Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Obniżenie odsetek przy wcześniejszej spłacie kredytu.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Chciałbym uzyskać informację, zanim bank oszuka mnie. Cztery lata temu wziąłem kredyt wspólnie z moją ówczesną żoną. Chciałbym teraz wcześniej spłacić aktualny pozostały dług w wysokości około 4300 euro. Ta kwota obejmuje jednak odsetki, które narastają, jeśli kredyt jest spłacany do końca okresu kredytowego. Czy odsetki nie zmniejszą się, jeśli spłacę długi wcześniej? Jak dowiedzieć się, ile dokładnie muszę zwrócić? Dzięki & Pozdrawiam, WotanW

Napisany przez ADMCI4
WotanW pisze: Dzień dobry. Chciałbym uzyskać informacje, zanim bank mnie oszuka. Cztery lata temu wziąłem kredyt wspólnie z moją ówczesną żoną. Chciałbym teraz wcześniej spłacić aktualny pozostały dług w wysokości około 4300 euro. Ta kwota obejmuje jednak również odsetki, które naliczają się, gdy kredyt jest spłacany do końca okresu kredytowania. Czy odsetki nie zmniejszają się, jeśli spłacę długi wcześniej? Jak mogę dowiedzieć się, ile faktycznie muszę spłacić z powrotem? Dziękuję & Pozdrowienia, WotanW
Cześć Wotan, Bank będzie dążył do przestrzegania umowy, czyli prawdopodobnie nie zrezygnuje z (obfitych) odsetek. Umowę lub płatności odsetkowe należy przestrzegać z obu stron. Może się zdarzyć, że Twój bank będzie hojny i odpuszcza Ci część odsetek, ale nie można na to liczyć. W związku z tym nie pozostaje Ci nic innego, jak osobiście omówić sprawę z odpowiednimi osobami w swoim banku. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez ADMCI4
Cześć Wotanie, to zupełnie prawda, że oprocentowanie zmniejsza się wraz z krótszym okresem spłaty. Zalecam napisanie do banku i poinformowanie o swoim życzeniu. Wtedy bank poda Ci bieżącą sumę kredytu w danym momencie. Pozdrowienia

Napisany przez MThiemann
Hej WotanW, jeśli spłacisz kredyt przed terminem, odsetki nie będą naliczane aż do końca okresu kredytowania. Bank nie może na tym polegać. Proszę sprawdź w umowie kredytowej możliwości rozwiązania umowy. Powinno być tam zapisane, że możesz wypowiedzieć i spłacić kredyt w dowolnym momencie z trzymiesięcznym terminem wypowiedzenia. Zwykle istnieje również okres blokady wypowiedzenia przez sześć miesięcy po przekazaniu kredytu. Prawdopodobnie już minął okres blokady wypowiedzenia u Ciebie. Odsetki płacisz tylko do dnia spłaty! W umowie kredytowej banki jednak muszą podać, ile odsetek zapłacisz przez cały okres kredytowania! Proszę jeszcze zwrócić uwagę na następujące kwestie: Jeśli kredyt był zabezpieczony ubezpieczeniem na życie, opłaciłeś składkę ubezpieczeniową na początku na cały okres kredytowania. Też powinieneś otrzymać zwrot tych kosztów. Banki lubią jednak zatrzymywać te środki. Bądź czujny. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata