Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Planowanie

Napisany przez Peter
Cześć, jestem nowym użytkownikiem na forum i właśnie próbuję zaplanować finansowanie...oczywiście wkrótce będę miał spotkania z profesjonalnymi doradcami, ale chciałbym sprawdzić, czy moje wstępne obliczenia się zgadzają Całkowita cena zakupu nieruchomości wraz z kosztami dodatkowymi: 221.000,- Rezerwa 4.000,- Moje obliczenia prezentują się następująco: pożyczka 100.000,- KFW60 50.000,- KFW Wohneigentum 75.000,- Raty w pierwszych 5 latach: pożyczka 405,- KFW60 130,- KFW Wohneigentum 250,- Razem 785,- Po 5 latach okresu bez spłat KFW: 1005,- To pełne sfinansowanie! Obliczenia opierają się na moim następnym stopniu wynagrodzenia, ustalonym umownie! Po odjęciu wszystkich stałych kosztów (również kosztów eksploatacyjnych domu) pozostanie mi około 2400,- netto, czyli około 800,- euro w pierwszych 5 latach. Kwota ta może zostać dodatkowo zmniejszona poprzez refinansowanie istniejących rat. Ponadto za 1,5 roku otrzymam umownie ustaloną podwyżkę wynagrodzenia, co oznacza pozostałość około 900,- Raty zostaną spłacone w ciągu 5 lat, więc gdy skończy się okres bez spłat, będę miał około 1050,- po odjęciu wszystkich stałych kosztów. Czy moje obliczenia są poprawne, czy np. całkowicie pomylilem się przy kredytach KFW? Obecnie 600,- miesięcznie mi wystarcza... Dziękuję z góry

Napisany przez MThiemann
Cześć Peter, najlepiej samemu ocenić, czy poradzisz sobie z miesięczną ratą. Jeśli chodzi o budowę finansowania, ustawiłeś kwotę KfW na własność mieszkania zbyt wysoko. Maxymalnie można otrzymać 30% całkowitych kosztów (225.000 EUR x 30% = 67.500 EUR). Z jakimi stopami procentowymi kalkulujesz środki z KfW? Współpracuję z bankiem, który w listopadzie oferuje o 0,5% niższe stawki od standardowych warunków KfW. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Peter
Cześć, mam następująco określone KFW: KFW60: 2,45% KFW Eigenheim: 4,05% Skorzystałem z kalkulatorów na stronie KFW. Dziś dowiedziałem się jednak, że domy, które mnie interesują, nie są właściwie oznaczone jako KFW60, zostały zbudowane zgodnie z EnEV2007 z elementami nowego programu EnEV2009. Z nowym obliczeniem nadal mam ponad 700,- EUR do życia. Do tego dochodzi fakt, że domy będą gotowe do zamieszkania od końca przyszłego roku do początku 2011 roku, co oznacza, że mam czas na dalsze uporządkowanie swoich finansów, aby na koniec mieć więcej luzu. Obecnie żyję za około 550,- euro miesięcznie, z których płacę za benzynę i wychodzę na miasto 1-2 razy w miesiącu...

Napisany przez MThiemann
Cześć Peter, Czy uwzględniłeś również koszty dodatkowe związane z własną nieruchomością? Możesz przyjąć około 2 EUR za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Peter
Oczywiście, liczyłem około 130m², wcześniej uzyskałem przybliżone dane od dewelopera i obliczyłem z wartościami lokalnych dostawców gazu. Również inne koszty stałe, takie jak telefon, internet i TV zostały zaokrąglone i uwzględnione. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, Dom zostanie wykończony tylko w 2/3 części. Jest to szeregówka na 3 kondygnacje, z których górna jest tylko do wykończenia. Powierzchnia mieszkalna wynosi na początku około 110m²

Napisany przez MThiemann
Cześć Peter, więc wziąłeś pod uwagę wszystko, co było ważne. Oba kredyty KfW możemy otrzymać w listopadzie z bonifikatą 0,5%. Czy mam dostarczyć Ci adekwatne obliczenia finansowe? Skorzystaj proszę z formularza zapytania online o kredyt mieszkaniowy na mojej stronie internetowej. Wtedy będę miał wszystkie szczegółowe informacje dotyczące łącznych kosztów, które są mi potrzebne. Pozdrowienia M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata