Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy Rieter znów się podoba?

Napisany przez 2cybercrash
Rieter (RIEN) od czasu do czasu rośnie dynamicznie, a czasem jest trochę przygnębiający. Przez długi czas utknął na poziomie CHF 400. Prognozy nie były zbyt ekscytujące, ale Rieter zawsze był raczej powściągliwy, realistyczny i stabilny. Czasami nic się nie dzieje przez wieki. Teraz wydaje się, że kurs zaczyna się ożywiać, mając wskaźnik PE wynoszący 11. To także inwestycja wartościowa, która bardzo rzadko jest tematem rozmów. Wartość ta nie jest manipulowana przez finansowych potentatów, tak jak np. Saurer, ale raczej cieszy się popularnością wśród instytucji i inwestorów prywatnych, którzy są szeroko rozproszeni. Dzisiaj, w celu dywersyfikacji, ponownie zainwestowałem w pół udziału. Kiedyś, w 2004 roku, zainwestowałem w ten walor przed opublikowaniem solidnych wyników i handlowałem nim, potem jednak straciłem go z oczu.

Obecne komunikaty prasowe są przyjmowane przychylnie, a kurs rośnie w przeciwnym razie raczej słabym otoczeniu rynkowym. Kurs jest wyżej niż w momencie zakupu po otrzymaniu informacji.Rieter/2005: Delikatny spadek obrotu na poziomie 3160 mln CHF03.02.2006 07:43:10, AWP podstawowy niemieckiZurych (AWP) - Rieter Holding AG odnotowała w roku obrotowym 2005 spadek obrotów o 0,4% (-1,5% w walutach lokalnych) do 3160,0 (w porównaniu rok wcześniej 3173,2) mln CHF. Natomiast zamówienia wzrosły o 4,7% do 3233,2 (3088,3) mln CHF (w walutach lokalnych +3,5%). Rieter informuje, że spadek obrotów w pierwszym półroczu udało się praktycznie zrównoważyć w drugim semestrze.Rieter przewyższył prognozy analityków zarówno pod względem obrotów, jak i - jeszcze bardziej - zamówień. Konsensus AWP wynosił 3096 mln CHF dla obrotów i 3046 mln CHF dla zamówień.Na dobrą kondycję zamówień obu działów wpłynęły - jak twierdzi producent maszyn - oba działy. Zwłaszcza w dziale Systemów Tekstylnych zlecenia w drugim półroczu znacząco wzrosły w porównaniu z poprzednim rokiem, jak i z pierwszym semestrem. Na ogólną kondycję miały lekko pozytywny wpływ kursy wymiany walut.W roku obrotowym 2005 Rieter spodziewa się niższego EBIT w porównaniu z rokiem poprzednim. Jednak w drugim semestrze EBIT - zgodnie z zapowiedzią z sierpnia - zdecydowanie poprawił się w stosunku do pierwszego półrocza.Rieter przedstawi szczegółowy raport roczny 29 marca 2006 roku.cf/mkWięcej informacji i kontakt z AFX: www.afxnews.com i www.afxpress.com

Napisany przez richard100
Gratulacje. Wygląda dobrze. Solidny tytuł. :lol: Pozdrowienia, Rich

Rieter powinien przedstawić nowe dane, oczekiwania są dosyć wysokie, nie miałem już tej wartości w portfelu, wycena wydawała się nieco zbyt obfita, z praktycznie PE około 24. Kurs w pięcioletnim wykresie ma gwałtowny wzrost i osiąga poziom 700+. PE na 2007 rok jest szacowane na 16, dzięki dobrym prognozom wzrostu. Czy kurs może jeszcze wzrosnąć, będzie głównie zależało od prognoz, zamówień i oczekiwań dotyczących przychodów. Mam nadzieję, że nie będzie chorych manipulacji kursami przez Austriaków, banki i wspólników? W takim przypadku lepiej trzymać się z daleka.

Napisany przez ADMCI4
Czy są tu jakieś nowości, czy ktoś coś wie, czy też poprawka jest tylko natury technicznej?

Napisany przez ADMCI4
Nikt nie jest obecny, kto mógłby coś zrelacjonować?

Napisany przez ADMCI4
15.08. Rieter przedstawił wspaniałe wyniki (Link: Rieter osiąga rekordowe wyniki (TA)) Rieter spadł z ponad 700 w ostatnich miesiącach do niecałych 560 i obecnie wynosi 588 CHF. Ponieważ nie ma żadnych ekonomicznych powodów dla tej niskiej ceny, uważam, że ten tytuł jest wyraźnie niedowartościowany.

Napisany przez aktienfreund
the Godfather pisze: AM 15.8 präsentierte Rieter wunderbare Zahlen (Link: Rieter erwirtschaftet Rekordresultate (TA)) Rieter rutschte in den letzten Monaten von über 700 auf knapp 560 runter und liegt momentan bei CHF 588. Da es wirtschaftlich keine Gründe gibt für diesen tiefen Kurs, ist dieser Titel für mich klar unterbewertet.
Tak jest. Gdybym nie był już zainwestowany w Georg Fischer, już dawno zakupiłbym akcje Rieter, które od dłuższego czasu znajdują się na mojej liście obserwowanych. Cóż, nie można mieć wszystkiego. Magazyn dla inwestorów Stocks jest zresztą dość optymistycznie nastawiony do obu tytułów. :wink: Pozdrowienia, miłośnik akcji

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata