Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Potrzebne jest biuro windykacyjne.

Napisany przez Jim123
Cześć! Nie jestem pewien, czy jestem w odpowiednim miejscu na tym forum, ani czy ktoś tutaj może mi pomóc... Mam klienta, który nie płaci. Teraz istnieją tylko 2 sposoby na odzyskanie pieniędzy - windykacja - adwokat No dobrze, spróbuję bez adwokata. Skontaktowałem się z firmą windykacyjną i zapytałem (nigdy wcześniej nie potrzebowałem windykacji), ile to kosztuje i jakie będą dalsze kroki. Odpowiedź: wszystkie koszty ponosi dłużnik... Czy mogę polegać na takim stwierdzeniu? Co jeśli adres nie jest poprawny? Co jeśli klient zaprzeczył, że skorzystał z moich usług? Dziękuję za odpowiedzi! Ciao!

Napisany przez Mike Spezi
Myślę, że jesteś trochę naiwny. Jak podział kosztów wygląda w przypadku niepowodzenia w windykacji, powinno być jasno określone w umowie z firmą windykacyjną. Nawiasem mówiąc, mogliby dzwonić do mnie tak często, jak chcą. Jeśli mamy do czynienia z tak ignoranckim dłużnikiem, można założyć, że nie będzie chciał płacić dobrowolnie nawet windykatorom. Konieczny będzie więc sądowy nakaz zajęcia egzekucyjnego. Wtedy Twoja firma windykacyjna może działać skutecznie, o ile jest co odzyskać. Wiesz przecież, jak to dzisiaj bywa! Zazwyczaj jest jeszcze 10 innych wierzycieli, którzy czekają na swoje pieniądze. Powodzenia Mike

Napisany przez Jim123
dziękuję za odpowiedź! Masz prawdopodobnie rację, jeśli ktoś nie ma chęci i nie chce płacić, to nawet firma windykacyjna nie będzie mogła nic zrobić (sprawdzę, co się dzieje w przypadku niepowodzenia) Chcę jednak najpierw spróbować z firmą windykacyjną... ale jeśli naprawdę nic z tego nie będzie, to i tak trzeba będzie skorzystać z usług prawnika Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Jakie są koszty takiej firmy windykacyjnej? Trzeba zadać sobie pytanie, do jakiej kwoty opłaca się zlecić firmie windykacyjnej sprawę? Jaka jest wysokość kwoty do odzyskania w twoim przypadku? Czy masz dowód, że dłużnik otrzymał towar /usługę? Damir

Napisany przez Jim123
Oczywiście, istnieje też zlecenie robocze! Koszty usług windykacyjnych zostaną pobrane u dłużnika (takie informacje uzyskano od firmy windykacyjnej) Nawet w przypadku niewyegzekwowania, koszty ponosi firma. Ciao Edycja: kwota jest poniżej 300€

Napisany przez ADMCI4
Cześć Jim, jestem właścicielem biura windykacyjnego. Dlatego mogę podać Ci prawidłową odpowiedź: Jeśli dłużnik jest już ze zwłoką (w skrócie: termin zapłaty upłynął), zgodnie z prawem faktycznie musi on pokryć koszty zaangażowania biura windykacyjnego. Więc w przypadku skutecznego zaangażowania biura windykacyjnego nie musisz płacić. Jeśli zaangażowanie nie przyniesie skutku, czyli jeśli od dłużnika nie ma nic do odzyskania, pozostają dla mnie na przykład niewielkie stałe opłaty. Mogę dokładniej wyjaśnić ten temat, jeśli zajdzie taka potrzeba. Pozdrawiam J. Baumgarten (A.I.B. Legal)

Napisany przez Mike Spezi
A.I.B. pisze: Cześć Jim, jestem właścicielem biura windykacyjnego. Dlatego mogę udzielić Ci właściwej odpowiedzi: Jeśli dłużnik jest już w zwłoce (innymi słowy: termin płatności został przekroczony), zgodnie z prawem faktycznie musi pokryć koszty zaangażowania biura windykacyjnego. Dlatego nie musiałbyś płacić, jeśli zaangażowanie biura windykacyjnego zakończyłoby się sukcesem. Jeśli zaangażowanie nie odniesie skutku, czyli jeśli u dłużnika nie ma nic do odebrania, dla mnie pozostaje np. tylko niewielka stała opłata. Mogę Ci wyjaśnić szczegóły na ten temat, jeśli jest taka potrzeba. Pozdrowienia J. Baumgarten (A.I.B. Legal)
Rozumiem, o co chodzi! Tylko co się stanie, jeśli dłużnik jest prawowicie zobowiązany do pokrycia kosztów Twojej instytucji, ale nie zamierza pokryć ani Twoich kosztów, ani żądania zleceniodawcy!? Powiem Ci! Zleceniodawca pokrywa Twoją stałą opłatę i pozostaje nadal z zaległymi żądaniami. Chciałbym, żebyście mnie dobrze zrozumieli! Uważam za okropne postawę i moralność płatniczą, jaką obecnie zauważa się na co dzień! Nakłady finansowe są niestety często nieproporcjonalne do zaległych żądań. A ponieważ wielu dłużników doskonale o tym wie, wykorzystują tę sytuację bez skrępowania. Czasami naprawdę trzeba byłoby wyjść z toporem za drzwi! Pozdrowienia Mike

Napisany przez Klaus1258
Więc nie musiałbyś płacić, jeśli skorzystanie z biura windykacyjnego okaże się skuteczne. Jeśli skorzystanie z biura nie zakończy się sukcesem, czyli dłużnik nie ma czegoś do oddania, to koszt ponosiem ja.Przepraszam za to pytanie, ale czy pod moją osobą masz na myśli autora tematu czy pracownika biura inkasowego?

Napisany przez Jim123
Klaus1258 pisze: Przepraszam za pytanie, ale czy mówisz teraz o temacie pisarza czy o firmie windykacyjnej pod moją wiadomością?!
tak, to byłoby interesujące

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, Przez mnie mam na myśli biuro windykacyjne. Przepraszam za niejasny wybór słów. Niestety, zawsze istnieją dłużnicy, którzy nie mogą lub nie chcą zapłacić, ani głównego roszczenia, ani kosztów wynikających z zatrudnienia biura windykacyjnego lub adwokata. Jako biuro windykacyjne, wykorzystujemy wszystkie możliwości przewidziane prawem, ale niestety nie potrafimy czarować. Ponieważ biura windykacyjne działają przedsiębiorczo, ostatecznie musi zostać pobrana opłata ryczałtowa od klienta, jeśli dłużnik nie chce lub nie może zapłacić. Pozdrowienia J. Baumgarten (A.I.B. Legal)

Napisany przez Jim123
Zlecenie zostało przekazane do biura windykacji, jeśli jesteś zainteresowany, to będę informować cię o dalszym przebiegu.. Ciao

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata