Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja finansowa na 18 lat dla mojego dziecka.

Napisany przez tobiaszach
Cześć, mam na imię Tobi i jestem nowy na tym forum. Szukam bezpiecznej formy inwestycji na okres 18 lat dla mojego nowo narodzonego dziecka. W internecie jest tyle niesolidnych ofert, że informacje te mnie przytłaczają. Nie jestem też zbyt skłonny ufać moim doradcom finansowym, ponieważ starają się oni sprzedawać produkty swoich partnerów. Mam nadzieję, że znajdę tutaj ekspertów, którzy mogliby mi pomóc. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam Tobias

Napisany przez JuergenB
Przy tak długim okresie inwestycyjnym istnieją bardzo dobre możliwości inwestowania na rynku udziałowym. Należy pamiętać, że udział jest udziałem w zyskach (a więc tylko w zyskach, a nie ewentualnych stratach) i że kapitał jest najlepiej zabezpieczony. Na rynku dostępnych jest wiele różnych dostawców. Znana mi jest także możliwość oszczędzania regularnego. Byłoby to idealne i kapitał jest tak samo bezpieczny jak przy lokacie w banku. Jednak przynosi znacznie więcej zysków.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję bardzo, Jürgen. Czy możesz mi konkretnie powiedzieć, o co dokładnie chodzi?

Napisany przez labyfan
Jednak mogę już teraz odradzić uczestnictwo, ponieważ w trakcie trwania nie będziesz mógł mieć dostępu do swoich pieniędzy, czas trwania nie jest jasno określony, a ryzyko jest zbyt wysokie. Aby móc zaoferować Ci solidną radę inwestycyjną, potrzebuję jeszcze kilku informacji. Czy chcesz dokonać jednorazowej inwestycji dla swojego dziecka i/lub oszczędzać co miesiąc? Czy inwestycja ma być definitywnie wykupiona po 18 latach, czy też ma być możliwość kontynuowania umowy oszczędzania dla Twojego dziecka? Czy w trakcie trwania umowy mogą wystąpić wahania kursów?

Napisany przez tobiaszach
Cześć, dzięki za odpowiedź. Chcę regularnie wpłacać określoną kwotę miesięcznie. konto może działać dłużej, ale najprawdopodobniej nie będzie tak, ponieważ pojawią się koszty związane z prawem jazdy i studiami. Powinno to być bezpieczne lokowanie pieniędzy, dlatego należy unikać zbyt dużych wahnięć. Pozdrowienia

Napisany przez ProperSoul
Ja bym powiedział: Zrób to w stary, tradycyjny sposób: Odłóż na książeczkę oszczędnościową... ale ponieważ od kilku lat książeczki oszczędnościowe są w zasadzie stratne (mniej niż 1% oprocentowanie przy rocznej inflacji na poziomie 2-3%), więc polecałbym oszczędzać na rachunku oszczędnościowym. Ale trzeba znaleźć taki, którego stopa procentowa jest wyższa od wskaźnika inflacji... Na stronie www.finanzprodukte24.com znajdziesz przegląd 5 obecnie (bardzo) dobrych rachunków oszczędnościowych. Ale zasadniczo istnieje wiele podobnych stron, które Google Ci poda... Ja oszczędzam na moim osobistym rachunku oszczędnościowym w 1822direkt. Dobra obsługa i kompetentni ludzie w centrum obsługi... (choć możliwe, że miałem po prostu szczęście )

Napisany przez JuergenB
@tobiaszach Jeśli chcesz wykorzystać udziały do budowy kapitału, należy wykluczyć odpowiedzialność. Można to zrobić w przypadku tzw. udziałów partiarystycznych. Tutaj udział jest zawierany TYLKO w zyskach. Przy okresie inwestycji do 18 lat, kombinacja z oszczędzaniem ratowym byłaby odpowiednia, ponieważ kapitał (jednorazowo) wpłacony jest znacznie zwiększany przez raty oszczędności. Istnieje dostawca, który oferuje taki model. Zabezpieczenie kapitału jest dokonywane przez duże banki, więc jest tak samo bezpieczne jak lokata bankowa. @labyfan W przypadku udziałów partiarystycznych nie ma ryzyka odpowiedzialności. Odpowiedzialność jest wykluczona ! Okres inwestycji w tego rodzaju formy także jest zawsze regulowany umownie i możliwy do uzyskania już od 1 roku trwania. Podczas budowania kapitału dla dziecka, które ma trwać ponad 18 lat, nie ma konieczności korzystania z pieniędzy codziennie. W razie potrzeby można również otrzymywać zwrot z inwestycji co roku. @Wszystkim Rynek inwestycji oferuje różnorodne możliwości inwestycyjne, od bardzo zabezpieczonych po zupełnie niezabezpieczone, od długoterminowych po krótkoterminowe, od spekulacyjnych po inwestycje planowane. Jednak trzeba (jak w przypadku wszystkich innych form inwestycji) poświęcić wysiłek na wyszukanie „dobrych” ofert.

Napisany przez EuroPaule
tobiaszach pisze: Jestem w trakcie poszukiwania bezpiecznego sposobu na ulokowanie pieniędzy na okres 18 lat dla mojego nowo narodzonego dziecka. Znalezienie rzetelnych informacji w sieci jest bardzo trudne, ponieważ mnóstwo ofert jest podejrzanych. Niekoniecznie ufam również moim doradcom finansowym, ponieważ z reguły starają się oni sprzedawać produkty firm partnerskich.
Cześć Tobiaszu, najpierw gratulacje z okazji zostania ojcem! Proponuję następujące podejście: 1. Dziecku będzie dobrze tylko wtedy, gdy rodzicom również dobrze się powodzi. Czy więc wasza sytuacja jest stabilna? Czy macie wystarczające oszczędności na nieprzewidziane wydatki? Rodzice bez stresu są ważniejsi dla dziecka niż kilka euro na jakimś koncie. Czy ryzyko śmierci lub niezdolności do pracy rodziców jest zabezpieczone? 2. Następnie pojawia się pytanie, co dokładnie rozumiesz przez nierzetelne? Czy chodzi Ci tylko o oszustwa finansowe, czy też do tej kategorii zaliczasz formy inwestycji, które również mogą generować straty? A może uznajesz za nierzetelne rzeczy, które po prostu nie są dla Ciebie wystarczająco przejrzyste? Mogą to być nawet ubezpieczenia czy umowy oszczędnościowe... . 3. Generalnie zawsze warto dywersyfikować inwestycje. Nie należy stawiać wszystkiego na jedną formę inwestycji. Propagowane tu inwestycje mogą mieć sens (ale należy to zawsze ocenić indywidualnie), jednak ja osobiście nigdy nie stawiałbym wszystkiego na jedną kartę. To taka sprawdzona zasada inwestycji. 4. Pozyskaj wiedzę, aby móc kontrolować swoich doradców finansowych! Powinieneś wiedzieć na przykład, jakie stopy zwrotu są osiągane przy jakim ryzyku (uwaga: związek!). Nierzetelne oferty zazwyczaj od razu odróżniają się od reszty. Konkretnie: Jeśli chcesz pewności, możesz zacząć od obligacji skarbowych: Papiery wartościowe skarbu państwa: obligacje skarbowe Obecnie przynoszą one około 2,4% rocznie. To z grubsza mówiąc bezpieczna stopa procentowa. Ktoś, kto oferuje więcej, musi uzasadnić dlaczego. Warto rozważyć również inwestycję w fundusze nieruchomości otwarte. Są one też dość bezpieczne. Oczekiwana stopa zwrotu to około 3 do 3,5% w najbliższych latach. Być może czasami będziesz miał trudności z dostępem do pieniędzy, ale przez kilka nadchodzących lat twojemu maluchowi nie będzie potrzebny motorower ;-) Przykłady to np. AXA Immoselect, SEB Immoinvest lub TMW Weltfonds. Lub wiele innych.... . Ja osobiście korzystam także z planu oszczędnościowego w funduszu akcji. Ale trzeba to lubić, chcieć i umieć się tym posługiwać. Czy może z czasem zakup złotej monety (np. Krugerrand) byłby dobrym uzupełnieniem? Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Cześć cześć, zauważyłem, że ADAC oferuje oszczędzanie na prawo jazdy. Oczywiście pieniądze nie muszą być wykorzystane na prawo jazdy, ale jak zapewne wiesz z własnego doświadczenia.... dziecku potrzebne jest imię. Możesz wybrać swoją miesięczną kwotę oszczędności (np. 10€) i zainwestować ją na 18 lat. W tym przypadku otrzymasz 4,3% rocznie. Oczywiście, możesz też zainwestować krócej. Na stronie jest dostępna odpowiednia kalkulatorka. Sprawdź tutaj: ADAC-FührerscheinSparen: Prezent na przyszłość. Pozdrowienia Tobias

Napisany przez C. Andreas
tobiaszach pisze: Cześć, Nazywam się Tobi i jestem nowy tutaj, na tym forum. Szukam bezpiecznej lokaty na okres 18 lat dla mojego nowo narodzonego dziecka. W internecie jest wiele nieuczciwych ofert, co przytłacza mnie tymi informacjami. Niekoniecznie ufam też moim doradcom finansowym, ponieważ próbują oni sprzedawać produkty swoich partnerów. Mam nadzieję, że znajdę tutaj ekspertów, którzy mogliby mi pomóc. Bardzo wam dziękuję. Pozdrowienia Tobiasz
Cześć Tobiasz, teraz też się włączam. Poleciłbym ci oszczędnościowy plan zysku. Dlaczego? Bezpieczne 4% zysku przez cały okres trwania Zwrot opłaty za zakup Okres trwania 18 lat Jest to bardzo konserwatywne, ale bezpieczne i ponadczasowe rozwiązanie. Bez ukrytych kosztów.

Napisany przez tccenter
Ile miesięcznie należy odłożyć na bok, czy już jest dostępna jakaś suma?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata