Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Specjalna emerytura tylko dla kobiet?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, w ostatnich miesiącach coraz bardziej uświadamiam sobie, jak marnie prawdopodobnie wyglądać będzie moja emerytura. Mając to na uwadze, chciałbym na prywatnym polu podjąć działania mające na celu poprawę mojej emerytury. Jednak mając tylko część etatu i przebywając w klasie podatkowej 5, moje netto jest dość niskie, więc nie mogę zbyt wiele zainwestować. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje może specjalna forma ubezpieczenia emerytalnego tylko dla kobiet, która uwzględnia ten dokładny stan rzeczy. Kto może mi tutaj doradzić? Serdeczne podziękowania, MoulinRouge

Napisany przez PI112
Cześć Moulin Rouge, Nie ma specjalnego rodzaju zabezpieczenia emerytalnego. Istnieją jednak warianty, które mogą przynieść Ci więcej korzyści ze względu na Twoją sytuację. Na przykład składki na emeryturę pracowniczą są zwolnione z obowiązku podatkowego i ubezpieczeniowego. Jak dokładnie to wpłynie, nie da się powiedzieć bez podania wysokości dochodu brutto i ewentualnej wysokości świadczeń od pracodawcy. Jeśli masz więcej pytań na ten temat, możesz śmiało się do mnie zgłosić. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Nie ma tutaj specjalnej formy, ale w sumie Riester-Rente wydaje się być idealnym rozwiązaniem, ponieważ i tak dopłaca tylko do określonej kwoty. Powodzenia w dalszych poszukiwaniach...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata