Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dzieci w ubezpieczeniu zdrowotnym opartym na ustawie od stycznia 2010 roku

Napisany przez ADMCI4
W marcu spodziewam się mojego pierwszego dziecka i zastanawiam się, czy warto przenieść się z ubezpieczenia prywatnego na ubezpieczenie publiczne. Mój mąż pozostanie w prywatnym ubezpieczeniu. Wiem, że w prywatnym ubezpieczeniu trzeba płacić składki za dzieci. Ale jak sytuacja będzie wyglądała w ubezpieczeniu publicznym od stycznia 2010 roku? Dotychczas dzieci były tam ubezpieczone bez dodatkowych opłat. Czy można się spodziewać, że sytuacja ta zmieni się w najbliższym czasie?

Napisany przez ADMCI4
Adelka pisze: W marcu spodziewam się mojego pierwszego dziecka i zastanawiam się, czy ze względu na ten fakt zmienić ubezpieczenie zdrowotne z prywatnego na publiczne. Mój mąż pozostanie w prywatnej kasie. Wiem, że w przypadku dzieci trzeba płacić osobny składkę. Jak jednak sytuacja wygląda od stycznia 2010 r. w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym? Dotychczas dzieci były tam objęte darmowym ubezpieczeniem. Czy ta sytuacja może się w najbliższych latach zmienić?
Dzień dobry. Na razie nie planuje się pobierania osobnej składki dla dzieci w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Ale kto wie? Co się stanie, jeśli fundusze nie wystarczą na pokrycie składek!?!

Napisany przez ADMCI4
Adelka pisze: W marcu spodziewam się mojego pierwszego dziecka i zastanawiam się, czy z tego powodu przejść z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na obowiązkowe. Mój mąż pozostanie w prywatnym ubezpieczeniu. Wiem, że w przypadku dzieci trzeba tam płacić osobną składkę. Jak jednak będzie od stycznia 2010 roku w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym? Dotychczas dzieci były tam przecież ubezpieczone bez dodatkowych opłat. Czy to prawdopodobnie zmieni się w najbliższym czasie?
Cześć, również w 2010 roku dzieci są ubezpieczone bez dodatkowych opłat w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym. Przejście z prywatnego na obowiązkowe ubezpieczenie jest możliwe tylko przy określonych warunkach. Jeśli to się uda, będzie przeprowadzana coroczna ocena ubezpieczenia rodzin. Jeśli twój mąż jest głównym żywicielem rodziny, wówczas dzieci będą musiały być prywatnie ubezpieczone. Dla pewności, powinnaś udać się do wybranej przez siebie placówki NFZ i zasięgnąć informacji. Nie idź do jakiegoś agenta ubezpieczeniowego, bo on i tak tylko chce sprzedać. Pozdrawiam

Napisany przez Mike Spezi
finanztom pisze: Witajcie, także w 2010 roku dzieci są bezpłatnie ubezpieczone w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Zmiana z prywatnego na obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne jest możliwa tylko pod określonymi warunkami. Jeśli do tego dojdzie, zostanie przeprowadzona coroczna kontrola dochodu rodziny. Jeśli twój mąż jest stałym głównym żywicielem rodziny, dzieci muszą tak czy inaczej być prywatnie ubezpieczone. Dla pewności powinnaś udać się do wybranej przez siebie państwowej kasy chorych i zasięgnąć informacji. Nie idź do pośrednika ubezpieczeniowego. On i tak chce tylko sprzedać. Z poważaniem,
Kim są ci wujkowie w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym? Czy nie chcą oni najchętniej przymusowo ubezpieczyć tych lepiej zarabiających? Pozdrowienia dla ciągłego podnoszenia limitu składki do obowiązkowego ubezpieczenia. Jak już sam mówisz, chcą pozbyć się tych bezpłatnych generujących koszty. Mike

Napisany przez ADMCI4
Mike Spezi pisze: Co to są te wujkowie w GKV? Czyż nie chcieliby oni zaciągnąć na ładnych warunkach ubezpieczenia przymusowego dla lepiej zarabiających? Stałe podnoszenie granicy opodatkowania dla obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego pozdrawia. Jak sam to zauważyłeś, chcesz się pozbyć beztroskich generujących koszty. mike
Oha Mike, czułeś się może z tego obrzucony? Nie powinieneś. pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata