Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie pielęgnacyjne jest powiązane z odpowiednim ubezpieczeniem zdrowotnym.

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym coś wiedzieć. Od ponad dwudziestu lat jestem członkiem ubezpieczenia zdrowotnego. Jednak jestem coraz bardziej niezadowolony z usług, zastanawiam się nad zmianą na prywatne ubezpieczenie zdrowotne.
Czy w związku z tym muszę również zawrzeć osobną umowę ubezpieczenia opieki długoterminowej, czy też jest ona automatycznie uwzględniona w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym od samego początku? W ubezpieczeniu społecznym jest to robione automatycznie, bez zgody. Ktoś się na tym zna?
Pozdrowienia
GeHei02

Re: ubezpieczenie pielęgnacyjne jest powiązane z odpowiednim ubezpieczeniem zdrowotnym.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, ponieważ to nie jest dobrowolne ubezpieczenie dodatkowe opieki, ale obowiązkowe ubezpieczenie opieki narzucone przez ustawodawcę, jest zawsze automatycznie powiązane z ubezpieczeniem zdrowotnym, w którym jesteś ubezpieczony. Nie możesz zrezygnować z tego ubezpieczenia w przypadku zmiany. Zazwyczaj składka na ubezpieczenie opieki paliatywnej w prywatnej firmie ubezpieczeniowej jest nawet nieco tańsza. Jeśli zmieniasz bez przerw w prywatne ubezpieczenie, nie powoduje to dodatkowych okresów oczekiwania na ubezpieczenie opieki paliatywnej. W razie dodatkowych pytań dotyczących prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, chętnie służę pomocą. pozdrowienia Mike

Napisany przez PI112
Cześć GeHei02, Mike już wszystko dokładnie wyjaśnił. Dla pełności informacji chciałbym zauważyć, że niezależnie od sytuacji (osobistej czy prawnej) dodatkowe świadczenie dziennego opiekuńczego zawsze ma sens. ubezpieczenie opieki zdrowotnej i tak nie wystarcza, a po wszystkich ostatnich reformach, w których zawsze była pomijana, teraz wygląda na to, że jest konieczna (patrz aktualne doniesienia w mediach). Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Jestem członkiem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i musiałem również dokupić prywatne ubezpieczenie opieki. To nie jest automatycznie wliczone.

Napisany przez Mike Spezi
aussiedler pisze: Jestem członkiem prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego i musiałem także wykupić prywatne ubezpieczenie opieki. To nie jest automatycznie uwzględnione.
Cześć Aussiedler, Po prostu przeczytaj, co napisaliśmy. Twoja uwaga jest równie niewłaściwa, co zbędna! Więc jeszcze raz! Bez znaczenia, czy jesteś ubezpieczony prywatnie czy ustawowo - obowiązkowo lub dobrowolnie w zakładzie ubezpieczeń zdrowotnych. ubezpieczenie OPIEKI jest dla wszystkich OBOWIĄZKIEM. Dlatego zawiera ono słowo obowiązek. Jak słusznie zauważył PI 112, istnieje sensowna możliwość wykupienia dodatkowego ubezpieczenia opieki, ponieważ świadczenia z ubezpieczenia zdrowotnego nie są wystarczające. Jest to dobrowolne i można je, o ile mój stan zdrowia na to pozwala, wykupić gdziekolwiek sobie życzą Państwo!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata