Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zlikwidować kredyt, ile muszę zapłacić?

Napisany przez themrbentley
Cześć wszystkim, 18 miesięcy temu kupiłem samochód i sfinansowałem go za pomocą kredytu. Teraz mam jednak pieniądze, aby spłacić kredyt, ale nie wiem dokładnie ile muszę jeszcze zapłacić, jeśli spłacę pozostałą kwotę za jednym razem. Być może możecie mi w tym pomóc. Oto informacje: Cena zakupu samochodu: 11.300€ Płatność gotówkowa: 1.000€ Składka na ubezpieczenie RSV: 1.556€ Oprocentowanie nominalne (0,336 % p.m.): 3.342€ Opłata manipulacyjna: 414€ Rzeczywista roczna stopa oprocentowania: 8,49 % Miesięczne raty: 186€ Dotychczas opłacone raty: 18 x 186€ = 3348€ Niestety nie wiem teraz, jak obliczyć to, ile muszę ostatecznie zapłacić przy ostatniej jednorazowej płatności. Byłoby świetnie, gdybyście mogli mi pomóc. Pozdrowienia Thomas

Napisany przez labyfan
Zanim zaczniesz się za bardzo martwić, zadzwoń do banku i poproś o podanie kwoty spłaty. Przy spłacie istotne są dwie rzeczy: Zazwyczaj możliwe jest natychmiastowe zakończenie umowy, ale musisz także zapłacić odsetki za kolejne trzy miesiące (okres wypowiedzenia). Niektóre banki mogą dodatkowo pobierać opłatę za wcześniejszą spłatę. Dodatkowo, wspomnij w swojej wypowiedzeniu o RSV. Banki często starają się unikać rozwiązania tej kwestii przy wcześniejszej spłacie. Dlatego koniecznie zaznacz, że chcesz zakończyć również tę umowę.

Zadzwoniłem właśnie, rzekomo teraz mam zapłacić jeszcze 10300€, jeśli chcę anulować umowę minus RSV. Jak to jest możliwe? Jestem w Santander Cosumer Bank, a pracownicy są kompletnie niekompetentni i nieprzyjaźni, czego jeszcze nie doświadczyłem! Byłoby świetnie, gdybyście mogli mi pomóc w obliczeniu całej kwoty. Pozdrowienia Thomas

Napisany przez MThiemann
Cześć Thomas, to była dokładnie właściwa decyzja. Wysokość składki RSV obowiązywała przez cały okres obowiązywania. Otrzymasz zwrot pieniędzy, ponieważ spłacasz zobowiązanie wcześniej i nie potrzebujesz już RSV. Z uwagi na krótszy okres ubezpieczenia składka RSV będzie naturalnie niższa. Różnica zostanie zwrócona po spłacie pożyczki. Banki zwykle o tym milczą! Dlatego uważam, że ta informacja jest bardzo uprzejma ze strony Santanderbank! Pozdrowienia M. Thiemann

Cześć Panie Thiemann, dziękuję za informację! Nie można powiedzieć, że byłem bardzo uprzejmy, ponieważ to ja zwróciłem się do banku w tej sprawie, a ubezpieczenie RSV jest zarządzane przez zewnętrzną firmę ubezpieczeniową. Tylko zastanawiam się, czy kwota 10300 €, którą muszę jeszcze zapłacić, jest uzasadniona, ponieważ poprzez dodatkową wpłatę w wysokości 1000 € sfinansowałem tylko 10500 € i od 18 miesięcy co miesiąc spłacam 186 €. Oczywiście należy uwzględnić odsetki, ale nie może być tak, że zapłaciłem 3348 € i spłaciłem tylko 200 € kapitału. Czy mam tutaj błąd myślowy? Dziękuję z góry, Tomasz

Napisany przez MThiemann
Cześć Thomas, no cóż, miałeś kredyt w wysokości 12 270 EUR (11 300 EUR - 1 000 EUR zaliczki + 1 556 RSV + 414 opłaty). Następnie odsetki w wysokości 4,032% = około 41 EUR miesięcznie. Wtedy spłata wynosi około 145 EUR. W ciągu 18 miesięcy to będzie około 2 610 EUR spłacone (tak przynajmniej na oko). Pozostały kredyt powinien wynosić około 9 660 EUR... więc jest około 640 EUR różnicy w stosunku do podanej kwoty 10 300 EUR ... Proszę sobie wydrukować zestawienie należności/bilans kredytowy, wtedy będziesz miał dokładną kwotę. Powiedziałbym, że to się zgadza. Po spłacie powinieneś jednak otrzymać zwrot części 1 556 EUR składki RSV. Pozdrowienia M. Thiemann

MThiemann pisze: Cześć Thomas, cóż, wziąłeś kredyt w wysokości 12.270 EUR (11.300 EUR - 1.000 EUR zadatek + 1.556 RSV + 414 opłata). Na to oprocentowanie w wysokości 4,032% = około 41 EUR miesięcznie. Wówczas spłata wynosi około 145 EUR. To oznacza, że około 2.610 EUR zostanie spłacone w ciągu 18 miesięcy (na około). Pozostały kredyt powinien wynosić około 9.660 EUR... czyli około 640 EUR różnicy w stosunku do podanych 10.300 EUR ... Może warto poprosić o wydruk zestawienia roszczeń / transakcji na koncie kredytowym, wtedy będziesz znał dokładną kwotę. Powiedziałbym, że to pasuje. Po spłacie powinieneś jednak otrzymać część składki RSV w wysokości 1.556 EUR z powrotem. Pozdrowienia M. Thiemann
Super, dokładnie tego chciałem się dowiedzieć :-) Dzisiaj zadzwoniłem jeszcze raz do banku i poprosiłem o dokładne wydrukowanie obliczeń dla spłaty kredytu. Dziękuję! Pozdrowienia Thomas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata