Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędności emerytalne dla samozatrudnionych!

Napisany przez ADMCI4
Jako wolny zawodowiec chciałbym wiedzieć, jakie możliwości zabezpieczenia na emeryturę można polecić. Z każdym rokiem coraz trudniej jest zapewnić sobie dobre zabezpieczenie na starość. Czy ktoś może mi pomóc i dać kilka pomocnych wskazówek?

Napisany przez ADMCI4
Rumi87142 pisze: Jako freelancer chciałbym dowiedzieć się, jakie opcje zabezpieczenia na czas emerytury mogą być polecane. Z każdym rokiem staje się trudniejsze zapewnienie sobie dobrego zabezpieczenia na starość. Czy ktoś może mi pomóc i dać kilka pomocnych sugestii?
Na zalecenie przyjaciela jakiś czas temu podpisałem umowę na Rentę Rürup. Dzięki temu możesz teraz oszczędzać na podatkach i inwestować zaoszczędzone pieniądze na dłuższą metę! Oczywiście musisz dobrze zbadać, które inwestycje są opłacalne na dłuższą metę. Nieruchomości? Fundusze czy akcje? To ma być dodatkowy dochód obok twojego dochodu emerytalnego. Prawda?

Napisany przez Planvoll
Valentin pisze: Na polecenie przyjaciela jakiś czas temu podpisałem umowę na rentę Rürup. Dzięki temu możesz teraz oszczędzać na podatkach i lokować zaoszczędzone pieniądze długoterminowo! Oczywiście musisz dokładnie zbadać, które inwestycje są rentowne na dłuższą metę. Nieruchomości? Fundusze czy akcje? To ma być dodatkowy dochód obok twojego dochodu z renty. Prawda?
Cześć, Renta Rürup (ale tylko w formie konwencjonalnej) to dobry pomysł, jeśli podatki mają dla Ciebie duże znaczenie. Fundusze akcji powinny być używane tylko jako niewielki dodatek, ponieważ zabezpieczenie emerytalne nie powinno w żadnym wypadku zależeć od aktualnej sytuacji na giełdzie! Ponadto ta forma stała się znacznie mniej atrakcyjna (podatek od zysków kapitałowych). Do tego dochodzi fakt, że dostęp do środków jest zbyt łatwy - w przypadku każdego kłopotu finansowego, zabezpieczenie emerytalne jest zazwyczaj pierwsze, bez konieczności myślenia o innych priorytetach. W późniejszym wieku można potem pozdrowić urząd socjalny! Fundusze akcji w ramach ubezpieczenia emerytalnego czy na życie są również mało interesujące, ponieważ wiążą się z podwójnymi kosztami (na poziomie funduszy i ubezpieczenia) oraz zależą później od aktualnej sytuacji na giełdzie (zabezpieczenie emerytalne nie jest grą). Ten, kto chce być się ubezpieczony, zawsze dobrze radzi sobie z prywatnym konwencjonalnym ubezpieczeniem emerytalnym u dobrego dostawcy, które praktycznie nie jest opodatkowane w późniejszym wieku (tylko część dochodów)! Inwestycje w nieruchomości zawsze mają sens, ale wymagają inne warunki niż po prostu móc przeznaczyć 200-300 EUR miesięcznie! Odradza się inwestowania w zamknięte fundusze! Należą one do szarego rynku kapitałowego, nie podlegają nadzorowi, nie ma dostatecznego rynku dla nich, stajesz się wspólnikiem i ewentualnie musisz dołożyć środki, a w zależności od warunków, aż do własnego majątku! Całkowita utrata jest tutaj również możliwa!

Napisany przez PI112
Cześć, Planowo zgadzam się z Twoimi wyjaśnieniami. Oprócz składnika podatkowego istnieje jeszcze jeden bardzo istotny korzyść z związana z rentą Rürup. Zacumulowany kapitał jest zabezpieczony w przypadku bankructwa lub zasiłków HartzIV. To oznacza, że nawet jeśli moja firma zbankrutuje, państwo nie może zmusić mnie do sprzedaży mojego zabezpieczenia emerytalnego. Chociaż efekt podatkowy obecnie może nie być decydujący, to może to być interesująca dodatkowa informacja. Ponadto możliwość odliczenia podatkowego dotyczy również składek na zabezpieczenie przed niezdolnością do pracy. Pozdrawiam, Chris Przy okazji, w Focus Money jesteśmy liderem w dziedzinie renty Rürup.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Rumi87142 , Polecam przeczytanie już opublikowanych starszych wpisów na temat zabezpieczenia emerytalnego autorstwa Planvoll, PI112 i mnie. Znajdziesz tam wiele informacji na temat możliwości inwestycyjnych i alternatyw. Pozdrowienia Mike

Napisany przez Planvoll
PI112 pisze: Cześć, Planowo zgadzam się z Twoimi rozważaniami. Oprócz składki podatkowej istnieje jeszcze jedna bardzo istotna zaleta renty Rürup. Oszczędzone kapitał jest zabezpieczone przed bankructwem, a także przed zasiłkiem HartzIV. Oznacza to, że nawet jeśli moja firma zbankrutuje, państwo nie może zmusić mnie do sprzedania mojego funduszu emerytalnego. Choć obecnie efekt podatkowy nie jest jeszcze decydujący, może to być interesująca dodatkowa informacja. Ponadto możliwe jest odliczenie podatkowe składek na ubezpieczenie od inwalidztwa. Pozdrowienia, Chris Należy zaznaczyć, że w Focus Money jesteśmy zwycięzcami testów w obszarze Rürup.
Dobre uzupełnienie!!

Napisany przez C. Andreas
Rumi87142 pisze: Jako wolny strzelec chciałbym wiedzieć, jakie możliwości zabezpieczenia emerytalnego można polecić. Z roku na rok trudniej jest podjąć dobre środki na starość. Czy ktoś może mi pomóc i dać kilka pomocnych wskazówek?
Cześć, Pytanie o produkt powinieneś naprawdę zadać na końcu. Ważne jest najpierw ustalenie swojej luki ubezpieczeniowej (jeśli jesteś zainteresowany, proszę zadzwoń) i następnie określenie swojej sytuacji dochodowej i w związku z tym swojego marginesu podatkowego. Następnie należy jeszcze rozstrzygnąć, czy do 2019 roku przysługuje ci stary czy nowy przepis dotyczący możliwości odliczenia składek na emeryturę. Te pytania muszą zostać wyjaśnione. Tendencjonalnie, moim doświadczeniem, Schicht 1: Rentenbasis (Basic Rente) może już dobrze pasować. Schicht 2: Riester nie masz, a Schicht 3: prywatna akumulacji zależy od skomplikowanych elementów matematycznych. Ogólnie rzecz biorąc, zależy to od twojego poziomu ryzyka i twojego wieku. W Rentenbasis można teraz przedstawić wszystkie scenariusze, od klasycznych po Fundusze inwestycyjne, a nawet surowce. (Podatek od zysków kapitałowych na pewno nie jest stosowany) Faktem jest jednak, że podobnie jak w przypadku ZUS, musisz zaakceptować pewne zasady gry. Na przykład nie ma możliwości wypłaty kapitału, tylko dożywotnia renta. Analogiczne jest to samo zasada, co w przypadku Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Jeśli zginiesz, twoja żona dostanie rentę wdowią. Mam nadzieję, że pomogłem

Napisany przez Finance_2ME
Cześć cześć.
Czytałem niedawno, że federalna minister pracy Ursula von der Leyen (CDU) chce zmusić od połowy 2013 roku samodzielnych przedsiębiorców do oszczędzania na starość. Ma to być część paktu przeciw ubóstwu w starości. Samozatrudnieni mogliby wybierać spośród ubezpieczeń na życie, prywatnych ubezpieczeń emerytalnych, ubezpieczeń emerytalnych z systemu ubezpieczeń społecznych lub Rürup-Rente, aby zabezpieczyć się na przyszłość. Jeśli zabezpieczenie nie jest wystarczające, dotknięci nimi przedsiębiorcy będą włączeni do systemu ubezpieczeń emerytalnych zgodnie z przepisami. Znalazłem dalej ciekawą stronę: Zobowiązanie do emerytury - Emerytury korporacyjne, zabezpieczenie emerytalne dla samozatrudnionych, tutaj można znaleźć wiele informacji i ofert dotyczących odpowiedniego zabezpieczenia emerytalnego.

