Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: PWTN - Polskie Towarzystwo Naukowe

Napisany przez ADMCI4
Comunicado de prensa Manipulacje rezerwacją w jednym z przedsiębiorstw zależnych Panalpina ujawnione Skrajne działania niezgodne z przepisami ze strony pracownika kierowniczego Panalpina Airfreight Management AG w Bazylei doprowadziły do straty w wysokości 33 mln CHF. Dyrektor generalny Bruno Sidler przejmuje odpowiedzialność za ten wyjątkowy incydent i z własnej woli opuszcza firmę natychmiastowo. Panalpina prognozuje, że mimo tej straty w 2005 roku osiągnie zysk konsolidowany wyższy niż w poprzednim roku. Wadliwy pracownik, który pracował w firmie od ponad 20 lat, celowo i z premedytacją unikał wewnętrznych kontroli. Udało mu się zatuszować straty spowodowane własnymi manipulacjami rezerwacji przez okres 14 miesięcy. Manipulacje zostały odkryte przez odpowiednie kierownictwo w połowie grudnia, a pracownik został odwołany ze stanowiska. Wewnętrzne dochodzenie, w którym uczestniczyli także przedstawiciele firmy audytorskiej PricewaterhouseCoopers, ustaliło w ciągu ostatnich dwóch tygodni łączną kwotę szkód i stwierdziło, że manipulacje te są wyjątkowe w swoim rodzaju. Obecnie nie ma dowodów na to, że pracownik osiągnął z tego tytułu korzyści osobiste. Strata wynikająca z manipulacji rezerwacją wpłynie negatywnie na wynik konsolidowany za 2005 rok w wysokości około 22 mln CHF oraz na wynik konsolidowany za 2004 rok w wysokości około 11 mln CHF. Mimo tych jednorazowych korekt Panalpina przewiduje, że w 2005 roku osiągnie zysk konsolidowany wyższy niż w poprzednich latach. Po zakończeniu wewnętrznego dochodzenia podjęto decyzje, które natychmiast zatrzymały straty spowodowane przez pracownika. Dodatkowo podjęto dalsze środki organizacyjne, aby zapewnić, że incydent ten pozostanie izolowanym przypadkiem. Rada nadzorcza postanowiła zgłosić sprawę do prokuratury wobec wadliwego pracownika. Po decyzji Bruno Sidlera o podaniu się do dymisji, obowiązki tymczasowego przewodniczącego zarządu przejął Gerhard Fischer. Grupa Panalpina Grupa Panalpina jest jednym z wiodących na świecie dostawców usług transportowych i logistycznych. Przedsiębiorstwo skupia się głównie na międzykontynentalnej spedycji lotniczej i morskiej oraz związanych z nimi rozwiązaniami zarządzania łańcuchem dostaw. Dzięki dogłębnemu know-how branżowemu i zaawansowanym systemom informatycznym Panalpina może oferować swoim klientom globalne, zintegrowane rozwiązania transportu door-to-door dostosowane do indywidualnych potrzeb. Grupa Panalpina działa w gęstej sieci z około 500 własnymi biurami w 80 krajach. W kolejnych 60 krajach współpracuje ściśle z partnerami. Przedsiębiorstwo zatrudnia około 13 000 pracowników. Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt: Media Relations Martin Spohn Telefon +41 61 226 11 66 martin.spohn@panalpina.com Konferencja telekonferencyjna dla analityków odbędzie się o godzinie 10:30 czasu środkowoeuropejskiego. Więcej informacji można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce Relacje Inwestorskie/Kalendarz Finansowy W celu uzyskania dalszych informacji odwiedź stronę www.panalpina.com Jeśli nie chcesz otrzymywać informacji od naszego biura prasowego, kliknij tutaj lub skontaktuj się z osobą podaną powyżej.

Napisany przez 2cybercrash
Takie komunikaty użytkownicy mogą bez problemu skopiować, przeczytać itp. Większość z nich zna już ten komunikat. Nie ma powodu, aby kopiować tych komunikatów wielokrotnie na portalu giełdowym! Jedynym powodem do zacytowania komunikatu jest dodanie własnego komentarza. Więc co cybervir wyciągnął z tego komunikatu? Czy zainwestował w PWTN? Czy zareagował odpowiednio? Brak reakcji? Kupić więcej? Sprzedać? Poczekać. Śledź komunikaty, itp. Byłoby wskazane, gdyby użytkowniczki i użytkownicy w końcu zrozumieli cel i korzyści wynikające z prowadzenia dobrze zarządzanego portalu giełdowego i nie zapełniali całej przestrzeni pamięci wielokrotnie skopiowanymi komunikatami.

Napisany przez ADMCI4
Zawsze myślałem, że to forum dyskusyjne. Powinno być zatem dozwolone publikowanie zgłoszenia bez osobistego komentarza - jako podstawy dyskusji. Zgodnie z zasadami użytkowania forum, nie jest to zabronione. Po prostu chciałem się zastanowić, w jaki sposób ta informacja prasowa została przez was odzwierciedlona w kursie PWTN. Nawiasem mówiąc, ja także mogę obejść się bez niestosownych lub niezwiązanych z tematem odpowiedzi. Zwłaszcza jeśli chodzi tylko o zwiększenie liczby wpisów. Dlatego właśnie przeniosłem się z Cash tutaj.....a znasz Cash (!?)...i wiesz, kto tam zawsze szerzy swoje napady cholerii. Jak już mówiłem, mogę na to się zrezygnować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata