Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ponowna inwestycja kapitału na giełdzie akcyjnej na początku 2010 roku.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, na początku przyszłego roku otrzymam pieniądze z umowy oszczędnościowej, które chciałbym ponownie zainwestować. Jednak po ostatnich dwóch latach bardzo się zabezpieczyłem ze względu na rozwój sytuacji. Z drugiej strony, mogę też sobie wyobrazić inwestowanie tych pieniędzy w akcje, jeśli nie będę podejmować zbyt duże ryzyko. Dlatego interesuje mnie, które firmy będą najprawdopodobniej rozwijać się stabilnie w 2010 roku. Kto ma wiedzę na ten temat i może mi udzielić porad? Pozdrawiam, Organizer

Napisany przez EuroPaule
Cześć Organizatorze, jak trudne są prognozy nawet dla profesjonalistów, może pokazać ten artykuł z Handelsblatt: www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-inside/schlechte-prognosen-banken-meiden-negativurteile-fuer-dax-konzerne;2478322;0 Generalnie mówi się, że akcje z wysokimi dywidendami są mniej podatne na wahania. Podobnie te z branż niecyklicznych, takich jak np. usługi komunalne i farmacja. Inni uważają, że akcje z niską wyceną na podstawie stosunku ceny do wartości księgowej lub przepływów gotówkowych są bardziej stabilne. Jednak moim zdaniem są to jedynie wyniki myślenia menedżera aktywów, który zarządza swoimi środkami w odniesieniu do indeksu. Ci faceci uważani są za dobrych, gdy są o jeden-dwa procent lepsi od swojego indeksu. To może jednak oznaczać, że rynek traci 50%, a pieniądze menedżera tylko 48%. To jednak niekoniecznie zmniejsza ból prywatnego inwestora. Przy całym tym gadaniu o branży finansowej należy pamiętać o jednej rzeczy: Gdy zacznie spadać, to wszystko spada. Można to bardzo dobrze zobaczyć w latach 2000-2003 lub 2007-marcu 2009. Moim zdaniem bardziej sensowne jest mieć strategię, kiedy wyjść z rynku, aby ograniczyć straty. Powodzenia! Paule

Napisany przez ADMCI4
Także ja miałem już ten pomysł i od jakiegoś czasu bardzo intensywnie obserwuję dział gospodarczy gazet. Uważam, że inwestując w duże i tradycyjne wydawnictwa, ryzyko jest najmniejsze.

Napisany przez EuroPaule
Pokerface pisze: Też miałem już ten pomysł i od jakiegoś czasu bardzo intensywnie obserwuję dział gospodarczy w gazetach. Myślę, że inwestując w duże i tradycyjne papiery, ryzyko jest najmniejsze.
Ludzie, przestańcie marzyć! DAX składa się tylko z dużych i tradycyjnych papierów i stracił już ponad 70% wartości raz, a ponad 50% drugi raz w ciągu dziesięciu lat! Aby to odrobić, trzeba zarobić 230% lub 100%. I wtedy dopiero wracamy do punktu wyjścia! Poszczególne akcje nie odgrywają dużą rolę. Ważny jest rynek! Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata