Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Wygaśnięcie opcji 20 stycznia 2006 roku.

Napisany przez 2cybercrash
Jak oczekiwano, początkowe dni stycznia były przychylnie nastawione do wielu pojedynczych wartości, podobnie jak w USA, gdzie pojawił się również lekki spadek, oczywiście wraz z ostrym osłabieniem dolara. Następny tydzień z piątkiem ezoterycznym ukaże aktywność hedżerów. Ważne będzie obserwowanie, jak będą prezentować się wartości indeksów i spółek w tej fazie. Następnie wpływ na główną walutę będzie miała dalsza zmiana stóp procentowych w USA, wzrost do CHF 1,38 na krótką metę wciąż nie jest całkowicie wykluczony, ale należy spodziewać się przeciwstawnej reakcji rynku w USA i nowej euforii surowcowej. Nerwowe i nieprzewidywalne wahania kursu? Być może Dopiero wielki wygaśnięcie opcji w marcu ujawni swój efekt na hedgerów?

Napisany przez ADMCI4
Pierwszy kryzys w nowym roku minął bez większych wpadek. Teraz będziemy musieli zaakceptować podwyżkę o 1/4%, a następnie epoka Alana dobiegnie końca. Co przyniesie nam era Ben, na razie wiedzą tylko bogowie :!:

Napisany przez ADMCI4
Po erze Greenspana nadszedł czas na erę Bena S. Bernakego. Wydaje mi się, że poświęcę Benowi S. Bernakemu osobny wątek tutaj. Na razie mniej istotne jest to, co Ben zrobi, a bardziej to, jak ocenia go rynek. Jak wiadomo, Ben posiada przezwisko Ben Helikopterowy, które zawdzięcza swojemu przemówieniu z 21 listopada 2002 r. przed Narodowym Klubem Ekonomistów w Waszyngtonie. Jak więc dalej? Oczekuję następującego scenariusza: Kolejne podwyżki stóp procentowych o oczekiwane 25 punktów bazowych, jednocześnie z zapowiedzią zakończenia rundy podwyżek stóp. W końcu nie chcemy dusić gospodarki, a rosnące stopy procentowe mogą spowodować zapłon bańki mieszkaniowej. Greenspan z pewnością będzie chciał zapewnić sobie tak dramatyczny finał. Rynek zareaguje euforycznie na zakończenie rundy podwyżek stóp. Możemy spodziewać się rajdu. A potem przyjdzie Ben. Wiadomo, że Ben nie krępuje się używaniem drukarki do pieniędzy. Na pewno to zaszkodzi dolarowi. Nie będę spekulować, w jakim zakresie Bank Japonii i Europejski Bank Centralny również zwiększą podaż jenów i euro, aby uniknąć upadku dolara. Prawdopodobnie będą to robić wolniej niż FED, więc dolar może osłabnąć wobec mocniejszych walut, ale nie runie. Ale jedno wiem na pewno: gdy to nastąpi, surowce i metale szlachetne, które są wyceniane w coraz tańszym dolarze, znacznie wzrosną. Prawdopodobnie cena złota nie przekroczy bariery 1000 USD do końca 2006 roku. Może jednak zmierzać ku psychologicznie istotnemu szczytowi z 1981 roku, na poziomie 820 USD. Znane są nam już rosnące giełdy USA przy osłabiającym się dolarze. Dla nas Europejczyków jest to gra o sumie zerowej, ale dla Amerykanów dobra sytuacja, o ile nie pojawi się inflacja. Osłabiający się dolar przy jednoczesnym wzroście obaw o wojnę z Iranem i cenę ropy może dać złotu odpowiedni impuls. Rosnąca cena złota przy jednoczesnym wzroście giełd może przynieść gigantyczny zastrzyk dla spółek górniczych (akcje złota)! Jednak wcześniej konieczna będzie konsolidacja. Zarówno na giełdach, jak i w przypadku złota. Marcus

Napisany przez 2cybercrash
Dobra informacja, dzięki mfabian, Rozważania, które mają bardzo dużo sensu. Ten post jest właściwie przeznaczony dla rynku amerykańskiego, ale dotyczy oczywiście rynków globalnych. Przejście z Greenspana na Bernankea prawdopodobnie spowoduje jeszcze wiele zmian/pozycjonowań. Patrząc na indeksy amerykańskie, wydaje mi się, że wybicie Dow Jonesa z bocznego trendu trwającego od 6 lat całkowicie nie powiodło się. Jednak co kilkaset punktów znajdują się dość silne wsparcia, podobnie jak w przypadku NASDAQ-a, ale spodziewam się zwłaszcza zysków w niedowartościowanych spółkach notowanych na NASDAQ-u w ciągu 2006 roku. Myślę także, że należy śledzić sektory surowcowe/metali szlachetnych/energetyczne, najlepiej zawsze być w kontakcie z nimi, nawet gdy deszcz leje czerwoną galaretkę. Niestety, przegapiłem pociąg związany z kopalniami złota.

Napisany przez Simona
:P Cyberplama, mam kolejną propozycję, jak nadrobić zaległości: GSS. Miłej niedzieli Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata