- pn lis 23, 2009 9:31 pm
Cześć wszystkim.
Jestem tu nowy, więc na początek witam wszystkich.
Nie jestem pewien, czy jestem we właściwym dziale, ale zacznę po prostu od początku.
1)
Jestem świeżo po ślubie, zarabiam około 2000 netto, a moja żona około 1300 netto.
Nasze planowanie na 5 lat zakłada, że za około 3 lata prawdopodobnie będę musiał ponownie zmienić miejsce pracy. Wiązać się będzie to zapewne z podwyżką wynagrodzenia. W tej chwili szacuję, że wyniesie ono około 2600 netto. Ponadto planujemy powiększenie rodziny za około 3 lata, co oznacza, że dochód mojej żony na 1-2 lata odpadnie.
Obecnie mieszkamy wynajęci. Chcemy to jednak zmienić w przyszłości, chociaż nie jest jeszcze do końca jasne, w jaki sposób.
Niestety obecnie nie mamy oszczędności ze względu na ślub itp., ale chciałbym skorzystać jakoś z obecnej niskiej stopy procentowej.
doradca finansowy w HUK zasugerował nam założenie umowy oszczędnościowej na budowę domu i kupno czegoś za 3 lata. Oczywiście, umowa oszczędnościowa na budowę domu nigdy nie jest zła, ale oprocentowanie oszczędności wynoszące 1,5% nie jest zbyt ekscytujące, a oprocentowanie kredytu na następny zakup to 4,5%, co też nie jest dla mnie zachęcające.
Innym pomysłem byłoby teraz kupić coś, wziąć kredyt, a za 3 lata, gdy będziemy musieli się przeprowadzić, albo sprzedać znów lub wynajmować i spłacać nim odsetki. Wiąże się to oczywiście z dość dużym stresem.
Chciałbym raczej teraz solidnie oszczędzać i kupić coś konkretnego za 3 lata. Jednak nie jestem pewien, w co powinienem zainwestować głównie w ciągu następnych 3 lat. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.
2)
Muszę powoli zacząć działać w kwestii mojego prywatnego zabezpieczenia emerytalnego. Z tego, co dotychczas przeczytałem, składanie wniosków o świadczenia związane z emeryturą (Riester) nigdy nie jest złym pomysłem. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć kilka podstawowych rzeczy na ten temat? Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Czy można w miarę spokojnie zmienić taki plan emerytalny (na przykład podwyższyć składki)? Czy Huk-Coburg (obecnie jestem bardzo zadowolony z ich sposobu obsługi moich ubezpieczeń) jest dobry dla takich rzeczy? Istnieją też fundusze Riester lub akcje Riester. Na co trzeba zwrócić uwagę? Jestem raczej ostrożny, jeśli chodzi o moje pieniądze, więc nie chciałbym zbyt mocno spekulować. W środę przyjdzie do mnie niezależny doradca finansowy na rozmowę, więc chciałbym nieco przygotować się do tego spotkania.
Mam nadzieję, że ktoś poświęcił czas, aby przeczytać to wszystko. Z góry dziękuję i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże trochę.
Pozdrowienia, Shaky