Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wyższa inwestycja = niższe odsetki?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, oceniam siebie jako konsumenta w kwestiach finansowych i mam - być może nieco blond - pytanie: W wielu bankach istnieją możliwości inwestycyjne, w których odsetki są stopniowane w zależności od kwoty depozytu. Przykład: Depozyty do 10000,- => 2,5% ror Depozyty do 20000,- => 2,3% ror powyżej => 2,0% ror Co zastanawia mnie jako laika: Dlaczego w takich ofertach odsetki są zawsze *odwrotnie* proporcjonalne do kwoty depozytu? Czy nie w interesie banku jest, aby klient przyniósł więcej pieniędzy? Wydaje mi się, że banki w takich ofertach chcą ukarać klienta za to, że powierza im więcej pieniędzy. Co przeoczyłem? Pozdrowienia foo bar

Re: Wyższa inwestycja = niższe odsetki?

Napisany przez EuroPaule
Cześć, nie mogę powiedzieć, że zawsze tak jest. Ale ogólnie rzecz biorąc, mogę sobie tylko wyobrazić, że bank faktycznie nie chce lokat, ale tylko nowych klientów i dlatego subwencjonuje warunki w ten sposób. Aby nie było zbyt drogo, subwencja maleje wraz z wysokością kwoty lokaty. Obecnie banki mogą finansować się znacznie taniej poprzez EBC. Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata