Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Różnica między kasą emerytalną a ubezpieczeniem emerytalnym

Napisany przez ADMCI4
Cześć; Podobnie jak mój mąż w swojej firmie, chciałabym również regularnie wpłacać do funduszu emerytalnego u mojego pracodawcy. Niestety w mojej firmie nie ma takiej opcji. Zamiast tego mój szef zaoferował mi opcję podpisania tzw. ubezpieczenia kapitałowego. Nie mam zbyt dużo pojęcia na ten temat, ale zapewnił mnie, że ta forma oszczędzania na emeryturę jest równie skuteczna jak fundusz emerytalny. Może ktoś tutaj na forum mógłby mi wyjaśnić, o co dokładnie chodzi w tej kwestii?! Malika

Napisany przez Planvoll
Malika2405 pisze: Dzień dobry; podobnie jak mój mąż w swojej firmie, chciałabym również opłacać składki do funduszu emerytalnego u mojego pracodawcy. Niestety nie ma takiej możliwości w mojej firmie. Zamiast tego mój szef zaproponował mi założenie tzw. ubezpieczenia kapitałowego. Nie mam zbyt wielkiego pojęcia na ten temat, ale zapewnił mnie, że ta forma zabezpieczenia emerytalnego jest równie skuteczna jak fundusz emerytalny. Może ktoś tutaj na forum mógłby mi wyjaśnić, o co dokładnie chodzi?! Malika
Cześć, Fundusz emerytalny (PK) i ubezpieczenie kapitałowe (DV) to 2 z 5 sposobów realizacji środków na emeryturę w ramach pracodawcy (bAV). I teraz mogę cię uspokoić, PK i DV są praktycznie identyczne! Nawet masz drobne korzyści przy DV. Zazwyczaj całkowita stopa zwrotu jest nieco wyższa w przypadku DV, a jeśli umowa byłaby przeniesiona na ciebie po odejściu z pracy i kontynuowałbyś ją własnymi składkami (prawie jak gdybyś został emerytem), możesz swobodnie wybrać prawo do wypłaty (za część ze składek prywatnych)! Podsumowując: Nieco bardziej opłacalne niż PK.........więc zawrzyj umowę! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
W zasadzie jest to ubezpieczenie na życie, które jest zawierane przez pracodawcę dla Ciebie. Jest to dość opłacalna forma oszczędzania na emeryturę, która pod względem podatkowym jest korzystniejsza niż zwykła polisa na życie kapitałowa.

Napisany przez PI112
Cześć Smellme, poza pisaniem, umiesz też czytać, prawda? Pytanie zostało już odpowiedziane, a nawet lepiej niż w Twoim miniprzykładzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata