Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Inne wykorzystanie umowy oszczędnościowej budowlanej niż planowano!

Napisany przez ADMCI4
Wkrótce temu podpisałem umowę oszczędnościową na budowę domu własnościowego. Wspólnie z żoną zrezygnowaliśmy z tego planu i zamierzamy spełnić innym marzeniem za pomocą pożyczki. Co by się stało, gdybym nie wykorzystał mojej umowy oszczędnościowej na modernizację? Dziękuję, pozdrawiam. Ribbe

Napisany przez ADMCI4
W każdym razie, musicie używać kredytu budowlanego tylko na cele mieszkaniowe. Mam nadzieję, że spełni Wasze marzenie!

Napisany przez ADMCI4
O ile mi wiadomo, te umowy nie są już wyłącznie związane z zakupem lub modernizacją nieruchomości. Możecie swobodnie zdecydować, w jaki sposób wykorzystacie oszczędności związane z budową zarówno przed, jak i po przydzieleniu waszego konta oszczędnościowego.

Napisany przez ADMCI4
Zapomnieliście powiedzieć, że jeśli wykorzystacie środki z konta oszczędnościowego na cele inne niż budowlane przed upływem 7 lat, stracicie dofinansowanie państwowe. Warto to dokładnie przemyśleć. Czekajcie, nie spełniajcie marzeń na razie!

Napisany przez C. Andreas
Autotuner pisze: O ile mi wiadomo, te umowy nie są już wyłącznie związane z zakupem lub modernizacją własności mieszkalnej. Co do wykorzystania oszczędności związanych z budowaniem, możecie swobodnie decydować zarówno przed, jak i po przyznaniu Wam umowy oszczędnościowej na budowę.
to prawda

Napisany przez ADMCI4
W zasadzie: Oszczędzanie na budowę opłaca się w ramach finansowania tylko wtedy, gdy: oszczędzasz około 7 lat 40% sumy oszczędności na budowę a następnie możesz spłacić przez dobre 10 lat.

Napisany przez ADMCI4
Mam także pytanie: Czy możliwe jest podzielenie umowy oszczędnościowej w celu utworzenia dwóch umów? Na przykład wykorzystać 50% na inne cele i pozostawić 50% bez zmian...

Napisany przez Mike Spezi
Ribbe pisze: niedawno podpisałem umowę na oszczędności mieszkaniowe w celu zmodernizowania naszego domu. Razem z moją żoną zrezygnowaliśmy z tego i planujemy spełnić inne marzenie za pomocą pożyczki. Co by się stało, gdybym przestał wykorzystywać swoje oszczędności mieszkaniowe na cele modernizacji? Dziękuję, pozdrawiam Ribbe
Jeśli dobrze zrozumiałem pytającego, pytanie dotyczyło nie wykorzystania środków oszczędności mieszkaniowych, lecz skorzystania z pożyczki! To, że można dowolnie dysponować swoimi oszczędnościami, to nic nowego, ale aby skorzystać z pożyczki, moim zdaniem nadal trzeba spełniać warunki dotyczące celów mieszkaniowych! Popraw mnie, Andreasie, jeśli się mylę? pozdrawiam Mike

Mike Spezi pisze: Jeśli dobrze zrozumiałem pytającego, pytanie dotyczyło nie wykorzystania oszczędności z budżetu mieszkaniowego, a korzystania z pożyczki! To, że można dowolnie dysponować swoimi oszczędnościami, nie jest niczym nowym, jednak moim zdaniem nadal konieczne jest spełnienie warunków związanych z mieszkaniowym wykorzystaniem pożyczki! Popraw mnie, Andreasie, jeśli się mylę? Pozdrowienia Mike
Tak, to prawda, ale do kwoty 10 000 euro kredyt jest niezabezpieczony, od 15 000 euro pożyczka pod warunkiem zobowiązania, czyli nadal brak wpisu do księgi wieczystej, ale zobowiązanie do nieobciążania domu kwotą x. I zupełnie nowe od tego roku są pożyczki do 30 000 euro również bez zastawu, bez wpisu do księgi wieczystej. Nie wszystkie kasy oszczędnościowo-budowlane są już do tego dostosowane. Wykorzystanie celów mieszkaniowych potwierdza podpis pośrednika. Do pewnej kwoty x nie jest on sprawdzany, dopiero przy określonym wolumenie. (każda kasa oszczędnościowo-budowlana postępuje inaczej)

Nachthai pisze: Mam również pytanie: Czy można podzielić umowę oszczędnościową na budowę, tak aby powstały 2 umowy? Na przykład wykorzystać 50% do innych celów i pozostawić 50% w obiegu...
Tak, można to zrobić, ale niektóre kasy oczekują opłat za podział. Zawsze możesz podzielić do minimalnej kwoty oszczędności na budowę. np. Jeśli masz 100 000 dolarów i minimalna kwota oszczędności na budowę wynosi 10 000 euro, możesz podzielić umowę 10 razy.

Fenchel pisze: Ogólnie: Oszczędzanie na budowę opłaca się jedynie w ramach finansowania: gdy oszczędzasz około 7 lat 40% sumy oszczędności budowlanych a następnie możesz spłacać przez dobre 10 lat.
Mmmmh, warunkowo prawda. Oszczędzanie na budowę opłaca się, gdy wpłacasz tak mało jak to możliwe i otrzymujesz tak dużo jako kredyt. Mój porównywarka oszczędności na budowę jako finansowanie Czas trwania jest wtórny. Możesz to scenariusz mieć już po 1 roku, 2,3,4,5,6,7,8 itd. Matematycznie praktycznie zawsze lepiej wypadasz z kredytem ratalnym z banku. To zależy od tak zwanej stopy procentowej granicznej. Ale: Mimo to wielu ludzi zawiera umowę oszczędnościową budowlaną, aby spłacić okres z oprocentowaniem. Dlaczego? Wie, czego się spodziewać. Jednak oferta z 50% minimalnym saldem oszczędnościowym jest całkowicie nie na miejscu i opłaca się zdecydowanie nie trzykrotnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata