Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: UniProfiRente

Napisany przez Klitschi
Hej, w zeszłym roku założyłem Renty Riester dla siebie i mojej żony. Teraz powinna ona otrzymać 824€ zasiłku dla siebie i dzieci (154 + 185 + 185 + 300). Ponieważ wpłacono minimalną kwotę 60€ i zasiłek wynosi powyżej 4%. W przypadku UniProfiRente widzę kwotę 784,76€ w rubryce Zakup ze zniżką. To byłoby 5% opłaty początkowej. Jednakże ustaliłem 3% i widzę tę kwotę bezpośrednio za kwotą 784,76€ w tej samej linii. Czy transfer wyniósł teraz 784,76€ czy 824€ zasiłku? W moich miesięcznych wpłatach widzę dokładnie taką samą kwotę, która jest odejmowana od mojego konta każdego miesiąca. Gdzie mogę dowiedzieć się, ile faktycznie zostało przekazane, poza Unią? Pozdrowienia, Klitschi

Napisany przez C. Andreas
Klitschi pisze: Cześć, w zeszłym roku założyłem dla siebie i mojej żony rentę Riester. Teraz powinna ona otrzymać 824€ zasiłku dla siebie i dzieci (154 + 185 + 185 + 300). Ponieważ minimalna składka wynosi 60€, a zasiłek wynosi ponad 4%. Przy UniProfiRente widzę kwotę 784,76€ jako Kupuje z zasiłkiem. To oznacza 5% prowizji przy wpłacie. Jednak ja ustaliłem 3% prowizji i widzę to bezpośrednio za kwotą. Czy więc przepłynęło 784,76€ czy 824€ zasiłku? W moich comiesięcznych składkach widzę dokładnie tę samą kwotę odejmowaną miesięcznie w tej samej kolumnie z kwotami. Gdzie poza firmą Union mogę zapytać, ile rzeczywiście przepłynęło? Pozdrowienia, Klitschi
UniGlobal ma 5% prowizji przy wpłacie UniEuroRenta ma 3% prowizji przy wpłacie 3% nie mogłeś ustalić, ponieważ to nie jest możliwe. Prawdopodobnie twoje konto jest już w UniEuroRenta, a Union Airbag został już uruchomiony. Przed zakupem produktu czytałeś, jak kształtowały się ostatnie 30 lat w UniGlobal? Mam nadzieję, że jesteś optymistą.

Napisany przez Klitschi
Tak, rzeczywiście ustaliliśmy 3%. To specjalne warunki w jednym z banków spółdzielczych, ale nie dla każdego. Jednak zupełnie nie odpowiedziałeś na moje pytanie, które tak naprawdę jest niezależne od procentów.

Napisany przez PI112
Cześć Klitschi, najprostszym rozwiązaniem byłoby zapytanie bezpośrednio w związku zawodowym. Bez bliższego poznania wyciągu brzmi to jak skrócone dodatki. Pozostaje pytanie, dlaczego tak się dzieje. Moim obliczeniom według twojej żony powinno wynosić około 23 250€ dochodu brutto. Dokładna ocena jest jednak trudna z oddali, bez dokumentów. Czy otrzymałeś pełne wsparcie zgodnie z umową? Proszę podziel się wynikiem swojego zapytania, jest to również interesujące dla zaangażowanych tutaj osób. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Klitschi
A więc dzwoniłem do Union i pani powiedziała mi, że to nie może być pełna dopłata, a jedynie częściowa dopłata. Jakoś to nie ma sensu, ponieważ moja żona zarabiała poniżej 23 tys. euro. Podala mi numer telefonu do ZfA Centralnego Biura Dla Dodatków na Starość, gdzie pewnie zadzwonię. Więcej informacji tutaj: ZfA Pozdrowienia, Klitschi @Chris/PI112: Skąd masz kwotę 23 250?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Klitschi, czy istnieje możliwość, aby data rozpoczęcia renty Riester nie została ustalona wstecznie na 01.01. roku? Ale na przykład data rozpoczęcia to 1 marca. Wtedy dofinansowanie roczne byłoby obcięte proporcjonalnie. Tylko taka myśl. Ponieważ, jak powiedziałaś, wszystkie inne informacje są prawidłowe. Pozdrowienia mike

Napisany przez PI112
@ Klitschi: Porównałem otrzymane dofinansowanie (784,76 €) plus Twój wkład własny (60 €), w sumie więc 844,76 €, w stosunku do dochodu, czyli jeśli to nie stanowiło 4% dochodu, a jedynie około 95%, można względnie szybko obliczyć, jaki musiał być dochód, aby uzyskać takie kwoty. 844,76 € / 4% = 21119 €, co z kolei podzielone przez 95% = 22 250 €. Przepraszam, zrobiłem literówkę przy 23250 €. @ Mike: Decydujące przy Riesterze nie jest rozpoczęcie, ale wysokość wpłat. Oznacza to, że jeśli zawieram umowę Riester w listopadzie, rozpoczynając w grudniu, i wpłacam w grudniu 4% wartości z poprzedniego roku, pomniejszone o dofinansowania, nic nie zostanie skrócone.

@ Klitschi:

Obliczyłem otrzymaną całkowitą dotację (784,76 €) plus Twój wkład własny (60 €), czyli łącznie 844,76 €, w odniesieniu do dochodu, czyli jeśli nie wynosiło to 4% dochodu, a jedynie około 95%, można stosunkowo szybko wyliczyć, jaki musiał być dochód, aby osiągnąć te kwoty. 844,76 € / 4% = 21 119 €, co z kolei podzielone przez 95% = 22 250 €.
Przepraszam, zrobiłem literówkę w 23250 €.

@ Mike:

Przy Riescie decydujące są nie początek, ale wysokość wpłat. Oznacza to, że jeśli zawieram umowę Riester w listopadzie, zaczynam w grudniu i wpłacam 4% wartości z poprzedniego roku, pomniejszone o dotacje, nic nie jest obcinane.

Jest mi to znane, niestety nie jest jednak jasne, czy rzeczywiście opłacił wymaganą roczną składkę. Czy według Ciebie jego dane są jednoznaczne??

Pozdrowienia
Mike

Napisany przez PI112
touche! Przyjąłem na podstawie informacji, że wpłacił również wymaganą minimalną kwotę depozytu w wysokości 60€.

Napisany przez Klitschi
Teraz rozmawiałem z ZfA.
Wygląda na to, że zapomnieliśmy podać zasiłku chorobowego podczas obliczeń. Moja żona była kilka dni w domu, bo dzieci były chore. Pracodawca nie płaci za te dni, płaci za to kasa chorych. Oczywiście te pieniądze nie pojawiają się na żadnym dowodzie wypłaty.
Więc zamiast 60€ musielibyśmy zaoszczędzić dodatkowo 3€, aby otrzymać pełny dodatek w wysokości około 40€ więcej.
Co za głupota. No cóż. Znowu się czegoś nauczyłem.
Pozdrowienia,
Klitschi

PI112 pisze: Odpowiedź trafna! Zakładałem, że wpłacił również minimalną wpłatę w wysokości 60 €, zgodnie z informacjami.
Jest możliwe, że 60 euro składki rocznej zostało obliczone poprawnie, pomimo braku informacji na temat zarobków Pani. Jeśli jednak uprzejmy pracownik banku zawarł w umowie miesięczny sposób płatności, płaci ona 5 euro miesięcznie. Jeśli więc początek jak w moim przykładzie był od 1.3., zapłaciła tylko 50 euro rocznie. Czyż nie? Takie przypadki mam codziennie na biurku! Klient cieszy się z wyjaśnienia i przechodzi na większą kompetencję i transparentność. Szczególnie Wy, duże A, jesteście w tym doskonali! Nie pamiętam, abym w ostatnich latach kiedykolwiek zerwał polisę A. To o czymś świadczy. To zazwyczaj produkty bankowe, w przypadku których zmiana dostawcy jest rozważana. Pozdrowienia mike

Napisany przez Klitschi
Cześć Mike, widzę, że piszemy tutaj prawdopodobnie równocześnie. Oczywiście, zapłaciliśmy te 60 euro i oczywiście płacimy je rocznie. Podpisałem umowę dopiero w grudniu, ponieważ nasze najmłodsze dziecko przyszedł na świat w listopadzie.

Napisany przez Klitschi
Mam teraz jeszcze jedno pytanie. Dla mojej żony opłaca się rządowe wsparcie w ramach programu Riester, tak jak wynika to z liczb. Natomiast dla mnie myślałem, że być może miałbym korzyści podatkowe. Jednak moje oprogramowanie do rozliczeń podatkowych wydaje się sugerować, że nie jest to prawdą. Czy dobrze rozumiem, że przy przyznawaniu dodatków uwzględnia się osobno mężczyznę i kobietę, natomiast przy sporządzaniu zeznania podatkowego (przy wspólnym rozliczeniu) mężczyzna i kobieta są traktowani wspólnie? To znaczy, jeśli mielibyśmy korzyści podatkowe poprzez MÓJ kontrakt, dodatki wypłacone dla mojej żony byłyby odliczone od tych korzyści? Pozdrowienia, Klitschi

Napisany przez PI112
Cześć Klitschi, tak samo jest, gdy jesteście opodatkowani wspólnie. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez PI112
Kolejna uzupełnienie do mojego ostatniego posta. Jeśli pańska żona nie wróci do pracy podlegającej obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu po zakończeniu okresu wychowawczego (3 lata po urodzeniu ostatniego dziecka), jest ona uprawniona do zasiłków tylko pośrednio. Oznacza to, że wsparcie dla pańskiej żony będzie realizowane na tzw. zerowej umowie, czyli umowie bez opłacania składek. Wtedy będzie brane pod uwagę pańskie dochody, od których odliczane jest 4% wsparcia dla pana, pani i dzieci, a na pańskiej umowie musi być dokonana opłata składki, ponownie co najmniej 60 €. Pozdrawiam, Chris

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata