Przeprowadzane były ciągłe przejęcia i spory patentowe, konkurent SAP-a, od dawna poddawany jest ciężkiemu zabezpieczeniu przed zjazdem, podobnie jak wiele innych wartości notowanych na Nasdaq. Oznacza to, że Oracle w ogóle nie jest na topie! Oceny fundamentalne są dość zdrowe. Obecnie jednak brak pozytywnych komentarzy, a jeśli już się pojawiają, to zabezpieczający się przed zjazdem natychmiast wchodzą do akcji. Czy to może być uśpiony wulkan albo martwe kapitał? Dla mnie ten dinozaur jest zbyt ociężały i niezgrabny. A może wystarczy wejść z jednym nogiem? Przejść z SAP do Oracle, jeśli udało się przetrwać szczyt? Patrząc na wykres, długi boczny trend między 12 a 14
dolarów. Wskaźnik ceny zysku (PE) jest obecnie podawany na około 16 w UBS Quotes i 24 na Swissquote. Perspektywy były bardzo powściągliwe. Obecnie moje inwestycje są praktycznie w całości zainwestowane w ryzyko amerykańskie, kapitał jest zablokowany, a
dolar osuwa się w dół, mam nadzieję na możliwe do zrealizowania ruchy i pozostaję przy dolarze. Teraz zamknąłem całkowicie portfel w dolarach w UBS-Tradepac Dollar-Depot ze względu na koszty prowizji i przeniosłem wszystko na Swissquote. Oferują oni prowizje dla transakcji do 2000
dolarów w wysokości około 28
dolarów. Powyżej około 40
dolarów.