Pozdrawiam :-)

Napisany przez crs

Witam,
polisa emerytalna Rürup (ale tylko konwencjonalna) jest dobrym pomysłem, o ile podatki stanowią istotny temat. [..]

Dlaczego tylko konwencjonalna? Jestem ciekawy.

Cytat od Planvoll

[..] Witam,
Fundusze akcyjne zamaskowane jako ubezpieczenia na życie lub emerytalne są również nieatrakcyjne, ponieważ obejmują podwójne opłaty (poziom funduszu i ubezpieczenia) i są również zależne od aktualnej sytuacji giełdowej (zabezpieczenie emerytalne to nie zabawa)

Cytat od Planvoll

Witam,
Osoba, która chce być pewna, że jest zawsze dobrze zabezpieczona, zdecyduje się na prywatne konwencjonalne ubezpieczenie emerytalne u dobrego dostawcy, gdyż praktycznie nie jest opodatkowane w późniejszym wieku (tylko udział w zyskach)! [..]

Cytat od Planvoll

[..] Witam,
Należy zdecydowanie odradzić inwestycje w zamknięte fundusze! Należą one do szarego rynku kapitałowego, nie poddają się nadzorowi, istnieje tylko niewystarczający dla nich rynek, jest się wspólnikiem i może okazać się konieczne dodatkowe wkładanie pieniędzy, w zależności od okoliczności, z kapitałem początkowym aż do własnego majątku! Tutaj również jest możliwa całkowita strata!

Istnieją jednak dostawcy, którzy znacząco wyróżniają się na tym rynku. Przykładem może być Jamestown.

Napisany przez gruberclaudia
Myślę, że Planvoll uważa te opcje za złe z punktu widzenia podstawowego i zaleca korzystanie z konwencjonalnych wariantów, ponieważ można wyczuć lub dowiedzieć się z pytania, że pytający chce bezpieczną opcję. Dlatego odradzałbym korzystanie z spekulatywnych możliwości i trzymanie się z dala, zwłaszcza że grozi całkowity upadek. Bycie zależnym od jakichkolwiek wzrostów giełdowych i kursów byłoby ostatnią rzeczą, jakiej chciałbym doświadczyć w obszarze emerytalnym - nigdy nie miałabym pewnego poczucia bezpieczeństwa, zawsze mieć niewidzialny miecz Damoklesa nad własną głową, jeśli chodzi o zabezpieczenie emerytalne. Pozdrawiam, Claudia

Napisany przez verschaukelt

Cześć.
niedawno czytałem, że minister pracy Ursula von der Leyen (CDU) chce zmusić osoby samozatrudnione do odkładania na emeryturę od połowy 2013 roku. Wydaje się, że ma to być część pakietu przeciwdziałania ubóstwu w starości. Osoby samozatrudnione mają mieć możliwość wyboru między ubezpieczeniami na życie, prywatną polisą emerytalną, obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym lub rentą Rürup. Osoby niezabezpieczone mają być włączone do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego.

Wiele pozdrowień :-)
Cześć Finanse,

to było planowane od dłuższego czasu i powinno już dawno ruszyć. Ogólnie rzecz biorąc, również uważam to za pożądane, ponieważ osoby samozatrudnione były dotąd traktowane różnie - jedna część była zmuszana do ubezpieczenia, a inna mogła roztrwonić swoje pieniądze i w wieku 65 lat stała się uprawniona do pomocy socjalnej. Jednak chciałbym jasno sformułowane wymagania dotyczące minimalnej emerytury, która musi być zabezpieczona. W dziedzinie przedstawicieli handlowych mamy od lat obowiązek łączenia z systemem emerytalnym z aktualną składką w wysokości 509,36 miesięcznie. Trzeba to najpierw zarobić, biorąc pod uwagę również inne obowiązkowe opłaty - ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenie zdrowotne, opłaty IHK i wiele innych kosztów. Pomijając fakt, że obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne wydaje się być jedynie marnowaniem pieniędzy.

509 euro to oczywiście szaleństwo, nie chcę nawet sobie wyobrażać. Wyobraź sobie, że żyjesz tylko po to, żeby płacić różne ubezpieczenia i zabezpieczenia na starość. Przy takim obciążeniu oczekiwanie życia nie wzrośnie, a w najgorszym przypadku nic z tego nie będzie mieć. W zasadzie jest to nie do przyjęcia dla państwa opiekuńczego....

Napisany przez Baldur74
Uważam, że 509 EUR nie jest dużo, to jest 6000 / rocznie lub to, co ktoś o zarobkach 30 000 brutto wpłaca przy 19% składce na ubezpieczenie emerytalne (zaokrąglone).

Po 30 latach wpłacania nie osiągnie się kapitału, z którego można by było żyć do końca życia. Aktualnie nie ma co liczyć na efekt z procentem od procentu.

509 EUR to opłata standardowa - w razie potrzeby może być potrzebnych jeszcze więcej środków.
Jeśli pójdzie źle, to już sam/sama zobaczysz, gdzie stoisz.
cy

Napisany przez Baldur74
Jednak przedsiębiorca pracujący na pełen etat musi po prostu mieć tę kwotę. Przecież samozatrudniony też chce mieć z czego żyć na starość.

Inaczej niż matka, która pracuje kilka godzin tygodniowo na własny rachunek, gdy istnieje dodatkowy główny dochód w rodzinie.

Myślę, że w ogóle przedsiębiorcy mają tendencję do oszczędzania zdecydowanie za mało na starość, a czasem nawet źle inwestują, na przykład w szarej strefie w podejrzane projekty.

Ciekawe byłoby zadać pytanie, ile np. właściciel kiosku powinien zaoszczędzić, jeśli nie ma ubezpieczenia emerytalnego i powiedzmy, że na pewno będzie żył od 65 do 90 roku życia, czyli 25 lat. Obawiam się, że szybko dochodzimy tu do pół miliona.

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli właściciel kiosku chce grać na pewno, ustala potrzebną sumę na wieczną rentę, zakładając wymaganą wysokość renty i średnie oprocentowanie, w razie gdyby po 25 latach życia jeszcze coś zostało.
Zakładając, że chce on otrzymywać miesięczną rentę w wysokości 2000€, a jego kapitał podczas rentowania jest oprocentowany na poziomie 3%, właściciel kiosku potrzebuje kapitału w wysokości 800.000€.
Chociaż nie będzie dochodziło do zmniejszenia kapitału, ponieważ chodzi o wieczną rentę, inflacja będzie istnieć za 20 czy 2000 lat.
Powinien więc pospieszyć się ze oszczędzaniem.
Lub też zaakceptować jedną z tu oferowanych inwestycji z gwarantowanym oprocentowaniem na poziomie 30% rocznie.

Napisany przez Baldur74
2000 * 12 Monate * 100/3 = 800.000 super; potrafię też liczyć :-)

Po odliczeniu podatków i ubezpieczenia zdrowotnego, 2000 to około 1200-1300 do życia.

Problemem jest to, że zakładając, że ma te 800.000 i ma już 65 lat, czyli wszystko zrobił dobrze :-) co będą warte 2000/miesiąc za 20 lat i składki na ubezpieczenie zdrowotne prawdopodobnie będą również astronomi. Musi zdecydowanie sięgnąć po kapitał.
Myślę, że w każdym razie potrzebuje pewnego udziału w akcjach dywidendowych. Zwykle wzrost dywidendy przewyższa inflację.

Przed opodatkowaniem i ubezpieczeniem zdrowotnym 2000, można przeżyć na około 1200-1300.

To jest bzdura. Najpierw zakłada się, że osoba samozatrudniona nie ma ubezpieczenia emerytalnego (ani prywatnego, ani ustawowego), a następnie jej emerytura jest opodatkowana w całości. Każdy ma świat tak, jak mu się podoba. To nie działa w ten sposób, obliczenia mają kilka poważnych wad.
1. Przyjmijmy, że właściciel kiosku decyduje się na rentę na życie w wieku 65 lat. Ponieważ jest to renta na życie, obowiązuje opodatkowanie dochodami w wysokości 18%. Przy miesięcznej wypłacie renty w wysokości 2000 € musiałoby zostać opodatkowanych tylko 360 €. Oczywiście po odliczeniu kwoty wolnej od podatku.
2. Jeśli nasz fikcyjny właściciel kiosku jest prywatnie ubezpieczony, składka do niego oczywiście nie wzrośnie do nieba. Takie wizje rodem z dyskusji przy piwie nie są warte kontynuowania. W ostateczności samozatrudniony zawsze może skorzystać ze standardowej taryfy, w której jego rezerwa na starość może zmniejszyć składkę lub dokonać zmiany taryfy zgodnie z § 204 Ustawy o działalności ubezpieczeniowej.
3. W przypadku emerytury na życie nie ma konieczności wydawania kapitału, ponieważ nic nie jest spożywane, inaczej nie byłaby to renta na życie.
4. Strategia dywidend może być jednym z elementów. Porozmawiaj z akcjonariuszami Telekomu sprzed lat, na pewno się z Tobą zgodzą.

Napisany przez Baldur74
Znam kilka przypadków wśród znajomych, gdzie prywatna opieka zdrowotna dla emerytów kosztuje od 600 do ponad 800 zł miesięcznie. Więc co w tym jest nierealistyczne? Dlaczego jest nierealistyczne, że ktoś zawsze pracował na własny rachunek. Wierzę, że to się wystarczająco często zdarza. Ponadto, jak dużo to zmienia, jeśli ktoś np. pracował jako pracownik do 35 roku życia, a potem otrzymuje 300 EUR emerytury ustawowej. To niewiele zmienia w podstawowym problemie. I na koniec, nie wziąłbym Waszych oszczędności w wysokości 800 000 EUR, aby dać je na ubezpieczenie emerytalne i uzgodnić rentę do końca życia. Dywidendy: Jeśli spojrzeć na wzrost dywidendy BASF, Linde i Allianz w ciągu 12 lat, średnio wzrosły one dwukrotnie. Ale oczywiście są też totalne fiaski jak Thyssen Krupp czy Telekom, które wypłacają z substancji.

Znam kilka przypadków wśród znajomych, gdzie ubezpieczenie zdrowotne emeryta kosztuje od 600 do ponad 800 zł miesięcznie. Dlaczego więc miałoby to być nierealistyczne?

Stwierdzenie samo w sobie jest nierealistyczne. I zaskakujące jest, że każdy, kto mówi o astronomicznych składkach w podeszłym wieku, natychmiast zna dziesiątki ubezpieczonych w swoim otoczeniu, na których te przerażające informacje się sprawdzają. Znając rozwój składek dla ubezpieczonych posiadających polisę, wiemy, że to są opowieści zmyślone, jeśli mówimy o przytłaczającą większości ubezpieczonych. I dlaczego ci biedni oszukani emeryci nie korzystają z drogi do standardowej taryfy, jak już wspomniano, zachowując przy tym zgromadzone rezerwy na starość, to racjonalne wytłumaczenie nadal pozostaje nieznane dla mnie. Poniżej link, który dostarcza rzeczywistych faktów: Bez składki zabezpieczeniowej dla osób powyżej 80 - Magazyn ubezpieczeń

Dlaczego zresztą nierealistyczne jest zawsze pracowanie tylko na swoje konto. Wierzę, że to jest wystarczająco powszechne. Kto twierdził, że to nierealistyczne?

I na koniec, nie wziąłbym 800 000 EUR Waszych oszczędności, aby dać je na ubezpieczenie emerytalne i uzgodnić rentę do końca życia.

Tak. I co z tego? Był to przykład, aby pokazać, że opisany wcześniej scenariusz opodatkowania rent jest nonsensem. I przedstawia drogi, jak można jak najbardziej ograniczyć obciążenie podatkowe w podeszłym wieku.

Dywidendy: Gdy spojrzymy na rozwój dywidend BASF, Linde i Allianz, wzrosły one przeciętnie o 2,5-krotnie w ciągu 12 lat. Jednak oczywiście są również całkowite fiaska jak Thyssen Krupp lub Deutsche Telekom, które wypłacają z substancji.

I ponieważ nie jesteśmy zupełnie oderwani od rzeczywistości, zwróćmy również uwagę na rozwój cen tych dywidendowych gigantów, wybierzmy Allianz i zauważmy, że przez okres 12 lat podczas avizowanej inwestycji stracilibyśmy prawie 2/3 naszych środków. Reinvestycja dywidendy nadal prowadzi do ujemnego wyniku, choć już nie tak katastroficznego.

Napisany przez constein
Cześć,
Planvoll już podjął dobre decyzje za ciebie.
To, co również powinno zostać wzięte pod uwagę, to cała sytuacja finansowa i twoje potrzeby finansowe w prowadzeniu działalności gospodarczej. Kapitał bazowy faktycznie ma sens tylko wtedy, gdy istnieje wysokie obciążenie podatkowe i jest nadmiar gotówki, którego nie będzie się potrzebowało w przyszłości. Wady produktu oraz obciążenie podatkowe (podatek w wysokości 100% w późniejszym wieku) mogą mieć negatywny wpływ. Korzyści podatkowe w okresie oszczędzania są zbyt wysoko cenione. Pozwól doradcy podatkowemu omówić to na podstawie twoich danych. Trzeba również wziąć pod uwagę, że środki w kapitale bazowym nie są dostępne, a częściowo oferowane są wady rentowe. Lepszym rozwiązaniem byłoby elastyczne zabezpieczenie emerytalne. Zacznij od niewielkich składek (mniejsze koszty inicjalne) i dodawaj dowolne wpłaty (np. 1000 €) do oszczędności. Możliwe jest również w dowolnym momencie odłożenie składek lub przerwa w ich opłacaniu. Wycofanie środków z oszczędności zawsze jest możliwe (w zależności od dostawcy musi zostać pewna resztkowa kwota, np. 3000 €). W późniejszym wieku można zdecydować się na korzystanie z podatkowych, ratalnych wypłat lub częściowych rent z różnymi modelami rent. Najważniejszym elementem jest elastyczne inwestowanie w nowoczesne zabezpieczenie emerytalne. Dostępne są różne formy zabezpieczenia, począwszy od zabezpieczenia oprocentowanego (np. 2%), różne zarządzanie aktywami aż do funduszy różnych klas aktywów. Istnieje również wiele dobrych dostawców oferujących transparentność oraz wsparcie (makler). Pozwól sobie na niezależne porady w spokoju.
Pozdrowienia, Dirk Constein

Napisany przez Sonicx
Jestem również kandydatem do skończenia jako osoba potrzebująca pomocy społecznej w podeszłym wieku.

Jestem samozatrudniony od 5 lat i ledwo udaje mi się oszczędzać. Inwestuję w akcje, co trochę przynosi zysków, ale jest trudne i ryzykowne. Oszczędzam na rachunkach oszczędnościowych, ale oprocentowanie jest bardzo niskie... wiecie o co chodzi.

Otrzymam coś w okolicach 248 € z tytułu ustawowej emerytury, ponieważ nie pracowałem zbyt długo. Prywatne ubezpieczenie emerytalne zapewni mi 145 €...

Nie mogę sobie pozwolić na nieruchomość, ponieważ ceny tutaj, gdzie mieszkamy, są zbyt wysokie i przede wszystkim trudno dostępne. Kiedy ją spłacę, będę mógł wziąć pożyczkę na remont, ale to będzie za 35 lat albo znacznie wcześniej (remont)

Poprosiłem o wycenę rządowego programu emerytalnego Rürup, raz od firmy LVM i raz od firmy Provinzial. Provinzial jest związany z funduszami.

To, co mnie szokuje, to słabe oprocentowanie, BRAK GWARANCJI na najlepsze oprocentowanie i wypłacanie środków. Po 10 latach ciężkiej pracy...otrzymam tylko 124,50 € miesięcznie...

Musiałbym obecnie oszczędzać około 500-600 € miesięcznie na starość, co znacząco ograniczyłoby moje życie. Prawie niemożliwe z dwójką dzieci i żoną...

Tak, masz rację - ale musisz zacząć działać.

Jesteś ubezpieczony prywatnie? Pierwszym krokiem byłoby zainwestowanie zwrotu składek na konto oszczędnościowe.

Następnie oblicz 20% swojego zysku i odłóż go na bok, żeby ćwiczyć oszczędzanie.
Bo chcesz tego czy nie, prawnie jesteś zobowiązany do zapewnienia sobie zabezpieczenia na przyszłość. To tylko sprawiedliwe. Część osób samozatrudnionych musi o siebie zadbać, a sytuacja, gdzie niektórzy nie muszą, na dłuższą metę nie może funkcjonować.

Dziesięć lat - emerytura - nie jest dokładne. Prawdopodobnie masz na myśli okres gwarantowanej wypłaty emerytury? To nie to samo co faktyczny okres wypłacania twojej emerytury. Emerytura jest wypłacana dożywotnio. Okres gwarantowanej wypłaty oznacza czas, w którym pozostała suma jeszcze jest dostępna dla spadkobierców. Po zakończeniu tego okresu nie przewiduje się już żadnej wypłaty. Jednak w przypadku planu Rürup nie ma zazwyczaj wypłaty dla spadkobierców, chyba że uwzględnisz dodatkową opcję za dodatkową opłatą.

Jeśli finansowo jest ciężko - przy dwójce dzieci i mam nadzieję, że twoja żona pracuje na umowie ubezpieczenia emerytalnego, to może rozważ Riester - ze względu na dofinansowanie, jako alternatywę? Możesz to przeliczyć.

I oczywiście porównaj oferty innych towarzystw. Programy porównywania ofert przez rzeczywistych niezależnych maklerów dają dobre informacje.

Uważam, że 509 EUR to nie dużo, to jest 6000 / rocznie lub to, co płaci ktoś o zarobkach 30.000 brutto przy składce na ubezpieczenie emerytalne 19% (zaokrąglając).

Przykładowo, po 30 latach wpłacania, nie osiągnie się kapitału, z którego można by żyć do końca życia. Na efekt procentowy na procent nie ma co liczyć.

...z tą różnicą, że osoba zarabiająca 30.000 euro brutto jako pracownik płaci tylko połowę tej sumy. Drugą połowę dodaje pracodawca.
Samozatrudniony musi sfinansować całą kwotę w stu procentach!

Napisany przez constein
Cześć Sonicx, LVM i Provinzial nie są największym hitem! Skoro masz niewiele teraz i interesujesz się akcjami, idealnym rozwiązaniem dla Ciebie jest nowoczesne ubezpieczenie emerytalne. Jest to oszczędzanie w funduszach w ramach ubezpieczenia (zwane ubezpieczeniem emerytalnym z funduszami). Nie rozumiem Twoich obaw co do gwarancji, gdy inwestujesz w akcje! Najlepszą gwarancją jest uważność i (ważne) jak mogę zabezpieczyć i wypracować zyski, zawsze zachowując przejrzysty obraz z oprocentowaniem, zarządzaniem majątkiem po dość szerokim spektrum funduszy różnych klas aktywów. Zawsze można bezpłatnie zmienić opcje. Wypłaty w trakcie gromadzenia, dopłaty, przerwy w składkach i zwolnienia z nich zawsze możliwe, a dopiero w późniejszym wieku (najpóźniej w wieku 85 lat) decydujesz, czy emerytura i jaką? albo w połączeniu z kapitałem(konieczny plan wypłat) opcje inwestycyjne pozostają bez zmian. Takie umowy są też często przez kogoś, jak ja, wspierane w inwestycjach. Uważam, że 6-8% rocznie zabezpieczony na możliwe! Pozdrawiam constein

Napisany przez Sonicx
@ oszukany...

Tak, renta jest wypłacana dożywotnio, także teraz to zobaczyłem. Mój błąd...

Moja żona również prowadzi własną działalność gospodarczą, ale zarabia znacznie mniej.

Obaj nie mamy prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, ponieważ jesteśmy oboje przewlekle chorzy i nikt nas nie przyjmie, a jeśli już to będzie to niewyobrażalnie drogie.

Więc tutaj pełne ryzyko :-) Chorzy i samozatrudnieni, bez wykształcenia i kwalifikacji poza tym, co robię.

20% zysku... muszę sobie dokładnie obliczyć, co to oznacza dla mojego życia.

Napisany przez Sonicx
Nie mogę znaleźć informacji, ile z moich składek na rentę Rürup zostaje mi odjętych, aby zapłacić prowizję przedstawicielowi. Oznacza to, że jeśli wpłacę 100 €, czy ostatecznie wpłacę tylko 90 €, ponieważ dziesięć idzie do kieszeni pośrednika? (To tylko przykład, chociaż banalny)

Wiem o moim prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym, które zawarłem 11 lat temu, że nadal nie odnotowałem zysku, więc gdzie jest kasa??

Powinno być podane pod pozycją Opłaty za zawarcie i zarządzanie!
Niemniej jednak nie znajdziesz tam dokładnej kwoty, którą pośrednik otrzymuje. Jest to również indywidualne, zależne od umowy zawartej z daną firmą.

Jakiego rodzaju prywatne ubezpieczenie emerytalne Pan/Pani posiada? - konwencjonalne - z funduszem inwestycyjnym - być może angielskie?

Jeśli wpłacę 100 €, to w końcu wpłacę tylko 90 €, ponieważ dziesięć euro trafia do kieszeni pośrednika? (To tylko przykład, choć błahy)

To wcale nie jest błahe. Ale przesadzone. Zakładajmy, że ostatecznie w zależności od towarzystwa 0% do 4% idzie do pośrednika przy zamknięciu umowy.

Wiem z mojego prywatnego ubezpieczenia emerytalnego, które zawarłem 11 lat temu, że nadal nie osiągnąłem zysku, więc gdzie jest ta kasa??

Prawdopodobnie znajduje się w rezerwie ubezpieczyciela. W przypadku ubezpieczenia emerytalnego z ubezpieczeniowymi funduszami kapitałowymi, w zależności od modelu, również tam i jako specjalne aktywa w funduszach.
Koszty zamykające mogą być prawdopodobnie rozliczone już na początku z ratami oszczędzania, a u dobrych dostawców saldo przechodzi na plus po około 10 latach, w zależności od tego, czy i jakie dodatkowe ubezpieczenia są uwzględnione.
Wprowadzenie rozłożenia kosztów zamykających na 60 miesięcy nastąpiło dopiero w ramach reformy VVG.

Napisany przez Sonicx
Mam konwencjonalne.

Opłaty zakończenia i zarządzania? Nie, nic takiego nie ma przy obydwu ofertach. Przedzierałem się przez to praktycznie z lupą. Muszę się dowiedzieć...

Napisany przez JanKerber
Właśnie utworzyłem nowy wątek, ponieważ także mnie to interesuje.
Chciałbym zapytać, czy ktoś ma doświadczenia z firmą Canada-Life?

Napisany przez Hedger99
Temat emerytury dla osób prowadzących działalność gospodarczą będzie nadal stanowić duże wyzwanie dla wielu osób. W tym wątku już poruszono kilka kwestii dotyczących dostępnych dla osób prowadzących działalność możliwości. Jednakże, aby prawdziwie pomnożyć swoje pieniądze - po odjęciu inflacji i opłat - nie da się uniknąć rynku akcji. Przy długim horyzoncie inwestycyjnym wynoszącym co najmniej 10, a jeszcze lepiej ponad 15 lat, ryzyko straty zbliża się do zera. Jednakże nie wystarczy inwestować tylko w kilka akcji dywidendowych, należy dokonać szerszego rozproszenia. W dzisiejszych czasach nawet inwestorzy indywidualni mają dobre możliwości skorzystania z zalet rynku akcji w sposób niedrogi i prosty. Nie jest do tego potrzebny doradca finansowy ani bankowy, każdy może samodzielnie skomponować swoje portfele inwestycyjne.

Na tej stronie wymienione są pewne mity, a przede wszystkim zalety korzystania z rynku akcji zostały dobrze podsumowane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata