Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Panie urzędniku, czy powinienem wybrać prywatne ubezpieczenie zdrowotne WHEN PKV) czy ubezpieczenie zdrowotne n

Napisany przez Brombeere
Cześć razem! Mój mąż jest urzędnikiem nauczycielem i ma ubezpieczenie w PKV, mamy troje dzieci, a ja jestem obecnie gospodynią domową do maja 2010 r., bezpłatnie ubezpieczoną w GKV. Teraz chciałabym wrócić do pracy, jeśli uda mi się znaleźć pracę, co dla mnie będzie korzystniejsze? Czy powinnam być w PKV czy dobrowolnie w GKV, i jak bardzo to zależy od mojego zarobku. Nie mogę sobie wyobrazić zarabiania znacznie więcej niż w minijobie (400€) z dziećmi! Dziękuję Bromba

Re: Panie urzędniku, czy powinienem wybrać prywatne ubezpieczenie zdrowotne WHEN PKV) czy ubezpieczenie zdrowotne n

Napisany przez Planvoll
Witajcie! Mój mąż jest nauczycielem urzędnikiem i ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, mamy trójkę dzieci, a ja jako gospodyni domowa jestem teraz na urlopie wychowawczym do maja 2010, bezpłatnie ubezpieczona w publicznej służbie zdrowia. Teraz chciałabym znowu pracować, jeśli dostanę pracę, co będzie dla mnie bardziej opłacalne? Czy powinnam być w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym czy dobrowolnie w publicznej służbie zdrowia, i jak bardzo jest to zależne od mojego dochodu? Nie wyobrażam sobie zarabiania z dziećmi dużo więcej niż praca na pół etatu (400 €)! Dziękuję Brombeere Oczywiście w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym! Ponieważ musisz zapewnić tylko 30% ochrony (reszta Beihilfe), będziesz taniej i będziesz miała znacznie lepsze świadczenia! Pozdrowienia

Napisany przez Mike Spezi
Brombeere pisze: Witajcie! Mój mąż jest nauczycielem urzędnikiem i ma ubezpieczenie w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, mamy trójkę dzieci, a ja obecnie jako gospodyni domowa jestem w urlopie wychowawczym do maja 2010, bezpłatnie ubezpieczona w ubezpieczeniu zdrowotnym państwowym. Teraz chciałabym wrócić do pracy, jeśli uda mi się znaleźć pracę, co będzie dla mnie korzystniejsze? Czy powinnam być w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej czy dobrowolnie w ubezpieczeniu zdrowotnym państwowym, i w jakim stopniu to zależy od mojego dochodu. Nie mogę sobie wyobrazić zarabiania dużo więcej niż w pracy dorywczej (400€) z dziećmi! Dziękuję bardzo Brombeere
Cześć Brombeere, oczywiście powinniście Państwo, razem z dziećmi, wykupić ubezpieczenie uzupełniające zgodne z systemem bezzwrotnych świadczeń w prywatnej ubezpieczalni zdrowotnej, o ile spełniacie Państwo wymagane warunki. Oferuje ona znacznie lepsze świadczenia zarówno w zakresie ambulatoryjnym, jak i szpitalnym. Szczególnie w zakresie podstawowej opieki dentystycznej oraz odbudowy zębów mają Państwo duże korzyści. Jeśli Pałstwo sami, po zakończeniu urlopu wychowawczego, podejmiecie zatrudnienie z dochodem objętym ubezpieczeniem społecznym, zostajecie zgodnie z ustawą o ubezpieczeniu społecznym obowiązkowo objęci ubezpieczeniem w ubezpieczeniu zdrowotnym państwowym. Jeśli jednak Państwa dochód wynosi poniżej 18 000 euro rocznie i nie podlega ubezpieczeniu społecznemu (np. praca dorywcza za 400 euro, lub dochody z wynajmu itp.), podlegacie Państwo prawu krajowemu dotyczącemu bezzwrotności świadczeń. (np. Bezzwrotność w krajowym prawie landu Szlezwik-Holsztyn ). Państwa dzieci są uprawnione do bezzwrotności niezależnie od Państwa przez ojca! Wasze pozostałe do ubezpieczenia koszty wynoszą 30%, a dla każdego z dzieci odpowiednio 20%. Przy zawieraniu prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego zaleca się dołączenie odpowiednich dodatkowych ubezpieczeń uzupełniających. Oferują one dodatkowe wsparcie dla luk i narastających obcięć bezzwrotności. Podobnie jak w ubezpieczeniach zdrowotnych państwowych, także w bezzwrotności coraz mniej kosztów jest pokrywane (np. zęby, okulary, środki lecznicze, usługi wyborowe w szpitalu itp.) W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji Pozdrowienia Mike Debeka Ubezpieczenia - Oszczędności: Mike Niedermeyer

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata