Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Rodzaj dochodu do ustalenia składki ubezpieczenia zdrowotnego

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym wiedzieć, jak na to patrzycie. Jestem (43) nauczycielem i mam prywatne ubezpieczenie. Rok temu odziedziczyłem od moich rodziców małe mieszkanie, które wynajmuję. Przychody z najmu są niskie. Czy powinny być one wliczane do mojego wynagrodzenia nauczycielskiego przy ustalaniu wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne? Jestem innego zdania, ponieważ nie jest to w rzeczywistości dochód z pracy. Czy ktoś miał podobne doświadczenie i mógłby udzielić mi porady? Z poważaniem, Hilbert

Napisany przez Mike Spezi
Hilbert pisze: Chciałbym dowiedzieć się, jak wy na to patrzycie. Jestem nauczycielem (43 lata) i mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Rok temu odziedziczyłem od moich rodziców małe mieszkanie, które wynajmuję. Przychody z najmu są niskie. Czy powinny one być wliczane do mojej pensji nauczycielskiej przy obliczaniu składki na ubezpieczenie zdrowotne? Mam inne zdanie, ponieważ nie jest to naprawdę dochód z działalności zawodowej. Ktoś miał może podobne doświadczenie i mógłby udzielić mi pomocnego wskazówki? Pozdrowienia, Hilbert
Cześć Hilbert, Twoje pytanie niestety nie jest do końca jasne!! Mówisz, że jesteś nauczycielem i masz prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Oznacza to, że albo jesteś urzędnikiem państwowym, czyli uprawnionym do świadczeń bezzwrotnych i w związku z tym tylko 50% Twoich pozostałych kosztów mógłbyś ubezpieczyć prywatnie. Albo jesteś zatrudniony na umowę o pracę i zarabiasz powyżej granicy ustalania składek, w związku z czym jesteś w pełni ubezpieczony prywatnie lub jesteś dobrowolnie ubezpieczony w systemie publicznym. Jeśli nie spełniasz żadnego z tych kryteriów, byłbyś ubezpieczony obowiązkowo w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych. Tylko wtedy wysokość Twoich dochodów jest istotna dla określenia wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne! I to tylko przychody podlegające obowiązkowi ubezpieczenia społecznego!! Dla określenia/wyznaczenia wysokości składki na ubezpieczenie zdrowotne w ramach PKV, Twój dochód jest całkowicie nieistotny!! Tylko przy określaniu dodatkowej świadczenia, takiej jak wypłata wynagrodzenia w razie choroby, wymagane są informacje o dochodach, ale niekoniecznie. Dla nas jako PKV nie ma więc znaczenia, jak wysokie są Twoje dochody. Do określenia wysokości Twojej składki w PKV są istotne tylko następujące informacje: 1. Twój wiek przy przystąpieniu do PKV 2. Twój stan zdrowia (ewentualne dopłaty za ryzyko przy wcześniejszych chorobach) 3. Procent ubezpieczenia (Pełne 100% / Urzędnicy 50,30,20% w zależności od sytuacji rodzinnej 4. Jakie taryfy są zawarte (np. z lub bez świadczeń wyborczych, pokój jedno- lub dwuosobowy itp.) Wszystko to razem daje wysokość Twojej składki na ubezpieczenie zdrowotne. Oczywiście wśród PKV istnieją różnice cenowe i zakresowe!! Ponieważ jesteś nauczycielem, pewnie wiesz, gdzie jesteś dobrze zabezpieczony! pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Hilbert, dla urzędu skarbowego to również dochód, więc liczy się to także dla ubezpieczenia zdrowotnego. Czy dotyczy to tylko ubezpieczenia zdrowotnego w ramach ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Mike Spezi
Hussein pisze: Hilbert, dla urzędu skarbowego jest to również dochód, więc również liczy się to do ubezpieczenia zdrowotnego. Czy dotyczy to tylko obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego?
Ani jedno, ani drugie! Bzdura!! Hussein! mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata