Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy przewiduje się zmianę poziomu odsetek w 2010 roku?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, jestem optymistycznie nastawiony, że dostanę tutaj informacyjną odpowiedź. Moje pytanie brzmi: Obliczyłem, że prawdopodobnie będę miał o około 100 euro więcej netto w przyszłym roku. Chciałbym te pieniądze oszczędzić lub zainwestować. Chciałbym dowiedzieć się, jakie opcje inwestycyjne wchodzą w grę i być może ktoś będzie w stanie powiedzieć mi, czy oprocentowanie kont oszczędnościowych prawdopodobnie wzrośnie w 2010 roku. Jestem wdzięczny za wszelkie wskazówki. Dziękuję & pozdrawiam Klaus56

Napisany przez ADMCI4
Cześć Klaus56, nawet jeśli gospodarka się trochę odradza, to raczej nie oczekuje się wzrostu stóp procentowych na klasycznej książeczce oszczędnościowej. Może warto zastanowić się nad planem majątkowym. Pozdrowienia, finder898

Napisany przez C. Andreas
Klaus56 pisze: Cześć, mam nadzieję, że otrzymam tutaj informacyjną odpowiedź. Moje pytanie brzmi: Obliczyłem, że w przyszłym roku prawdopodobnie będę miał netto około 100 euro więcej. Chciałbym chcieć zaoszczędzić lub zainwestować te pieniądze. Dlatego chciałbym dowiedzieć się, jakie możliwości inwestycji są możliwe i być może ktoś może mi powiedzieć, czy odsetki na kontach oszczędnościowych prawdopodobnie wzrosną w 2010 r. Jestem wdzięczny za wszelkie wskazówki. Dziękuję i pozdrowienia Klaus56
Cześć Klaus, to jest trudne ogólne pytanie, ponieważ z 100 euro miesięcznie możesz zaoszczędzić na praktycznie wszystko. Jako doradca finansowy polecam jednak oszczędzanie na emeryturę, będziesz jej pilnie potrzebować później. Dlaczego? Załóżmy, że masz prawo do emerytury w wysokości 1500 euro brutto w wieku 67 lat. 1.500 - 10% składki zdrowotnej = 1350 euro netto Przewidywany wzrost emerytur w okresie 2009-2036 wynosi 0,5% 1350 x (1,005)^27 lat do 67 roku życia daje 1544,60 euro netto w wieku 67 lat Twoja oczekiwana długość życia w wieku 40 lat wynosi około 90 lat (według Federalnego Urzędu Statystycznego), czyli będziesz żył jeszcze 23 lata do 90. 67 do 90 lat = ? 1544,60 euro netto w wieku 67 lat x (1,005)^23 lata do 90 lat = 1.942,93 euro netto w wieku 90 lat. Mamy inflację, obecnie bardzo niską, ale przyjmuje się, że 3% jest realne ze względu na ceny energii. Ta sama kalkulacja (1,03)^27 lat do 67 lat = Faktor Inflacji 2,22 Teraz trzeba liczyć odwrotnie 1.544,60 emerytura w wieku 67 lat, podzielona przez Faktor Inflacji 2,22 = 695,77 euro siły nabywczej dzisiaj Powtarzam, w wieku 67 lat będziesz miał emeryturę o sile nabywczej w 2009 roku wynoszącej 695,77 euro. Teraz obliczenia od 40 do 90 lat (1,03)^50 lat = Faktor Inflacji 4,38 1942,93 emerytura w wieku 90 lat, podzielona przez Faktor Inflacji 4,38 = 443,59 euro siły nabywczej dzisiaj. Powtarzam, w wieku 90 lat będziesz miał emeryturę w wysokości 443,59 euro miesięcznie siły nabywczej w 2009 roku. To niestety są brzydkie prawdy, które każdy sobie wybacza.

Napisany przez PI112
To niestety brzydkie prawdy, które każdy wypiera. Wyparto tutaj także właściwe pytanie. Klaus chciał wiedzieć, jaką formę oszczędzania/inwestowania polecamy i jak rozwijają się stopy procentowe, a nie jak rozwija się jego emerytura i siła nabywcza tej samej. Ale teraz przejdźmy do właściwej odpowiedzi. Aby prognozować rozwój stóp procentowych na książeczki oszczędnościowe, potrzebuję raczej kryształowej kuli. Jednak doświadczenie mówi mi, że tutaj nie należy oczekiwać dużych skoków. Ogólnie rzecz biorąc, książeczka oszczędnościowa pozostaje najmniej atrakcyjną formą inwestycji. Aby móc dać Państwu jakieś sugestie na temat oszczędzania/inwestowania, potrzebuję znacznie więcej informacji niż tylko zwiększone dochody netto. Aby określić ramy, najpierw musi być znane cel, który chcą Państwo osiągnąć przez oszczędzanie. Następnie trzeba ustalić okres, potem gotowość do akceptowania ewentualnych fluktuacji. I wreszcie, oczywiście, własne wyobrażenia na temat tej inwestycji. Widzicie, na podstawie Państwa danych nie można jednoznacznie odpowiedzieć. Jestem także zdania, że internet, a tym samym to forum, nie może zastąpić profesjonalnego doradztwa indywidualnego. Chociaż niektórzy mają inne zdanie i bez względu na jak minimalne informacje od razu mają świetne wskazówki (na temat jakości tych wskazówek wypowiadali się już MikeSpezi, Planvoll i ja w innych postach). Pozdrowienia, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata