Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zwiększenie ubezpieczenia na życie za pomocą oszczędności budowlanych

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Potrzebuję twojej pomocy. Moi rodzice zawarli dla mnie umowę oszczędnościową na budowę już dawno temu, na której również zostało już sporo zaoszczędzone. Ponieważ nie wyobrażam sobie, że kiedykolwiek kupię lub zbuduję Dom, chciałbym inaczej wykorzystać umowę oszczędnościową na budowę. W międzyczasie zawarłem ubezpieczenie na życie, w które wierzę, że przyniesie znacznie więcej. Czy mogę wpłacić środki z umowy oszczędnościowej na budowę na ubezpieczenie na życie? Pozdrowienia. Gobi28

Napisany przez Planvoll
Cześć wszystkim. Potrzebuję waszej pomocy. Moi rodzice zawarli dla mnie umowę oszczędnościową na cele budowlane w zamierzchłych czasach, na które już uzbierało się sporo środków. Ponieważ nie wyobrażam sobie kupna ani budowy domu, chciałbym wykorzystać tę umowę oszczędnościową w inny sposób. W międzyczasie mam ubezpieczenie na życie, w które mam wiarę, że przyniesie znacznie większe korzyści. Czy mogę przenieść środki z umowy oszczędnościowej na ubezpieczenie na życie? Pozdrowienia. Gobi28 Egzotyczne pytanie! Mogłeś równie dobrze zapytać, czy mogę wpłacić pieniądze na polisę na życie!

Napisany przez ADMCI4
Dlaczego to nie miałoby zadziałać? Musisz tylko sprawdzić, czy możesz już wypowiedzieć umowę oszczędnościową. Jeśli istnieje od dłuższego czasu, to na pewno się uda.

Napisany przez PI112
Cześć, umowę oszczędnościową zawsze można wypowiedzieć. Jednakże należy pamiętać o ewentualnym terminie wypowiedzenia oraz możliwej utracie dofinansowania państwowego. Wpłaty na ubezpieczenie na życie nie muszą zawsze być możliwe, ale w większości przypadków jest to możliwe. Ponadto należy zwrócić uwagę na istniejącą umowę, która ewentualnie może podlegać tzw. Novation. Oznacza to, że wpłaty na umowę ubezpieczenia na życie zawartą przed 01.01.2005 r. (która wypłacana jest bez podatku) mogą mieć szkodliwy wpływ. Widzisz, Twoje pytanie niestety nie może być odpowiedziane jednym prostym tak lub nie. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Więc radziłbym Ci lepiej pozostawić pieniądze na koncie oszczędnościowym zamiast w swoim ubezpieczeniu na życie.Zakładam, że twój doradca, który wcisnął Ci to ubezpieczenie na życie, prawdopodobnie nie powiedział Ci, jak wysokie są tam koszty.Jeśli oszczędzasz 100 euro, to już na wstępie 30 euro miesięcznie idzie na koszty.Bausparvertrag ma niskie oprocentowanie, ale struktura kosztów jest po prostu lepsza.Słowo klucz to TAK NAPRAWDĘ OSZUSTWO w ubezpieczeniach na życie.Jeśli chcesz zrujnować pieniądze masowo i długoterminowo, to zrezygnuj z oszczędności w Bausparvertrag i wpłać pieniądze na LV.Aby dowiedzieć się więcej, skontaktuj się z firmą Multiservice Finanzcoaching GmbH, która współpracuje z prawnikami ds. ochrony konsumenta i przyniesie światło w tę ciemną sprawę.Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Przy wszystkich ofertach i możliwościach, jakie obecnie istnieją do zabezpieczania przyszłości, na przykład poprzez ubezpieczenie na życie, oszczędzanie na budowę domu czy inne sposoby, oraz ciągłe przekształcenia, nikt już nie potrafi się w tym wszystkim połapać. Sam nie jestem ekspertem finansowym (zwykły pracownik zarabiający swój pieniądze w branży motoryzacyjnej), ale mogę powiedzieć jedno. Dla mnie doradca finansowy, zwłaszcza mój własny, już nie zapuka do moich drzwi. Miałem spotkanie z doradcą z firmy Multiservice Finanzcoaching GmbH. Krótko poczytałem o niej w Internecie i przeczytałem parę rzeczy. Co do poradnictwa tej firmy, jestem bardzo zadowolony. To, co tu pisze pan M, potwierdzam jako bardzo zadowolony klient tej firmy. Doradcy przede wszystkim edukują i nie próbują wcisnąć mi dodatkowych produktów finansowych ani mnie zepchnąć w róg, w którym będę się czuł nieswojo. Dlatego moja rada dla Gobi28 to, żebyś skontaktował się z tą firmą, doradcy są bardzo obiektywni, ale jednocześnie stanowczy. Wszystkie argumenty, które po głębszym zastanowieniu nie mogą być inaczej, są również udowadniane. Być może ludzie z tej firmy będą w stanie pomóc także Tobie, co zrobić z oszczędnościami z budowy domu, ponieważ sobie wyobrażam, że ludzie usłyszą tyle rzeczy i nie wiedzą już komu wierzyć, prawda? Pozdrowienia Twój Grzegorz

Napisany przez Gerd
Cześć Multiservice Finanzcoaching GmbH. Faktycznie warto zajrzeć na ich stronę internetową. Sprawdzamy życzenia naszych klientów! W wielu dziedzinach nasi klienci mogą, na naszą rekomendację, zawierać jedynartne produkty i taryfy. Te oferty są szczególnie korzystne dzięki brakowi prowizji i obniżeniu kosztów zarządzania, a także charakteryzują się najwyższą rentownością. To zwykła struktura handlowa, jak wiele innych. Każdy może tam pracować i po krótkim okresie szkolenia doradzać klientom. Warto się nad tym zastanowić. Niemniej jednak, moje pierwsze pytanie brzmiałoby: po co ubezpieczenie na życie. Do czego one są dobre? Zdecydowanie nie jako inwestycja pieniężna. Multiservice Finanzcoaching GmbH Za kwotę 184 euro konsument otrzymuje ekspertyzę dotyczącą szans powodzenia, kosztów, obrony prawnej pozasądowej wraz z korespondencją, doradztwem telefonicznym, mediacją i negocjowaniem porozumień między stronami, zanim zostanie mu niepotrzebnie wydana duża suma pieniędzy na adwokatów Czy każdy musi zapłacić za przegląd swoich umów? Mathias Ehlgötz, wraz z zespołem bankowców, doradców finansowych i prawników ochrony konsumenta, oferuje każdemu konsumentowi dogłębne przeglądanie wszystkich umów związanych z pieniędzmi, ubezpieczeniami i emeryturą. W ten sposób ewentualne niebezpieczne luki są zamykane, zbędne i bezcelowe wydatki, które są etyczne, moralne lub ekonomicznie wskazane, są zatrzymywane lub korygowane. Tak więc istnieje nadzieja i żywe dowody na to, że właściwi doradcy mogą naprawdę pomóc. Każdy może sobie wyrobić własne zdanie.

Napisany przez ADMCI4
Jestem nieco zaskoczony wypowiedziami Gerda. Sam byłem doradzany przez firmę Multiservice GmbH z Karlsruhe w jesieni 2007 roku i jestem dotychczas bardzo zadowolony z usług, które mi zaproponowano. Informacje, które otrzymałem od doradcy, były dla mnie dość nowe i nie były dotychczas tak szczegółowo omawiane i wyjaśniane przez mojego własnego bankiera (który jest moim doradcą finansowym). Chociaż nie sprawdziłem, na ile doradcy są wykwalifikowani, mogę powiedzieć, że mój doradca odpowiedział na moje pytania i sugestie w sposób pełny z mojej najwyższej satysfakcji. Ponadto adwokaci ds. ochrony konsumentów, którzy są partnerami firmy Multiservice, odzyskali dla mnie dużą kwotę z wartości wykupu mojego zakończonego ubezpieczenia na życie. Uważam, że forum jest ważne do swobodnego wyrażania swojego zdania. Ale uważam, że jest nie fair i niesprawiedliwe, gdy ktoś po prostu coś pomija, nie sprawdzając tego samodzielnie lub, co lepsze, nie mając z tym własnego doświadczenia. Nawet ja, bardzo rozczarowany swoim bankierem i produktami, które mi sprzedał, nie zachowuję się bezczelnie, ponieważ również w tym przypadku nie mam zbyt dużego doświadczenia, ale po prostu zobaczyłem, co mi przynosi korzyść finansową. Pozdrowienia z regionu Schwaben.

Napisany przez Gerd
Przepraszam. To nie są moje wypowiedzi. Można to przeczytać na stronie internetowej tej firmy. Co do tych 184 €, po prostu zadałem pytanie, czy tak jest. To byłby już szok.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Gerd, właśnie natrafiłem na Twoje posty na tym forum. Jeśli jesteś jeszcze zainteresowany, chętnie odpowiem na Twoje pytanie w miarę moich możliwości. Przecież jestem klientem Multiservice od 2006 roku. Pierwsza weryfikacja wszystkich moich umów, w tym ubezpieczenia na życie/emerytalne, umowy oszczędnościowe i Fundusze inwestycyjne, była całkowicie bezpłatna. Co do 184 EUR, jest to opłata roczna, która ma znaczenie tylko wtedy, gdy planujesz zgłosić roszczenia o odszkodowanie wobec swojego banku, dawnego doradcy lub wcześniej podpisanych produktów. W zamian otrzymujesz wszystkie wymienione przez Ciebie usługi, takie jak telefoniczne porady prawne od prawnika, korespondencję pozasądową, negocjowanie ugody itp. itd. Jeśli mogę dodać, jest niewiele firm finansowych, które pomogą Ci odzyskać część utraconych środków poprzez wcześniej podpisane produkty, a po drugie - myślę, że wszyscy się zgodzimy, że opłata roczna w wysokości 184 EUR jest bardziej niż korzystna. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrowienia, Wilfried

Napisany przez PI112
Cześć Wilfried, czy masz ubezpieczenie ochrony prawnej? Jeśli tak, to zastanawiam się, dlaczego potrzebne jest wydanie 184€. Jeśli masz ubezpieczenie z Multiservice, to pytanie brzmi, dlaczego sprzedaje ci się dodatkowe ubezpieczenie i pobiera się dodatkową opłatę za składowe już w nim zawarte. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Cześć Chris, Cały proces ma sens tylko wtedy, gdy ktoś nie ma ubezpieczenia ochrony prawnej lub nie otrzymał pokrycia kosztów dla danego przypadku. Wtedy, gdy ja nie miałem pokrycia kosztów z mojego ubezpieczenia prawno ochronnego, to dla mnie była to dobra oferta: zapłaciłem 184 EUR i otrzymałem ponad 3700 EUR od firmy Multiservice. Dla mojego brata adwokaci i doradcy z Multiservice cofnęli przepłaconą finansowanie i znaleźli tańsze rozwiązanie, mimo ustalonego oprocentowania. Dzięki temu mój brat teraz oszczędza około 4500 EUR rocznie i chętnie zapłacił 184 EUR. Przy istniejącym ubezpieczeniu ochrony prawnej nie trzeba płacić 184 EUR. Dziękuję za Twój komentarz, Chris. Życzę miłego tygodnia Wilfried

Napisany przez Gerd
Cześć Gdy słyszę, jakie spektrum jest tu objęte tymi 184€, to cena wydaje się dość wysoka.

Napisany przez WisteriaPearl
Cześć, mam dla ciebie podobną wskazówkę dotyczącą obecnego salda. Możesz teraz ponownie otrzymać odsetki na koncie bieżącym! To również sposób na sensowne zagospodarowanie swoich pieniędzy. Pozdrowienia

Napisany przez Klinge08
Cześć wszystkim, chociaż ostatni post w tym wątku jest już sprzed jakiegoś czasu, chciałbym przywrócić wątek do życia. Moja znajoma była do niedawna obsługiwana przez tę firmę i początkowo była bardzo zadowolona, ale jej punkt widzenia na temat firmy Multiservice GmbH się zmienił. W skrócie o sprawie: Znajoma posiadała kilka umów ubezpieczeniowych, głównie w Allianz. Oprócz kilku umów rzeczowych (na mienie, OC, ochronę praw, NNW itp.) posiadała również ubezpieczenie na życie z 1994 roku (oprocentowanie gwarantowane 4%) oraz umowę Riestervertrag, działającą od pewnego czasu. Do pierwszego spotkania doszło jakaś forma kontaktu pomiędzy Multiservice a moją znajomą. Umówiono spotkanie, które odbyło się tak, jak wiele innych opisuje: poznawanie się, brak sprzedaży produktów, kompleksowa konsultacja miała miejsce dopiero na drugim spotkaniu. W trakcie drugiego spotkania zaproponowano jej następujące rzeczy (Umów rzeczowych nie wspominam, ponieważ nie mają one znaczenia): Umowa Riestervertrag w Allianz zostanie zawieszona, środki zostaną przeniesione na konto Riesterdepot --> ponowne koszty zawarcia umowy, w depozycie znajdują się poszczególne fundusze Hanse-Fonds. Gdy przyjrzymy się wynikom funduszy, nie można zauważyć obietnicy uzyskania zysku w wysokości 6-8%, niezależnie od okresu od 1 roku, 3 lat, 5 lat do 10-20 lat. W zasadzie opłaca się zawierać umowę Riester, zwłaszcza jeśli osoba ma małe dzieci, dla których płyną dopłaty w wysokości 300€, w innym przypadku nie jestem zwolennikiem, wysokie koszty itp. Ale według Multi-Service wszystkie tego typu produkty ubezpieczeniowe nie są rentowne, a oni oferują znacznie lepsze produkty, a mimo to ponownie proponują umowę Riestervertrag, tym razem w banku, a nie w największym towarzystwie ubezpieczeniowym? No cóż... Ale to jeszcze nie wszystko: Aby sfinansować ponowne koszty zawarcia umowy Riesterdepot, zlikwidowano już wspomniane ubezpieczenie na życie, które zresztą było wolne od podatku z oprocentowaniem minimalnym 4%. Ale to wciąż za mało. Doradzono klientce opłacenie kosztów zawarcia (około 3.000€) na Riesterdepot z wartości wykupu ubezpieczenia na życie i wpłacenie reszty (około 4000€) na konto. W momencie zakończenia umowy klientka otrzymałaby zwrot kosztów zawarcia umowy?!? Wszystko w porządku, ale nie zostało jej powiedziane, że koszty zawarcia dla pośrednika nie podlegają zwrotowi. Ponieważ klientka nie zapłaciła Sutor Bankowi kosztów strony pośredniczącej, rozłożonych na pierwsze 2-5 lat zgodnie z zwykłą praktyką, ale z własnego kapitału z wolnego od podatku ubezpieczenia na życie, klientka nie ma prawa do częściowego zwrotu prowizji. Innymi słowy, 3.000€ poszło na marne. Uważam, że ta praktyka jest naprawdę nieetyczna, nie moralna i przede wszystkim zupełnie niezgodna z zasadami ekonomicznymi. Argumentacja była następująca: Nie można zakładać, że klient po kilku miesiącach czy latach zmieni zdanie i zechce zrezygnować, dlatego prowizja jest niewypłacalna od samego początku, a potem niech się dzieje co chce...? Oczywiście została ona skuszon a typowymi slogany architektury finansowej dotyczącymi czerpania większych zysków z ubezpieczenia na życie/emerytalnego itp. Ale szczerze mówiąc, dlaczego ktoś miałby mieć pieniądze do rozdania? Wypowiedzi traderów polisowych typu ""Kupujemy Twoją polisę za podwójną wartość wykupu"" to tylko sztuczki dla klientów, bo umowy nie są w rzeczywistości wypowiadane, tylko skupione i wypłacane normalnie na koniec, do firm, które skupują polisy. Przykład: normalna wartość wykupu 3.000€. Trader polisowy (czyli Multi-Service) płaci za to 6.000€. Klient zadowolony myśli, że to dobra transakcja. Ale nie zauważa, że umowa, nawet zawieszona, przyniosłaby 12.000€. To oznacza, że klient traci 6.000€, podczas gdy trader zyskuje 6.000€!!! Ale o tym nikt nie mówi... W przypadku mojej znajomej, zamiast 7.200€ wartości zwrotu były to 7.600€, na które adwokat próbował się odwołać, od miesięcy nie ma dokumentów, przeniesienie środków na depozyt Riester w Sutorbanku wciąż nie zostało zrealizowane, od 5 miesięcy. Podkreślano tylko zysk w wysokości 400€, oczywiście nie wspominając o utracie w przypadku rezygnacji z umowy na życie. Dla Multiservice to naprawdę intratny interes, ale dla klienta oczywiście również, ale z dużą stratą... Miejmy nadzieję, że więcej ludzi nie będzie tak oszukanych.

Napisany przez Naseweis
Co można powiedzieć? Wszystko poszło nie tak! Czy może zaufałeś niewłaściwemu pośrednikowi! Pozdrowienia

Napisany przez pmk
Naseweis pisze: Co powiedzieć? Niestety! albo, zaufałem niewłaściwemu brokerowi! Pozdrowienia
znowu błąd - zasadniczo nie należy ufać żadnemu brokerowi, zwłaszcza jeśli istnieją sprzeczne interesy. Jedyną szansą jest zaufanie własnej ocenie, jeśli wcześniej dostatecznie się zorientowałeś w szansach, ryzyku i kosztach. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić, lepiej trzymać ręce z dala. W takim przypadku lepiej ulokować pieniądze na rachunku oszczędnościowym lub na książce oszczędnościowej.

Napisany przez Klinge08
Nie zgadzam się z ostatnim autorem tego wątku. doradca powinien być obecny, aby poinformować klienta o ryzyku, gdyż jest specjalistą, a klient zazwyczaj jest laikiem...

Napisany przez pmk
Klinge08 pisze: W związku z ostatnim komentarzem wątku, nie mogę się zgodzić. doradca powinien być obecny, aby poinformować klienta o ryzyku, jest to specjalista, a klient zwykle jest laikiem...
Sami podajecie doradcę w cudzysłów Większość doradców to tak naprawdę sprzedawcy, czasami znający się na temacie. To jednak nie jest powód do naiwności. Przecież nikt nie kupiłby samochodu, który poleca mu handlowiec, bezkrytycznie?!

Napisany przez Multiservice
W celu wyjaśnienia niedomówień:

ponieważ zostaliśmy poinformowani o tym poście od Klinga08, chcemy oczywiście zająć stanowisko i, jeśli to możliwe, pomóc dalej.
Na wstępie: To, co uważamy za bardzo imponujące, to fakt, że tutaj piszemy o osobie trzeciej. Osoba znajoma z różnymi umowami, która teraz wydaje się być przez nas obsługiwana (czego nie jesteśmy w stanie zrozumieć, ponieważ nie znamy nazwiska). Być może można nam krótko wyjaśnić, dlaczego piszesz w imieniu trzeciej osoby.

Nasze stanowisko w odpowiedzi na Twój wątek:
W naszych pierwszych spotkaniach zawsze robimy inwentaryzację, a w drugim terminie przedstawiamy propozycje. Optymalizacja kosztów domowych lub budżetu, jak to robimy, powinna być całościowa i zmniejszać koszty, o ile nam to jest możliwe. Dlatego często doradzamy naszym klientom, aby nie oszczędzać pieniędzy w ramach ubezpieczenia, ponieważ zwykle ubezpieczenie niesie za sobą ogromny udział kosztów. Można to łatwo sprawdzić w Google itp.

Nasze podejście, opisane przez użytkownika „Klinga08”, niestety nie jest poprawne! Tego zdecydowanie nie robimy, ani nie dokonujemy skupu polis ani handlu nimi. Co jest poprawne, to że zawsze wykonujemy analizę rentowności takich umów, która wyraźnie pokazuje, ile kosztuje obecne ubezpieczenie i jak może to wpłynąć na sytuację, jeśli teraz wybierzemy tańszą alternatywę. Dlatego zdarza się, że POMIMO zwolnienia podatkowego z starej umowy, zmiana może być bardzo opłacalna. Stare umowy są u nas anulowane przez prawników, aby zapewnić poprawne rozliczenie firmy. Zazwyczaj w rezultacie wypłaty są wyższe o 5-10%. Tak jak opisano w Twoich wyjaśnieniach np. 400 EUR większa wypłata.

Co do deklaracji Hansafonds: Żadna oferowana w naszej firmie strategia inwestycyjna nie składa się wyłącznie z funduszy Hansafonds!! Prawdopodobnie przeglądałeś tylko fundusze z starego wniosku, nie patrząc na aktualną strukturę w banku depozytowym. Chętnie pomożemy Ci zobaczyć aktualną strukturę funduszy. Wreszcie, co do kosztów: Powiedzieliście, że w przypadku Waszej znajomej, cytujemy „Sutorbank nie rozłożył kosztów zamknięcia na 2-5 lat, jak to jest zwykłe, ale klient poprzez swoje ubezpieczenie na życie”. RZECZYWISTOŚĆ: Zawsze klient sam płaci koszty zamknięcia, nigdy to nie robi firma. Pytanie tylko o wysokość i możliwości uzyskania dużego udziału kosztów zamknięcia, np. poprzez zwrot za lojalność. Każde porównanie z produktem Riestera w ubezpieczeniu byłoby znacznie droższe. Do przeczytania https://www.welt.de/finanzen/article2320361/Gebuehren-fressen-die-Riester-Zulagen-auf.html lub również w Finanztest na temat produktów dopuszczalnych do Riestera z 2011 roku.

Na pewno nie rozdajemy niczego, ale z pewnością również nasi klienci nie. Informujemy klientów o kosztach ubezpieczycieli i pokazujemy alternatywne sposoby oszczędzania i budowania majątku. Co zrobi, zależy wyłącznie od niego.
Tak, faktycznie staramy się uświadamiać ludzi, aby otworzyć im oczy bez ślepienia. To, że nasze wskazówki nie zawsze spotykają się z przychylnością, zwłaszcza wśród innych firm i przedstawicieli, jest oczywiste i jesteśmy tego absolutnie świadomi. Dlatego musimy przyznać użytkownikowi pmk rację: Wiara jest dobra, ale kontrola jest lepsza.

Po konsultacji z naszym działem wewnętrznym, do dnia dzisiejszego 22.09.2011 żaden klient nie skarżył się bezpośrednio do nas na brak dokumentów i nie otrzymał ich w rezultacie. Jeśli rzeczywiście tak jest w przypadku Twojej znajomej, prosimy o natychmiastowy kontakt z nami pod naszym numerem infolinii. Nasz bezpłatny numer infolinii dla klientów: 0800 - 90 30 900
Dostępny od 8 do 20. Z poważaniem Multiservice GmbH

Napisany przez Rosengarten
na coś takiego... pojawia się nowy Klinge08, a na to odpowiada nowe Mutiservice. Super, ile osób tu zagląda.

LV z 4%. Chociaż to nie nowość. Ale można to chętnie powtórzyć. 4% gwarancji oznacza 4% na kapitał gwarancyjny. Kapitał gwarancyjny to kwota faktycznie przeznaczona do inwestycji; czyli po wszystkich kosztach. Tylko towarzystwa wiedzą, ile faktycznie trafia do kapitału gwarancyjnego. Zazwyczaj 60 - 80% idzie do kapitału gwarancyjnego. A na to jest gwarancja 4%.

Zgodnie z ustawą o umowach ubezpieczeniowych, od tej gwarancji można odstąpić, jeśli firma ubezpieczeniowa znajduje się w trudnej sytuacji ekonomicznej.

Umieszczanie funduszy w Sutorbank jest raczej nieco drogą przyjemnością, ponieważ chłopaki mają wiele zalet - np. można tam oszczędzać w fundusze już od bardzo niskich kwot, co nie jest możliwe wszędzie. Ale za to pobierają nieco wyższą opłatę. 6-8% prawdopodobnie nie jest stopą zwrotu (na faktycznie zainwestowany kapitał), ale wynikiem (to co fundusz faktycznie zarabia po kosztach i wypłaca). Oznacza to, że na tym trzeba zapłacić jeszcze podatki.

Przy inwestowaniu w fundusze występują zazwyczaj koszty nabycia w wysokości 2,5 - 10%. Ponadto firma pobiera corocznie opłaty bieżące od 0,5 do 3,5%. Do tego dochodzą koszty depozytu. Dobre firmy pobierają opłaty bieżące tylko wtedy, gdy osiągnęły zysk (zazwyczaj te, które były droższe przy zakupie), 90% firm pobiera je nawet w przypadku strat... co powoduje, że faktyczne koszty mogą być znacznie wyższe od zainwestowanej kwoty. Oznacza to, że w przyszłości wydajność musi znacznie wzrosnąć, aby osiągnąć oczekiwane stopy zwrotu.

Tylko 10% wszystkich funduszy na świecie przewyższa odpowiednie indeksy. 90% pozostaje na poziomie indeksu lub poniżej. Jako prosty inwestor powinno się początkowo oszczędzać w produktach, które mają niskie koszty i odzwierciedlają indeks. Niestety, z tego rodzaju produktów pośrednicy niewiele zarabiają (ani agenci ani banki/ubezpieczenia), więc zazwyczaj są one rzadko oferowane.

Przy każdym dokonywanym zakupie należy dokładnie zastanowić się, czy produkt jest dobry. To nie dotyczy tylko dziedziny finansów. Doradcy, których większość wykorzystuje, nie istnieją. Dobre sprzedawanie to sztuka. A jeśli zrobi się to dobrze, klient i sprzedawca będą mieli później korzyści.

Napisany przez Multiservice
W zasadzie słusznie, Rosengarten. Ważne jest zawsze rozważenie celu inwestycji oraz stopnia zaangażowania klienta w zarządzanie swoim portfelem inwestycyjnym. Każdy, kto chce skorzystać z pełnego zakresu rządowych wsparć, zabezpieczyć swój kapitał inwestycyjny, zaoszczędzić podatek od zysków kapitałowych i przy tym zapłacić znacznie mniej niż standardowe opłaty funduszowe, może śmiało się z nami skontaktować, jeśli chce. Pozdrowienia z Karlsruhe

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata