Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Różne rodzaje papierów wartościowych i ich znaczenie

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Nigdy wcześniej nie byłem na forum i nie mam zbyt dużej wiedzy w dziedzinie finansów. Jednakże szukam sposobu na jak najbardziej zyskowne zainwestowanie kwoty 1 400 euro. Ponieważ na książce oszczędnościowej praktycznie nie ma już żadnych odsetek, chciałbym się dowiedzieć więcej na temat obligacji zastawnych, skarbowych, obligacji i podobnych instrumentów finansowych. Choć już słyszałem te pojęcia, niestety nie mam pojęcia, co dokładnie oznaczają i czy mogą mieć zastosowanie w moim przypadku. Cieszę się z otrzymania jakichkolwiek wyjaśnień. Pozdrowienia MI5

Napisany przez EuroPaule
Cześć, Twoje pytanie stanowiłoby materiał na wielotomową encyklopedię... . Sugeruję, żebyś przeczytał trochę na ten temat tutaj: Bundeswertpapiere: Strona główna Być może wtedy pojawią się konkretne pytania. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję bardzo, EuroPaule Pozdrowienia, MI5

Napisany przez ADMCI4
Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że chodzi tutaj o możliwości inwestycyjne oferowane przez państwo.

Napisany przez StingRay68
Cześć MI5, w uproszczeniu można powiedzieć, że wszystkie wymienione papiery wartościowe są obligacjami. Obligacje zastawne i obligacje skarbowe oferują bardzo wysoką ochronę kapitału, dlatego mają niski stopień oprocentowania. W przypadku obligacji sytuacja wygląda inaczej. Mogą być one emitowane zarówno przez bardzo solidne, jak i mniej solidne instytucje. Dlatego oprocentowanie jest tutaj bardzo zróżnicowane. Pamiętaj: im wyższe zabezpieczenie kapitałowe obligacji, tym niższe oprocentowanie. Dlatego jeśli oferta obligacji z bardzo wysokim oprocentowaniem jest dostępna, należy bardzo dokładnie ją przeanalizować! Ogólnie rzecz biorąc, obligacja nie jest dobrym wyborem do budowania kapitału. Jednak często jest używana do zabezpieczenia zainwestowanego kapitału przy wysoko rentownych inwestycjach przed ewentualną stratą. Ma się więc obie rzeczy: wysokie zabezpieczenie kapitału i wysoką stopę zwrotu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata