie doradzono mi na temat prywatnej emerytury. Głównie rozmawialiśmy o emeryturze Riester, ale też o innych alternatywach. Zauważyłem, że pomimo rządowego wsparcia, późniejsza miesięczna emerytura w tych przypadkach jest bardzo niska. Czy inwestycja jest mimo to opłacalna, czy może lepiej pójść inną drogą? Czy źle coś zrozumiałem? Pozdrowienia Tom69

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Tom, przede wszystkim radziłbym Ci nie szukać porady w banku. Zazwyczaj jest to wyłącznie rozmowa sprzedażowa, rzadko skupiająca się na Twoich rzeczywistych indywidualnych potrzebach! Aby móc Ci naprawdę pomóc, konieczne są bardziej szczegółowe informacje dotyczące Twojej sytuacji, wieku, rodziny, dzieci, dochodów itp. Niestety nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich. To, co jest odpowiednie dla jednej osoby, niekoniecznie pasuje do innej. Ogólnie jednak program emerytalny Riester jest dosyć interesującym produktem, jeśli umowa jest prowadzona zgodnie z pierwotnym zamysłem ustawodawcy! Niestety banki zazwyczaj oferują dokładnie to przeciwieństwo. Warianty ryzyka, związane z funduszami itp. często nie mają wiele wspólnego z samą emeryturą Riester. Polecam zapoznanie się z tematem zabezpieczenia emerytalnego poprzez wcześniejsze wpisy członków forum, takich jak PI 112, Planvoll, i ja. Znajdziesz tam odpowiedzi na większość swoich pytań. Na początek zamieszczam wcześniejszy wpis, zobacz poniżej: Aby móc udzielić Ci dobrej porady, konieczne jest podanie kilku informacji. Nie ma jednego rozwiązania dla wszystkich! Wiek, zawód, dochód, rodzina, dzieci itp... Jedno jest pewne, w przyszłości będą poważne luki w zakresie świadczeń emerytalnych. To logiczne, coraz mniej płatników składek na coraz więcej emerytów! A ci ostatni żyją coraz dłużej! Bezczelność! haha! W przeciwieństwie do prywatnej emerytury, finansowana jest ona poprzez kapitał, podczas gdy publiczna emerytura jest finansowana poprzez składki. Oznacza to, że Twoje lub nasze składki są wypłacane obecnym emerytom (tzw. kontrakt pokoleń). Musisz więc liczyć na swoje dzieci i wnuki! Zapewne pamiętasz ten gest z reklamy telewizyjnej kręcący się wokół palca, prawda? Ogólnie rzecz biorąc, im więcej zarabiam, tym większa różnica między moim obecnym wynagrodzeniem netto a emeryturą! Dla osób o wyższych zarobkach istnieje nawet taka sytuacja, że nie wszystkie składki na emeryturę są zaliczane do emerytury!! Od 1 stycznia 2005 r. wszelkie formy zabezpieczenia emerytalnego podlegają opodatkowaniu, czy to pośrednio, czy w przypadku wypłaty kapitału, dlatego wybór produktu ubezpieczeniowego na emeryturę powinien być dokładnie przemyślany. Jeśli zarabiam bardzo mało, płacę niewiele podatków. Można zaoszczędzić podatki tylko wtedy, gdy je się płaci! W przypadku zabezpieczenia emerytalnego pracowniczego kwota mojego podatku dochodowego oraz składki na ubezpieczenie społeczne zmniejsza się o wartość mojej miesięcznej lub rocznej składki ubezpieczeniowej (maksymalnie 216€ miesięcznie, w indywidualnych przypadkach nawet więcej), ale w momencie wypłaty produkt staje się opodatkowany podatkiem dochodowym i podlega ubezpieczeniom społecznym! Dlatego warto dokładnie zbadać, jaka jest rzeczywista korzyść podatkowa! Kolejnym mankamentem jest to, że tzw. drogę wdrożeniową może wyznaczyć pracodawca! Jeśli więc podjął on porozumienie z niewłaściwym ubezpieczycielem, nie mam możliwości wyboru i może się okazać, że tracę pieniądze na nieodpowiednie rozwiązanie! Jeśli finansowo na to stać, zawsze warto budować zabezpieczenie emerytalne na wielu filarach. 1. Prywatne ubezpieczenie emerytalne lub na życie, niezwiązane z funduszami, z gwarantowanymi świadczeniami i wykorzystaniem nadwyżek 2. Mieszkanie własne dla ulżenia w późniejszym wieku 3. Produkty wspierane przez państwo, zależnie od dochodu i sytuacji rodzinnej - ubezpieczenie Riester, zwane również emeryturą ze wsparciem (możliwe do kapitalizacji do 30%) - ubezpieczenie Rürup, zwane również emeryturą podstawową (niepodlegające kapitalizacji) - zabezpieczenie emerytalne pracownicze (np. ubezpieczenie bezpośrednie, fundusze emerytalne itp.) (Można także zapytać pracodawcę, czy zamiast podwyżki płacę, przejmie on składkę, na przykład zamiast podwyżki wynagrodzenia. Istnieje tu kilka możliwości: Finansowanie pracodawcy Finansowanie pracownika Finansowanie mieszanego. W razie dodatkowych pytań jestem do Twojej dyspozycji. Z pozdrowieniami, Mike

Napisany przez tom
Dziękuję Mike za te szczegółowe informacje. Jeśli mam jeszcze jakieś pytania, zwrócę się do Ciebie ponownie! Do tego czasu, pozdrowienia Tom

Napisany przez ADMCI4
To samo dotyczyło mnie. Uważam, że płatności są stosunkowo niskie, ale teraz płacę tylko około 23 euro miesięcznie.W zamian otrzymam około 90 euro później. Uważam, że to w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata